13 Mart 2014 07:50

Burada kanun asker mi?

Şemdinli’ye bağlı Derecik (Rubarok) beldesine bağlı Yeşilova köyü Duyi mezrasında köye dönüş gerginliği yaşanıyor.

Burada kanun asker mi?
Paylaş

Sami YILMAZ

Şemdinli’ye bağlı Derecik (Rubarok) beldesine bağlı Yeşilova köyü Duyi mezrasında köye dönüş gerginliği yaşanıyor.

1996’da köyün tamamen yakılıp boşaltılmasının ardından köylülerin bir kısmı Yeşilova, bir kısmı Derecik, bir kısmı ise Şemdinli’ye göç etti. Çözüm süreciyle birlikte köylerine dönmek isteyen ailelerin  geri dönüş başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığı, dönüşe izin verilmesi için valilik ve kaymakamlığa talimat verdi. Bunun üzerine köylüler ellerinde arazilerinin tapusuyla köylerini yeniden inşa etmek için döndü. Köye inşaat malzemesi taşıyıp, 15 ev için temel kazdılar. Ancak asker inşaata müdahale ederek çalışmayı durdurdu. Köyün içine taş ve kumdan mevziler oluşturan askerler, iki çadıra seyyar birlik yerleştirdi, çivili tel örgü çekildi. Bölgeye de çok sayıda asker ve ağır silah sevk edildi.

Köylülerden Mehmet Capraz, “Tüm köy ve sınır hattında asker mevzi kurmuş, tarlaların içine asker mevzilenmiş. Köyler işgal edilmiş. Asker kaynıyor” dedi. Duyi köyünde doğan, ancak Cabbar Taş ise “15 evin yapımı için temeller kazdık. Ancak asker baskın yaparak izinlere rağmen inşaatlarımızı durdurdu. Milyarlarca zarara uğradık. Şu an bu bölgeye giremiyoruz” dedi.

Askeri yetkililer ise konuya ilişkin sorulara “Geçmişte burada bir köy vardı ama şimdi yok. Burası askeri, yasak bölge. Diğer konularla ilgili bilgi vermeye yetkili değiliz” dedi. Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kırım İzlenimleri 2: Simferopol’de sokak ne diyor?

SONRAKİ HABER

Teleferik patladı, Gökçek hâlâ ‘devam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...