11 Mart 2014 06:00

Topaloğlu: Hedefimiz doğrudan demokrasi

Hopa’da HDP’nin belediye başkan adayı Yılmaz Topaloğlu, iki dönem önce Hopa’da belediye başkanlığı yapmış. Kentsel yaşamdaki uygulamaların doğayı ve geleceği karartmasını engellemek amacıyla yeniden aday olduğunu belirten Topaloğlu “Ciddi bir kirlenme ile karşı karşıyayız. Kaynaklarımız heba oluyor, bunu gelecekte onarmak çok zor. Tüm bunlara karşı ayağa kalkmak ve çözüm önerilerimizi sunmak için tekrar aday oldum” dedi.

Topaloğlu: Hedefimiz doğrudan demokrasi
Paylaş

Hamdi GÖKDENİZ
Vural NASUHBEYOĞLU
Artvin

Artvin’in Hopa ilçesi Türkiye Gürcistan sınırında yer alan küçük  bir sahil kasabası. Sarp Sınır Kapısı’na 25 km uzaklıkta olan Hopa’da Lazlar, Gürcüler ve Hemşinliler bir arada yaşıyor. Farklı kimlik ve kültürlerin yaşadığı Hopa’da Halkların Demokratik Partisi (HDP), bu farklılığı kucaklayan bir yaklaşımla yerel seçimlere hazırlanıyor. HDP Hopa’da AKP, CHP ve ÖDP gibi seçimlerde iddialı partiler arasında yer alıyor.

Hopa’da HDP’nin belediye başkan adayı Yılmaz Topaloğlu, iki dönem önce Hopa’da belediye başkanlığı yapmış. Kentsel yaşamdaki uygulamaların doğayı ve geleceği karartmasını engellemek amacıyla yeniden aday olduğunu belirten Topaloğlu “Ciddi bir kirlenme ile karşı karşıyayız. Kaynaklarımız heba oluyor, bunu gelecekte onarmak çok zor. Tüm bunlara karşı ayağa kalkmak ve çözüm önerilerimizi sunmak için tekrar aday oldum” dedi.

HDP HOPA’DA SAHİPLENİLDİ

HDP’nin Türkiye genelinde olduğu gibi Hopa’da da farklı renklerin, kültürlerin ve inançların ötekileştirilmeğe çalışıldığı bir dönemde farklılıkları zenginlik olarak kabul ederek yola çıktığını hatırlatan Topaloğlu, HDP için ‘sadece bir kesimin partisidir’ ifadesinin doğru olmadığını yaptıkları çalışmaya katılanların zenginliğiyle ortaya koyduklarını belirtiyor. ‘HDP’ye yönelik saldırıların olduğu bir dönemde Hopa’da HDP’ye yönelik nasıl bir yaklaşım var?​’ sorumuza  Topaloğlu, yeni bir parti olan HDP’ye yönelik başlangıçta çeşitli söylemlerle sorun yaratılmaya çalışıldığını belirterek “Çok kısa sürede bu çabayı lehimize çevirdik, herhangi bir sorun yaşamadık. Hopa’da HDP içinde Lazlar var, Hemşinliler var, farklı kültür ve inançların temsilcileri kendisini burada ifade edbiliyor” diye konuştu. Hopa’da camiden çıkan cematten insanların yanı sıra MHP’liler de esnaf gezisine çıkan Topaloğlu’nun yanına gelerek seçimlerde başarı dileklerini iletiyor.

HALK YÖNETİME KATILACAK

Baskın iktidar ve muhalefet  partilerinin iki seçeneğinin dışında çok renkliliğin temsilcisi HDP’yle bu dönem yürüttükleri çalışmanın kendisini heyecanlandırdığını anlatan Topaloğlu, “Biz halkın yönetime katılmasını istiyoruz. Bunun adı doğrudan demokrasi. Halkın yönetime katılması fikir beyan etmesi geleceğiyle ilgili katkı sunmasının yolunu açıyoruz. Bu hem kaynakların heba edilmemesi hem de demokrasi açısından çok önemli. Böyle bir yönetim anlayışıyla doğal olarak şeffaflığı, denetlemeyi ve yetkiyi halkla birlikte kullanacağız. Biz Hopa’nın geleceğini sadece belediye başkanı ve 11 belediye meclis üyesiyle değil tüm Hopalıların katılımı, planlaması ve denetimiyle belirleyeceğiz” dedi. Kültürlerin kavşak noktası olan Hopa’nın deniz ve kara yoluyla çok önemli bir ilçe olduğunu söyleyen Topaloğlu, belediyeciliği sadece alt yapı ve üst yapıya indirgeyen anlayışın son beş yılda halkın kaynaklarını heba ettiğine ve ciddi bir çevre tahribatı yaşandığına dikkat çekiyor. Kentlerin tarihiyle, kültürüyle ve doğasıyla uyumlu planlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Topaloğlu bunu HDP’ye başaracağımız için göreve yendien talip olduğunu belirtti.

HDP HOPA İÇİN BİR ŞANS

Laz- Hemşin ayrımının yaratıldığı ilçede HDP’nin listesinde hem Hemşinliler hem de Lazlar yer alıyor. HDP Belediye Meclis Üyesi Adayı Hasan Azaklı, tüm halkları, inançları, farklı kimlik ve cinsleri kucaklayan HDP’nin Hopa için bir şans olduğunu belirterek “Partimiz HDP  Lazların, Hemşinlilerin yani tüm Türkiyelilerin partisi. Bu nedenle bizim bir handikapımız yok. Hopa halkıyla HDP kısa zamanda sıcak bir diyalog kurdu” dedi.
Emekli bir eğitimci olan Azaklı, 18 bin nüfusu olan Hopa’da binlerce eğitimcinin görev yaptığını fakat bu birikim ve deneyimden belediyelerin yararlanmadığını belirterek “Bu kesimin deneyim ve birikimlerini belediyeye taşımak istiyoruz.”

GENÇLER HDP’DE KENDİNİ İFADE EDİYOR

Küçük bir ilçe olan Hopa’da HDP’nin seçim irtibat bürosunda onlarca genç bir araya gelmiş. Gençlerin toplantısında da HDP’ye özgü renklilik ortaya çıkıyor. Hopa’ya okumak için gelen Kürt gençlerle Hemşinli ve Laz gençler ortak bir gelecek için el ele veriyor. Laz olduğunu belirten Zerrin Demirci, çocukluğundan beri Laz-Hemşinli ayrımına tanık olduğunu hatta kimi zaman aile çevresinden insanlardan da bu konuda ayrımcı söylemler duyduğunu anlatarak “HDP’de bu ayrım yok onun için buradayım. HDP’ye gelince Hemşinliyle, Gürcü’yle, Kürt’üyle farklı insanlarla herhangi bir sorun yaşamadan çok rahat oturup konuşabiliyorum. Kimse geldiğiniz zaman ‘A sen nesin?​’ diye sormuyor. Ben bu yüzden HDP’deyim.” Ailesinin Hakkari’den Konya’ya0 sürgün edildiğini ve Kürt olduğunu belirten Murat, Hopa’da öğrenci. Yaşadığı tüm yerlerde milliyetçilik ve ayrımcılıktan çok çektiğini ve artık bundan sıkıldığını söyleyen Murat “İnsanların Türk, Kürt, Laz olması benim için fark etmiyor, insanları insan oldukları için seviyorum. Bunun için HDP’deyim.” Değişiklik istediğini, farklıları zenginlik olarak kabul ettiği için HDP’de olduğunu ifade eden Cansu “Burada toplumun gençler üzerinde baskısı yoğun. Gençler olarak kendimizi HDP’de ifade edebiliyoruz” dedi.

TURGAY KÖSE: FINDIKLI HALKI BİZİ TANIYOR

Ali Osman ERTAŞ
Rize

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Rize Fındıklı İl Genel Meclisi Üyesi Adayı Turgay Köse, Fındıklı’da HDP’nin oluşturduğu seçim komisyonuyla tüm köy ve mahallelerde hummalu bir çalışma yürttüğünü söyledi. Küçük bir ilçe olan Fındıklı’da HDP bileşenlerinin yıllardır yürttüğü çalışamalar sonucu halk tarafından tanındığını ve seçim çalışmalarında HDP’nin halk tarafından sıcak karşılandığını belirten Köse “Fındıklı’da HDP’ye yönelik bazı kesimlerde ön yargılar var. Ancak Fındıklı halkı genelinde HDP olarak  böyle bir sorun yaşamıyoruz” dedi.
Rize’de HDP’nin belediye başkan adayının YSK tarafından veto edildiği için sadece il genel meclis üyesi adaylarıyla seçimlere girdiklerini söyleyen Köse, Fındıklı’da halkın tarımla uğraştığını çay, fındık ve kivinin önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek “Çaya uygulanan kota ve yaşam alanlarının talan edilmesinin temel sorun olarak karşımızda duruyor” dedi. Bölge halkının yaşadığı sorunlara çözüm için HDP’nin tüm diğer partilerden farklı olarak yerelden ve yerinden demokrasi anlayışını öne çıkardığını belirten Köse “Biz sadece bize oy verin demiyoruz. Gelin birlikte yönetelim çağrısı yapıyoruz. Eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı yerel yönetim anlayışı için mücadele ediyoruz” dedi.

HER YERE ULAŞIYORUZ

Bölgede HES’lerle birlikte akan suların, derelerin sermayeye devredilerek halkın yaşam alanlarının gasbedilmek istendiğini anlatan Köse “HDP olarak suyuna, toprağına sahip çık şiariyla halkımızla bir araya gelip çözüm yöntemlerini tartışıyoruz. Biz seçimden önce de HES’lere karşı yürütülen mücadelenin içindeydik.” Tüm temel sorun ve meselelerde HDP olarak seçim dönemleri dışında da halkın yanında ve halkla birlikte mücadele ettiğini hatırlatan Köse, “Seçim komisyonumuzla Fındıklı’da 22 köy ve 8 mahallede bugüne kadar seçim gezileri, kahve ve ev toplantıları yaptık. Kazanma hedefiyle çıktığımız yolda çalışmalarımızı daha da ilerleteceğiz” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteye cami yapma inadı

SONRAKİ HABER

Hevsel direnişi güçlenerek sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...