13 Mart 2014 08:04

O ekmeği almadan dönmeyeceğiz

15 yaşında polis saldırısı sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan tüm Türkiye’yi yasa ve öfkeye boğdu. Dün kaldırılan cenazesi nedeniyle ülke genelinde milyonlar sokaklara aktı.

O ekmeği almadan dönmeyeceğiz
Paylaş

15 yaşında polis saldırısı sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan tüm Türkiye’yi yasa ve öfkeye boğdu. Dün kaldırılan cenazesi nedeniyle ülke genelinde milyonlar sokaklara aktı.
Lise ve üniversite öğrencileri okulları boykot etti. İstanbul’da on binlerce kişi okullarından, işyerlerinden ve mahallelerinden çıkarak cenaze töreni için Okmeydanı Cemevi’ne ve ardından toprağa verileceği Şişli’ye aktı. Gençlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, Berkin’i uğurlamaya gelen yüz binlerce kişinin yüzünde öfke, dilinde ise hükümete ve polise isyan vardı.

Berkin’in defnedileceği Feriköy mezarlığı çevresi ve Şişli’de İstanbul tarihinin en kalabalık buluşmalarından biri gerçekleşti. Cenazenin toprağa verilmesinin ardından ise polis önce TOMA’lar sonra da gaz bombalarıyla saldırıya geçti. On binlerce kişi ara sokaklara, mağazalara, otellere, hastanelere ve AVM’lere sığındı. Polis bölgeyi savaş alanına çevirdi.

BURADAYIZ BERKİN!

Berkin Elvan için ilk olarak Okmeydanı Cemevi’nde tören düzenlendi. Gece boyunca ateşlerin yakıldığı ve gençlerin nöbet için sabaha kadar beklediği Okmeydanı sabah olmasıyla birlikte dolmaya başladı. Ellerdeki “Gülüşün gibi onurlu, güzel yarınlar kuracağız ve yaşatacağız” dövizi dikkat çekerken Taksim Dayanışması da bir binaya “Berkin Elvan onurumuzdur” pankartı astı. Kitle sık sık “Herkes Berkin her yer direniş” ve “Tayyip, Bilal’i ekmek almaya gönder” sloganları attı.

ANNELER YÜREK YÜREĞE

Ankara’da Gezi eylemleri sırasında polis A.Ş’nin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük’ün ailesi geldiğinde alkış ve sloganlarla karşılandı. Ethem’in annesi, Berkin’in annesi Gülsüm Elvan’a sarılıp ağladı. Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, Muharrem Ayvalıtaş’ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da cenaze törenine gelenler arasındaydı.  

HALK OKMEYDANI VE ŞİŞLİ’YE AKTI

Öte yandan bütün İstanbul yürüyüşlerle Okmeydanı’ya aktı. İstanbul Üniversitesi Hazırlık Fakültesi ve İletişim Fakültesinde derslere giren hocalar boykota destek vererek dersleri iptal etti. Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan gençler “katil var” sloganlarıyla buluşarak cenazeye gitti. Okmeydanı’ya yakın Metrobüs duraklarında gençler akbil basmayarak turnikelerden atladı, duraklar “Akbil basma turnikeden atla” ve “Katil var” sesleriyle doldu.

Saat 12.00’de düzenlenen törenin ardından Berkin Elvan’ın cenazesi Şişli’ye doğru yola çıktı. Binlerce kişi 5-E’te yürüyüşe geçti. Aynı dakikalarda Şişli Meydanı da dolmaya başladı.
Şişli Pangaltı’da bulunan Agos gazetesinin balkonuna da “Çocuk ve ekmek kutsaldır. Seni unutmayacağız Berkin” yazılı bir pankart asıldı. 2007’de Hrant Dink’i aynı sokaklardan uğurlayan İstanbul halkı bir yavru güvercini, 15 yaşındaki Berkin’i, Hrant’a emanet etmek için yürüdü. Cenaze toprağa verilirken 1 milyona ulaşan kitlenin önü Taksim çıkışına doğru TOMA’larla kesildi.

POLİS CENAZE DEFNEDİLİR DEFNEDİLMEZ SALDIRDI

Gezi Park’ı yine kapatıldı. Polis cenaze defnedilir defnedilmez saldırarak ortalığı gaza boğdu. Ancak saldırı İstanbulluları dağıtmaya yetmedi. Kitle Şişli’nin ara sokaklarında, Taksim, Cihangir ve Beşiktaş’ta gece boyunca eylemlere devam etti.


HERKES ORADAYDI HÜKÜMET YOKTU

Galatasaray Kulübü, Berkin Elvan’ın cenazesine çelenk gönderdi. Çarşı grubu da pankartla törene katıldı. Siyasiler de Berkin Elvan’ın cenazesine katıldı ancak hükümet partisi AKP’den herhangi bir yetkili yoktu. Törene, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP yönetici  ve üyeleri, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Sırrı Süreyya Önder ile Pınar Aydınlar,  KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sanatçılar İlkay Akkaya, Ferhat Tunç, Mustafa Alabora, Gülten Kaya, çok sayıda CHP milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül’ün yanı sıra çok sayıda sanatçı, aydın, akademisyen de katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüreğimiz artık bu acıları taşıyamıyor

SONRAKİ HABER

Brooklyn Nets, şampiyon sever

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...