11 Mart 2014 22:16

Sofradan ekmek tarladan su çalınıyor

44. Olağan Genel Kurulunun ardından bir sonuç bildirgesi yayımlayan Ziraat Mühendisleri Odası, 2002-2013 döneminde mazot, gübre ve yem fiyatlarında yüzde 300 artış yaşandığına dikkat çekerek, HES’lerle suları borulara hapsedilen üreticinin haklarının gasbedildiğine dikkat çekti.

Sofradan ekmek tarladan su çalınıyor
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Ankara


44. Olağan Genel Kurulunun ardından bir sonuç bildirgesi yayımlayan Ziraat Mühendisleri Odası, 2002-2013 döneminde mazot, gübre ve yem fiyatlarında yüzde 300 artış yaşandığına dikkat çekerek, HES’lerle suları borulara hapsedilen üreticinin haklarının gasbedildiğine dikkat çekti.

ZMO, köyleri boşaltılan Türkiye’nin 2013 yılında önemli miktarda buğday, mısır yağlı tohum, pamuk ithal ettiği gibi tarihinde ilk kez saman ithal eder duruma düşürüldüğünü açıkladı.
Türkiye’de tarımın en önemli sorununun dışa bağımlılık olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: “Çok uluslu şirketlerin kontrolündeki girdi piyasalarında fiyatlar fahiş oranda artmaktadır. Önemli bir girdi olan tarımsal kredi alanında özel bankaların yabancı sermayeli bankaların egemenliği giderek pekişmektedir. Ürün/girdi fiyat paritesi çiftçi aleyhine seyrine devam etmektedir. Örneğin çiftçi günümüzde rafineri çıkış fiyatı 1.9 TL olan mazotu 4.7 TL’den satın almaktadır. 2002-2013 yıllarını kapsayan dönemde mazot fiyatlarındaki artış yüzde 300’ü bulmuştur. Aynı dönemde kimyasal gübre fiyatları cinsine göre yüzde 240 - yüzde 320 oranın artmıştır. Karma yem fiyatlarındaki artış ise yüzde 300 dolayındadır. Oysa bu dönemde ekmeklik buğdayın TMO tarafından belirlenen fiyatı yüzde 210; şeker pancarının TŞFAŞ tarafından belirlenen alım fiyatı ise yüzde 95 düzeyinde artmıştır.”
Türkiye’nin buğday ve saman ithal eder duruma düşürüldüğünün belitildiği açıklamada uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçinin tarımdan kopartıldığ, tarlaların boş bırakıldığı vurgulandı.

Tarımsal üretimin vazgeçilemez doğal kaynakları olan tarım topraklarının yapılaşmaya açıldığına işaret edilerek, “Sular HES’ler için borulara hapsedilerek ve ticarileştirilerek çifçi hakları gasbedilmekte, gerçek sahiplerinden koparılmakta gelecek kuşakların hakkı hiçe sayılmaktadır” denildi.

DESTEKLER YETERSİZ
TARIM destekleri Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre milli gelirin en az yüzde 1 olarak belirlenmesine karşın yüzde 0.6 düzeyinde kaldığının vurgulandığı sonuç bildirgisinde şu tespit de yer aldı: Bakanlık yetkilileri büyükbaş hayvancılıkta işletme ölçeğinin büyütülmesinin hayvancılıktaki gelişmenin göstergesi olduğunu öne sürmektedirler. Hayvancılıkta şirket tarımını öne çıkaran politikalar terk edilerek, mevcut üreticileri daha iyi duruma taşıyacak uygulamalara geçilmeli, var olan imkânlar ithalat için değil bu ülkenin üreticileri için kullanılmalıdır.


GÜBRE DESTEĞİ
KAYSERİ Şeker Fabrikası tarafından pancar çiftçisini desteklemek amacıyla mazot desteği ve gübre dağıtımına başlandı.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne bağlı 12 bölgede 2013 yılında iki milyon 159 bin ton pancar üretimi yapıldığını söyledi. Akay, 2014 pancar sezonunda birinci aşamada iki milyon yüz elli bin litre mazot dağıtımının yanı sıra 22 bin ton amonyum sülfat, 22 bin ton kompoze gübre dağıtımı yapılacağını açıkladı. Gübre dağıtımına ise Develi ilçesi Sarıca köyünde, Develi Pancar Şube Şefi Ziraat Mühendisi Hakan Keskin tarafından başlandı. Sarıca Köyü Pancar Grup sorumlularından Davut Yalçınkaya, kompoze ve sülfat gübresi olmak üzere 4 ton yaz gübresi aldığını ve çiftçinin her ihtiyacının zamanından önce verildiğini, 2013 yılında Sarıca köyünde 9 bin 500 ton pancar teslimatı yapıldığını, Hasan Yıldız ise üç ton gübre aldığını belirtti. (KAYSERİ)

ÖNCEKİ HABER

Hukuk, Kürt’e başka Türk’e başka işledi!

SONRAKİ HABER

Sendikalı ve ezilmeden yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...