11 Mart 2014 14:46

İngiliz Sendikacı Bob Crow hayatını kaybetti

Demiryolu Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Bob Crow 52 yaşında öldü. Doğu Londra'da 1961 yılında doğan Crow 16 yaşındayken Londra metrosunda çalışmaya başlamış ve 2002 yılında RMT genel sekreteri seçilmişti.

İngiliz Sendikacı Bob Crow hayatını kaybetti
Paylaş

İngiltere tarihinin en mücadeleci sendika liderlerinden biri olan Demir ve Denizyolları Çalışanları Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Bob Crow, 52 yaşında hayata veda etti. Bu sabah evinde kalp krizi geçiren Bob Crow, ambulansla kaldırıldığı Whips Cross hastanesindeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Mücadeleci kişiliği ve sendikal hakları tavizsiz olarak savunmadaki kararlılığı ile hem örgütlü bulunduğu kamu alanında hem de özel sektördeki patronların korkulu rüyası olan Bob Crow, 2002 yılında RMT sendikasının Genel Sekreterliğine seçildi. Crow, genel sekreterlik yaptığı 12 yıl içerisinde gerçekleştirdiği sayısız başarılı grevle, devraldığı üye sayısını 52 binden 80 binin üzerine çıkardı.

20 YAŞINDA SENDİKALI OLDU
16 yaşında demir yollarında çalışmaya başlayan Crow, 20 yaşında sendikal mücadele içerisine girdi, 1991 yılında RMT Sendikasının Yardımcı Genel Sekreterliğine seçilen Crow, 2002 yılında dönemin Genel Sekreteri Jimmy Knapp’ın ölümünün ardından yapılan seçimleri kazanarak RMT’nin genel sekreteri oldu.
Sendikal haklara ve işçi sınıfına karşı saldırılar karşısında, sendikaların elini kolunu bağlayan Margareth Thatcher zamanında çıkartılan sendikal yasaların kaldırılması için büyük bir çaba içinde olan Crow, 2012 yılında kurulan ‘Sendikal Özgürlükler için Kampanya’nın başkanlığını da yapıyordu.
Crow, hem sendikal alandaki kararlı tutumu hem de işyerlerinde üyeleri üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarına karşı tavizsiz mücadelesi ile Londra Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümetin hedefindeydi.

METRO GREVİ VE YEREL SEÇİMLER...
Crow, Londra Büyükşehir Belediyesine Bağlı Transport for London tarafından işletilen Londra Metrolarındaki gişelerin kapatılması ve metrolarda çalışanların iş, çalışma koşulları ve ücretlerinin yeniden düzenlenmesi planına karşı 4 ve 5 Şubatta öncülük ettiği 48 saatlik grev ile Boris Johnson’a geri adım attırmıştı. Mayıs ayında yapılacak yerel seçimlere katılacak olan Sendikaların ve Sosyalistlerin Oluşturduğu Koalisyon’a (TUSC) açıktan destek veren Crow,  sadece sendikal haklar değil, her türlü adaletsizliğe ve ayrımcı politikalar karşı da mücadele etti. Crow, ırkçılığa, faşizme, işgal ve emperyalist saldırılara karşı yapılan etkinliklerin en önde gelen konuşmacılarından biriydi. Avrupa Birliği’ne açıktan karşı çıkan Crow, heyecanlı ve tavrını net olarak ortaya koyan sert konuşmaları ile katıldığı her etkinliğin en çok alkış alan konuşmacısıydı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fezlekeler için BDP, CHP ve MHP Meclis’te olacak

SONRAKİ HABER

DİSK, Berkin için iş bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa