15 Haziran 2011 08:12

Gazeteci Suzan Zengin serbest

Gazeteci, Çevirmen Suzan Zengin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu. Zengin, yaklaşık iki yıldır cezaevindeydi.İşçi Köylü Gazetesi Çalışanı Zengin, 28 Ağustos 2009’da gözaltında alındıktan sonra tutu

Gazeteci Suzan Zengin serbest
Paylaş

İşçi Köylü Gazetesi Çalışanı Zengin, 28 Ağustos 2009’da gözaltında alındıktan sonra tutuklandı. O tarihten beri Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde olan Zengin, Türk Ceza Kanunu (TCK) 314/2. “Örgüt üyesi olmayıp örgüt adına suç işlemek” maddesinden, “TKP/ML-TİKKO örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Beşiktaş’taki İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor. Hakkındaki iddianame Mayıs 2010’da açıklanan Zengin, bugünkü savunmasında da birlikte yargılandığı dört kişiyi tanımadığını, daha önce onlarla bir bağlantısının olmadığını ve bu iddiaların da delillerle kanıtlanamadığını tekrarladı.

Zengin, mahkemedeki ifadesinde, “Neden burada olduğumu bilmiyorum. Benim ne bu insanlarla ne de iddianamedeki eylemle bağım olduğuna dair tanık ve kanıt var. Çoğu sendika olan haber kaynaklarıyla, gazete telefonundan yaptığım görüşmeler de kanıt olarak iddianameye kondu. Yasa dışı örgüt suçlamasına dayanak yapılmak istenen materyaller bundan ibarettir” dedi.

‘YASAL YAZI VE KONUŞMALAR DELİL OLDU’

Bianet’e konuşan Avukat Gül Altay, daha önceki duruşmalarda olduğu gibi tahliye talebi gerekçelerini bugün de yinelediklerini dile getirdi. Zengin’in evindeki aramada bulunan “flash bellek”teki iki yazısının dava dosyasına kanıt olarak konulduğunu ancak bu yazıların zaten daha önceden İşçi Köylü gazetesinde yayınlanmış yazılar olduğunu söyleyen Altay, “Her iki yazı da gazetede yayınlanmıştı ve yazılara dava açılmamıştı. Ancak şimdi mahkemede bu yazılar aramada bulunmuş yasa dışı örgüt dokümanı olarak sunuluyor. Eğer yazılar yasa dışıysa neden gazeteye önceden dava açılmadı?​” dedi. Altay, Savcı Kasım İlimoğlu’nun bu kez tahliye talep ettiğini, mahkemenin de talebi kabul ettiğini söyledi. Duruşma 3 Kasıma ertelendi.

‘BEŞ YILDIR TUTUKLU OLAN GAZETECİLER VAR’

Zengin’e destek olmak için, duruşmaya, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Türkiye Yazarlar Birliğinden Ragıp Zarakolu, Gazetecilere Özgürlük Platformundan Yurdanur Atadar ile Mehmet Demir ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformundan (TGDP) Necati Abay ve Yazar Nevin Berktaş katıldı.
bianet’e konuşan Abay, “Bugün cezaevlerinde beş yıldır tutuklu yargılanan gazeteciler var. Örneğin, Atılım Gazetesi Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu... Zengin’in davası da Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin hukuksuz yargılamalarından biri. Türkiye’de basın özgürlüğünde ilerleme isteniyorsa bu mahkemeler kaldırılmalı” dedi. (BİA)

ÖNCEKİ HABER

Ödülü hapiste bulunan meslektaşları adına aldı

SONRAKİ HABER

HES’e suçüstü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...