11 Mart 2014 06:00

Tuzsuz aşım dertsiz başım

Dünya Tuza Dikkat Haftası başladı. Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Uzmanların tuz ile ilgili belirlediği slogan ise “Tuzunuzu değiştirin”. Tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermek tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli bir kilit nokta.

Tuzsuz aşım dertsiz başım
Paylaş

Dünya Tuza Dikkat Haftası başladı. Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı.  Uzmanların tuz ile ilgili belirlediği slogan ise “Tuzunuzu değiştirin”. Tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermek tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli bir kilit nokta. 

Nefroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğine dikkat çekiyor.

Prof. Akpolat “Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekliyorlar? Buna izin vermeyin” diyor.

GÜNDE 15 GRAM TUZ ALIYORUZ!

Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyebilir. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerden birisi de tuzun azaltılması. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alır.  Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarının 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek.

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTACAK 10 ÖNERİ

1. Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.
3. Yemek pişirirken de pişirdikten sonra da tuz koymayın.
4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
5. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz
6. Dışarıda yemek yerken seçici olun
7.  Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
8. Sebze, meyveler genel olarak
    az tuz içerir
9. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe
    lezzet katar
10. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Devler Ligi’nde rövanş zamanı

SONRAKİ HABER

Termiği kovduk sıra nükleerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...