11 Mart 2014 10:15

Ergenekon'da tahliye ve ret kararları devam ediyor

Ergenekon davasında dün verilen 19 tahliye ve 7 ret kararının ardından bugün de tahliye bazşvuruları değerlendirilmeye devam ediliyor. Boğaç Kaan Murathan'ın tahliyesine karar veren mahkeme, sanık Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise reddetti. Hurşit Tolon için de tahliye kararı verildi.

Ergenekon\'da tahliye ve ret kararları devam ediyor
Paylaş

Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Orgeneral Hurşit Tolon, ile 13 yıl hapis cezası alan MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç olduğu 7 kişi hakkında tahliye kararı verildi. Ancak Tolon Zirve Yayınevi davasından tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.
İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu’nun avukatlarının yaptıkları tahliye taleplerini değerlendirildi. Mahkeme, “tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olmasını” dikkate alarak, Tolon ve Özoğlu’nun tahliyesine karar verdi.

TOLON’A ZİRVE ENGELİ
Mahkeme Tolon’a yurt dışına çıkış yasağı da koydu. Ancak Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı davasında da tutuklu olduğu için Hurşit Tolon, cezaevinden çıkamayacak. Tolon 5 yıl 8 aydır tutuklu bulunuyor.

SÜRE REDDİ
İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise Ergenekon davasında, Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılmasına ilişkin dosyanın sanığı Boğaç Kaan Murathan ile Akın Birdal suikastının azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay’ın tahliye taleplerini değerlendirdi.
Mahkeme, 5 Aralık 2008’den bu yana tutuklu olan Murathan’ın 5 yıllık süreyi doldurduğunu dikkate alarak Murathan’ın tahliyesine karar verdi. Murathan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Mahkeme, Semih Tufan Gülaltay’ın tahliye talebini ise tutuklulukta 5 yıllık süreyi doldurmadığı için reddetti. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan emekli Korgeneral Mehmet Eröz ile 13 yıl hapis cezası alan MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç içinde tahliye kararı verdi.

Ergenekon davasından tutuklu bulunan emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile Emekli Albay Fuat Selvi ve Avukat Serdar Öztürk'ün tahliyesine karar verildi. Sanıklar Küçük, Ersöz ve Öztürk'ün tahliye taleplerine ilişkin dün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıl tutukluluk süresini doldurmadıkları gerekçesiyle red kararı vermişti. Üç sanık avukatının itirazını değerlendiren üst mahkeme İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı yerinde bularak tahliye kararı verdi. Aynı inceleme sırasında mahkeme, Fuat Selvi'nin tahliye talebini de kabul ederek 4 sanığın tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca 4 sanık hakkında adli kontrol tedbiri kapsamında yurtdışına çıkış yasağı kararı verdi. (HABER MERKEZİ)


MAHKEME HEYETİNE SORUŞTURMA
ÖZEL yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin ardından Ergenekon davasının sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu ve konunun Anayasa Mahkemesine götürüleceği” yönünde açıklama yapmıştı. Davanın sanıklarından Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise önceki gün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Ergenekon davasının gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları gerekçesiyle HSYK’ye şikayette bulunmuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tutumuyla ilgili HSKY’yi göreve çağırdığını açıklamasının ardından HSYK 3. Dairesi, mahkeme üyelerinin durumunu görüşme kararı aldı.
Bozdağ’ın onay vermesinin ardından hakimler hakkında inceleme ve soruşturma yapılacak.
Soruşturma iznine karar verilmesi durumunda ise soruşturma işlemlerine HSYK 2. Dairesi bakacak.

BAKANLIKTAN YETKİ AÇIKLAMASI
ADALET Bakanlığı, özel yetkili mahkemeleri kaldıran ve tutukluluk süresini 5 yıla indiren 6526 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından Ergenekon davası kapsamında tahliye taleplerini reddederek, Meclisin mahkeme kaldırmaya yetkisinin bulunmadığı ve söz konusu kanunla ilgili Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunulduğu yönünde açıklamalarda bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, değerlendirmelerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Bakanlık,  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin Kanun ile ilgili Anayasa Mahkemesine başvurma konusunda herhangi görev ve yetkisinin bulunmadığını açıkladı.

BAŞBUĞ KARARI RESMİ GAZETEDE
ANAYASA Mahkemesinin Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’la ilgili kararın gerekçesi Resim Gazete’de yayımlandı. Kararda, Başbuğ’un eylemlerinin nitelendirilmesine ve bu kapsamda yargılama görevinin Yüce Divan’a ait olduğuna ilişkin itirazının dayanaktan yoksun olmadığını belirten Anayasa Mahkemesi, hüküm tarihinden itibaren yedi ayı aşan bir süredir gerekçeli kararın dosyaya konulmamış olması nedeniyle Başbuğ’un, mahkumiyete bağlı olarak tutukluluğun devamına ilişkin kararın görevli olmayan bir mahkeme tarafından verildiğini, dolayısıyla özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı yönündeki iddiasını temyiz merci önüne götürememesi sonucu ortaya çıktığını belirtti.
 

ÖNCEKİ HABER

Karabük’te otobüs devrildi: 2 ölü 28 yaralı var

SONRAKİ HABER

Tokat\'ta silahlı saldırı: 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...