11 Mart 2014 19:13

Dünya, Berkin'i konuşuyor

269 gündür sürdürdüğü yaşam savaşını kaybeden Berkin Elvan'ın ardından onun için atılan #BerkinElvanÖlümsüzdür hastag'i Twitter'da dünya sıralamasında bir numaraya çıktı. Dünya medyası da Berkin Elvan'ın ölümünü okurlarına duyurdu.

Dünya, Berkin\'i konuşuyor
Paylaş

Gezi direnişi sırasında ekmek almaya giderken kafasına isabet eden gaz kapsülü ile ağır yaralanan ve 269 gündür direnen Berkin Elvan sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Berkin Elvan'ın ardından atılan #BerkinElvanÖlümsüzdür hastag'i sosyal medya platformu Twitter'da dünya sıralamasında bir numaraya çıktı. Twitter'da #BerkinElvanÖlümsüzdür hastag'i sabah haberin duyulduğu zamandan saat 16:45'e kadar toplamda 628 bin kere kullanıldı.

Yine Berkin Elvan için atılan #HoşçakalBerkinim üçüncü sırada yer alırken Türkçe atılan #KatilKim de dördüncü sırada yer aldı.

Almanya'da yayınlanan Deutsche Welle, “Evden ekmek almaya çıktığı sırada polisin hedefi olan Berkin Elvan, geçirdiği beyin kanamasının ardından 9 aydır Okmeydanı Araştırma Hastanesi’nde uyutuluyordu. Gezi eylemlerinin sembol isimlerinden olan Berkin Elvan’ın ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Acı haber üzerine yüzlerce kişi Berkin’in ailesine destek olmak için hastaneye gitti. Anne Gülsüm Elvan ve Baba Sami Elvan, ‘Berkin, yakışmaz kara topraklara’ diye isyan etti” dedi.

BBC, Berkin için yapılan eylemleri İnternet sitesinde canlı yayın olarak veriyor.

Yunanistan'da yayınlanan Ta Nea, Avgi, To vima, Efimerida sindakton gibi gazeteler Berkin'in ölümü üzerine Türkiye'nin eylem alanına döndüğünü yazdılar. Ta nea, 'Oğlumu Allah değil Erdoğan öldürdü' başlığını kullandı. Ayrıca bir çok İnternet sitesi, olayları sürekli olarak anons etti ve Hayat TV'nin canlı yayın yaptığını duyurdu. Ayrıca bir gurup politik ilticacı, Atina'da Türkiye konsolosluğu önünde gösteri yaptı. Polisle çıkan arbededen sonra göstericilerden bazıları göz altına alındı.

"Polis tarafından yaralanan gencin ölümü muhalefeti yeniden uyandırdı" başlığını atan İsviçre gazetesi Le Temps, haberinde; geçen Haziran ayında polis tarafından yaralanan 15 yaşındaki çocuğun ülkede polis şiddetinin sembolü haline geldiğine ve ölümünden hükumeti sorumlu tutan binlerce gencin sokaklara dökülerek eylemler yaptığına; polisin de büyük bir şiddet kullanarak bu kalabalıkları dağıtmaya çalıştığına yer verdi.

Fransız haber ajansı AFP de internet sitesinde yayınladığı bir haberde olaylara geniş yer ayırarak; birçok yerde meydana gelen ve göstericilerin “Katil Hükumet”, “Katil Polis” sloganları atarak yaptığı protesto gösterilerinde polisin aşırı şiddet kullandığı ve yaralılar bulunduğunu belirtip Berkin Elvan’ın annesinin “benim oğlumu elimden Allah değil, Tayyip Erdoğan aldı” şeklindeki ifadesine de yer verdi.

Fransa’da yayınlanan Le Monde, La Nouvelle Republique ve Belçika’da yayınlanan Le Soir gazeteleri de internet sitelerinde habere geniş yer ayırdılar. Konuyla ilgili haberlerde ortak nokta; Berkinin ölümünün polisin geçen Haziran ayında kullandığı şiddetin boyutlarını göstermesi açısından bir örnek olduğu, bugün de polisin yine aynı şiddetle sadırmaya devam ettiği ve protesto gösterilerinin bir anda tüm ülkeye yayılmasının halkın güçlü bir demokrasi talebine işaret ettiğiydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Berkin\'i binler siyah kurdeleli ekmekle karşıladı

SONRAKİ HABER

Berkin\'in cenaze töreninden fotoğraflar...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...