15 Haziran 2011 08:09

Ödülü hapiste bulunan meslektaşları adına aldı

Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI) bu yıl ilk kez verdiği “Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü” Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Zeynep Oral’a Viyana’daki tarihi Hofburg Sarayı’nda törenle verildi. Ödülünü ev sahibi Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michae

Ödülü hapiste bulunan meslektaşları adına aldı
Paylaş

Ödül konuşmasında, “40 yıl önce başladığım meslek yaşamımda tek idealim dünyayı değiştirmek, savaşın, açlığın, şiddetin, ırkçılığın köktenciliğin ve her türlü ayırımcılığın olmadığı bir dünya yaratmaktı. Diğer bir amacım da daha iyi bir insan olmak ve çevremi mutlu kılmaktı. Yıllar içinde bu hedeflerin kolay kolay yerine getirilemeyeceğini anlayınca dünyayı değiştirmek yerine insanların düşüncelerini ve ilişkilerini değiştirebilmek için çaba harcadım” diyen Oral, bu çerçevede Margerita Papandreu ile Kardak krizi sırasında el ele vererek eğitim aldıklarını ve ön yargıları kırmak için çalıştıklarını anlattı.

GAZETECİLİK TEHDİT ALTINDA

Konuşmasında içini acıtan bazı gerçekleri paylaşmak istediğini söyleyen Oral, Türkiye’de gazeteciliğin tehdit altında olduğuna dikkat çekti. “70’den fazla gazeteci hapistedir ve iki yılı aşkın süredir içeride olan gazeteciler vardır. Gazeteciler hakkında binlerce dava açılmıştır.

Bu arada 7 bin kadar web sayfası yasaklıdır. 22 Ağustosta bu yasaklara ek olarak filtre uygulaması başlayacaktır. Bu da alternatif online gazetecilik için en büyük darbedir” diyen Oral, bu baskı günlerinde IPI’nin Diyalog İçin Basın Özgürlüğü ödülünü Türkiye’de hapiste olan tüm meslektaşları adına aldığını ifade etti.

Oral’a ödülünü veren Michael Spindelegger de yaptığı konuşmada gazetecilerin mesleklerini çok zor koşullar altında icra ettiklerini ve birçok ülkede çok sayıda gazetecinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Spindelegger, ülkesinin BM Güvenlik konseyi geçici üyeliği döneminde gazetecilerin sorunlarını gündeme alarak çözüm bulmak için uğraş vereceklerini belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Arıkan: Yeni parlamento TTK’ya sahip çıkmalı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Suzan Zengin serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...