13 Mart 2014 06:00

Yıkanmak istiyorum

Yıkanmak istemek, tecavüze uğrayanların gösterdiği ilk tepki. Suna Aras 12 yıl süren röportajlarının toplamının başlığında bu gerçeği dile getiriyor.

Yıkanmak istiyorum
Paylaş

Sennur SEZER

Yıkanmak istemek, tecavüze uğrayanların gösterdiği ilk tepki. Suna Aras 12 yıl süren röportajlarının toplamının başlığında bu gerçeği dile getiriyor. Ensestten eş tecavüzüne, gözaltında tecavüzden doktor muayenesine uzanan çeşitli olaylar sergiliyor Suna Aras. Görüşmeler yaptığı kişileri arkadaşlarının yardımıyla bulmuş, konuşmaya ikna etmiş. Kendisi de kitabın “Giriş”inde ifade ediyor, kitabın ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ediyor. Asıl önemli olan şu: ‘‘Bu kitap keyifle okumanız, okudukça tat almanız için yazılmadı. Bu kitap uykunuzu kaçırmak, tecavüzü yaşayanın duygularını kavrayabilmek ve anlayabilmek adına yazıldı. Çünkü belki de evinizin içinde, kapı komşunuzda, sokağınızda, yaşadığımız coğrafyada, kısacası her yerde duymamız gereken çığlıklar var (...) Sadece 2011 yılında 40 bin çocuk tacize, tecavüze, istismara uğradı.’’
Kitaptaki ilginç görüşmelerden biri Prof. Dr. Şahika Yüksel ile tecavüzün insan ruhunda bıraktığı izler hakkındaki konuşma.
Rakamlar bazen bize yeterince sarsıcı gelmiyor. Asiye Zeybek Güzel’in Gözaltında Tecavüz, Ülkü Burhan’ın Zillet, Diana Scully’nin Tecavüz, Suna Aras’ın Yıkanmak İstiyorum kitaplarında tecavüze uğrayanların dile getirdikleri somutlaştırıyor bu rakamları. Rakamlar kimlik kazanıyor.  
Bu tip kitaplar bana hep Diyarbakır’daki çocuk koğuşundan gelmiş dizeleri hatırlatıyor:
“Beni ürküten işkenceci değil,/Nefret de değil, işkence de./Ne ölümün girdapları,/Ne duvardaki gölgeler/Ne zindan,/Ne de geceler,/Acının son yıldızlarının/Düştüğü birer birer./Beni ürküten mi:/Acımasız dünyanın kör ilgisizliği’’.
“Kör ilgisizlik”i yıkmak için yapılmış bir araştırma Yıkanmak İstiyorum. Yazarın bu araştırmayı nasıl zor yaptığını, anlatan kadar acı çektiğini her satırda duyumsuyorsunuz. Zaten Suna Aras bu kadar duyarlı olmasa tecavüz mağdurlarıyla ilişki kuramazdı.
On altı yaşında şiir yazmaya başladı. 1980’li yıllarda yazdığı ilk dönem şiirleri Atilla İlhan tarafından Sanat Olayı dergisinde yayımlandı. Varlık, Şiir Ülkesi, Evrensel Kültür, İnsancıl, Şiir Oku, Türk Dili, Yazın, Hiç ve Fayton gibi dergiler ile Evrensel ve Ülkede Gündem gazetelerinde yayımladı. Bazı şiirleri bestelendi. Toplumcu gerçekçi anlayışı benimsediği şiir ve yazılarında kadına yönelik ayrımcılığa ilişkin eleştirel tavır önemli yer tutar. Özgür Radyo’da “Bir Şiir Dünya Olsa” programını hazırladı. Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür ve Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) başkanlığı yaptı, Şimdi http://www.ortakhaber.com adlı haber sitesinde yazmakta. İki çocuk annesidir.
Kitapları: Şiir: Tay Dedim Cız Dediler (1994), İki Arası Yalnızlığın (1996), İn İnsana (1996), Zeze (2000). Deneme: Hamur Ana Öldü Yaşasın Kral (1997), Röportaj: Sabah ile Nurettin: Bir Aşk Öyküsü (2001).
Yıkanmak İstiyorum’un yazarı Suna Aras “Tecavüzün Utancı tecavüzü yaşayanın değil, yaşatanın ayıbıdır. Bu tehlikenin asla uzağımızda olmadığının bilincine varmamız dileğiyle !” sözleriyle noktalıyor kitabını. Bu dileğe tüm içtenliğimle katılıyorum.

Yıkanmak İstiyorum, Ensest/Tecavüz, Suna Aras, Pencere Yayınları,239 s.

ÖNCEKİ HABER

Tekerlekler türkü söylerse…

SONRAKİ HABER

İzettin Hoca\'ya açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa