12 Mart 2014 17:51

Akranları Berkin için sokakta

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu komaya giren ve 269 gün sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için ülke genelinde eylemler yapılıyor.

Akranları Berkin için sokakta
Paylaş

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu komaya giren ve 269 gün sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için ülke genelinde eylemler yapılıyor.  Yapılan eylemlerde Berkin Elvan’ın akranları, yani lise öğrencileri ön plana çıktı. Berkin’i tanıyan tanımayan on binlerce liseli dersleri boykot etti. Yüzlerce lisede eğitim verilmedi.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere işte önce çıkan lise öğrencilerin eylemleri şöyle:

Kadıköy’deki liseliler cenaze törenine gitmek için Kadıköy iskelesinde bir araya geldi. Bornova Mustafa Kemal Lisesi Berkin için yürüdü. İncirli Lisesi Ankara Güvenpark’ta toplandı. Antakya Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi ve Samandağ’daki liselerde eylem yapıldı. Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi Öğrencileri Armutlu’ya yürüdü. Dersim’de de tüm okullar boykot edildi. Fenerbahçe Lisesi, Mamak Ege Anadolu Lisesi, TOKİ Şehit İsmail Tetik Anadolu Lisesi, Aydın Süleyman Demirel Anadolu Lisesi, Yüksekova’daki lise öğrencileri de “Hırsız var, katil var” sloganlarıyla sokağa çıktı.

Aliağa’da farklı liselerden gençler Demokrasi Meydanı’nda toplandı. “Berkin’in hesabı sorulacak” yazılı pankart taşıyarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen gençler burada beş dakika oturma eylemi yaptı ardından tekrar Demokrasi Meydanı’na yürüyerek eylemlerini sonlandırdılar.

Çiğli Necip Fazıl Kısakürek Lisesi öğrencileri dersleri boykot etti. Sabah okulda toplanan öğrenciler 2. dersin ardından sloganlarla okuldan çıkarak Çiğli Kasaplar Meydanı’na yürüyüş yaptı.

Sarıgazi’de boykot yapan ortaokul öğrencilerine polis müdahale etti. Saldırı üzerine yolu trafiğe kapatan öğrenciler dağılmayıp Kaymakamlığa yürüdü.

İstanbul Kartal’da Yavuz Selim Ortaokulu’nda, Berkin Elvan’ın yaşıtları okul çıkışı eylem yaptı. ‘Berkin Elvan ölümsüzdür’ sloganını atan öğrenciler yaptıkları yürüyüşle Berkin’e sahip çıktı.

Alibeyköy'de bulunan İMKB Lisesi '15'de bir fidan Berkin Elvan' sloganıyla eylem yaptı. Alibeyköy Binevlerde bulunan AKP irtibat bürosuna yürüdü.

Mamak’ta liselilere polis saldırdı. Tuzluçayır Lisesi, Ege Lisesi, Sibel İsmet Çatık Ortaöğretim Okulu Berkin Elvan için Nato Yolu’nda toplanarak yürüyüşe geçmek istedi. Yolu trafiğe kapatan liseliler, “Berkin için kornaya bas” sloganlarıyla eyleme başlayınca polisin saldırısına uğradı. Ayrıca Sibel İsmet Çatık Ortaöğretim Okulu’na yapılan polis saldırısında okul bahçesine ve sınıflara çok sayıda gaz atıldı. Bir öğretmen de gaz etkilenerek bayıldı. Çok sayıda öğrenci ve öğretmenin gazdan etkilendi.

ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA YÜZLERCE ÜNİVERSİTE AYAKTAYDI

Berkin için birçok üniversitede de eylemler yapıldı, dersler boykot edildi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde binalardan pankart sarkıtıldı. Berkin’in cenaze törenine katılamayan Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri cenaze törenini televizyondan izledi. İTÜ Maçka orta merdivende buluşan üniversiteliler dersleri boykot etti. Akdeniz Üniversitesi’nde öğrencileri fakülte önlerinde ve çarşılarda toplandı. İzmir’de Ege Üniversitesi öğrencileri eyleme yaptı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri, hazırlık binası önünde toplandı. ODTÜ öğrencileri ‘Faşizme karşı insanlık’ isimli açık ders verdi. Mersin Toros Üniversitesi’nde, Yaşar Üniversitesi’nde, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, Çankaya Üniversitesi’nde, Okan Üniversitesi’nde, Uludağ Üniversitesi’nde İstanbul Üniversitesi’nin birçok fakültesinde, Marmara Üniversitesi’nde, Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğrenciler Berkin için bir araya geldi. Kampüs dışına çıkan öğrenciler bir süreliğine yolu trafiğe kapattı. Edirne’nin Keşan ilçesinde ellerinde dövizlerle bir araya gelen üniversite öğrencileri ‘Hükümet istifa’ sloganlarıyla AKP İlçe binasına yürüdü. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Berkin’in fotoğraflarını taşıyarak Rektörlük binasına yürüdü. Denizli’de Pamukkale Üniversitesi öğrencileri Berkin Elvan için, adalet için dersleri boykot etti. Yemekhane önünde yürüyüşe başlayan öğrencilere kampüsten çıkar çıkmaz polis saldırdı. Sert müdahale sonrası bir çok kişi yaralanırken Emek Gençliği üyesi Eren Saran’la birlikte çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Berkin Elvan için ODTÜ’de düzenlenen gösterilerde polis, Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı ölümcül silah FN-303 silahından çıkan ‘bizmut’ kapsülleri de kullandı. FN-303 silahı birçok Avrupa ülkesinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanmıştı. Türkiye’de ise ilk kez Gezi eylemleri sırasında kullanılmıştı. Polis kapsülü Gezi eylemlerinden sonra tekrar Berkin için yapılan eylemlerde kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ellerde ekmek kalplerde Berkin

SONRAKİ HABER

Balçiçek İlter, Türkiye\'den ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...