10 Mart 2014 21:51

8 Mart’ı mücadele günü olarak kutladılar

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Luna Elektrik’in direnişçi kadınları, 8 Mart’ı ilk kez bir mücadele günü olarak kutladı.

8 Mart’ı mücadele  günü olarak kutladılar
Paylaş

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Luna Elektrik’in direnişçi kadınları, 8 Mart’ı ilk kez bir mücadele günü olarak kutladı.

İşçilerden Gülizar Garip, 2006 yılından beri günde 12 saat çalışarak bu fabrikaya emek verdiğini, ama sendikaya üye olduktan sonra hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarıldığını söyledi. Sendikaya üye olduktan sonra özgüveninin daha da arttığını dile getiren Garip, “Sendika 8 Mart’ta kendimi ve sesimi kadın olarak daha uygar ve medeni bir şekilde ifade etmeme neden oldu. Kadın emekçiler ve tüm emekçiler olarak yalnız olmadığımızı, gücümüzün olduğunu örgütlü mücadelede öğrendik. Buradan bütün işçi kardeşlerime sesleniyorum, bulunduğunuz tüm fabrikalarda örgütlenin, bozuk düzene hayır deyin” dedi.

BU DAVADAN DÖNMEYİZ

Luna’da 2 yıl çalıştığını söyleyen Sebile Güven, 2 çocuk annesi ve yalnız yaşayan bir kadın. Evinin kira olduğunu ve iki çocuğuna bakmakla yükümlü olduğunu söyleyen Güven, verdiği emeğin karşılığını almak ve daha iyi şartlarda çalışmak istediği için sendikalı olduğunu dile getirdi. Anayasal haklarını kullandıkları halde 110 arkadaşıyla işten atıldıklarını ifade eden Güven, şöyle devam etti: “Hırsızlıkla suçlanarak isten çıkarıldık, biz artık onurumuz için buradayız kimse bizi hırsızlıkla suçlayamaz. Bu davadan bizi kimse döndüremez sonuna kadar buradayız. Patron çıkacak bizden özür dileyecek, sendikayı kabul edecek, hepimizi işe geri alacak, aksi taktirde buradayız, davamızdan vazgeçmeyeceğiz.”

KIZIM İÇİN ONURUM İÇİN

Dilek Kapçı 8.5 yıldır Luna’da çalıştığını, eşinden ayrı yaşadığını ve bir kızı olduğunu söyleyerek, “Kızım Luna’da stajyer olarak çalışıyordu, ben sendikaya üye olduğum için kızımı da işten çıkarttılar. Sebebini sorduğunda ise ‘Annen dışarıda direnirken seni burada çalıştıramayız’ demişler. Kızımın psikolojisi bozuldu, sendikalı olmak haksa kızımın suçu neydi? Ben burada kızım için, onurum için direniyorum” dedi. Sendikayı çok zorluklarla fabrikaya getirdiklerini belirten Kapçı, şunları söyledi: “İçeride gizli görüşmeler ve örgütlenmeler yaptık. Komite kurmamız çok kısa zamanda gerçekleşti ve üç hafta gibi kısa bir sürede örgütlenip sendikalı olduk. Çalışma Bakanlığından onay gelmesine rağmen patronumuz iflas gösteririm ama sendikayı içeriye almam diyerek bizi tehdit ediyor. Haklarımızı vermemek için hepimizi hırsız olarak gösterdi, ama biz sonuna kadar direneceğiz.” Kapçı tüm emekçi kadınların 8 Mart’ını kutlayarak direnişe devam edeceklerini ifade etti.  

2009 yılından beri günde 12 saat boyunca emek vererek Luna’da çalıştığını söyleyen Emine Karakurt da “Fabrika kapısı önünde haklarımızı aramak için yaptığımız eylemlerde yer aldığım için Elektronik Ar-Ge Mühendisi olarak çalışan nişanlımın da işine son verdiler. Hiçbirimiz hırsız değiliz, onlar emek hırsızı. Bizler anayasal hakkımızı kullanarak sendikalı olduk ve hakkımızı alana kadar fabrika önündeki direnişimize devam edeceğiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı tatil edildi

SONRAKİ HABER

Patrona inandılar açıkta kaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa