10 Mart 2014 11:54

Antepli kadınlar etkinlikte buluştu

Antep’te Nar Sanat Derneği ile Ekmek ve Gül Dergisi’nin birlikte düzenlediği etkinlikte kadınlar, talepleri için birlikte mücadelenin önemini tartıştılar.

Antepli kadınlar etkinlikte buluştu
Paylaş

Antep’te Nar Sanat Derneği ile Ekmek ve Gül Dergisi’nin birlikte düzenlediği etkinlikte kadınlar, talepleri için birlikte mücadelenin önemini tartıştılar.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kadınlar, Nar Sanat Derneği’nde düzenlenen ‘Yağma, Sömürü ve Şiddet Düzenine karşı; Eşitlik Özgürlük Demokrasi’ etkinliğinde buluştu.
Etkinlikte konuşan Ekmek ve Gül Dergisi Yazarı Fulya Alikoç, kadınların demokrasiye olan ihtiyacına dikkat çekti. Dünden bugüne kadın emeğinin konumuna dair bilgiler veren Alikoç, kadınların kağıt üstünde görünen haklardan dahi yararlanamadığını belirterek, AKP iktidarı döneminde artan kadın cinayetlerinden, çocuk gelinlerden, neoliberal politikalar ve kadını kayıt dışı ve esnek çalışmaya zorlayan istihdam paketlerine dikkat çekti. AKP Hükümeti’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da yapmış olan Fatma Şahin’in Antep’te Büyükşehir başkanlığına aday olduğunu hatırlatan Alikoç, onun bakanlığı döneminde de kadının korunması ve kadın emeğinin istihdamı gibi konularda göstermelik düzenlemelerden öteye gidilmediğini belirtti. Antep’te son yılların en önemli sorunlarından biri haline gelen Suriyeli mültecilere de değinen Alikoç, savaşın en büyük mağdurlarının da kadınlar olduğunu söyledi.

NE YAPAYIM, AĞABEYLERİMİN YANINA MI GİDEYİM?
Alikoç’un ardından söz alan kadınlar ise en çok şiddete karşı çaresizliklerinden söz ettiler. Katılımcılar arasında şiddet gördüğünü belirten bir kadının bu durum için kocasını mazur gösteren bahaneler sıralaması tartışma konusu olurken, kadınlar, erkek egemen zihniyetin kendilerini nasıl kuşattığına dikkat çektiler. Koca şiddetine karşı “Ne yapayım, ağabeylerimin yanına gitsem daha mı iyi olacak” sorusu ise çözümün ancak kadınların gerçekten güvende olabilecekleri ve ekonomik olarak da kimseye muhtaç olmadan yaşayabilecekleri koşulların sağlanmasında olduğunu gösterdi. Bunun için kadın dayanışmasının ve birlikte mücadelenin önemine vurgu yapıldı.
Nar Sanat Derneği’nin bahçesinde sıcak bir ortamda geçen söyleşinin ardından Gaziantep Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu’nun (GÜFOT) ‘Kadın’ temalı fotoğrafları gösterildi. Ardından Soraya’yı Taşlamak adlı film gösterimi ile etkinlik son buldu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tahliye edilen Zirve sanıklarına elektronik kelepçe takılacak

SONRAKİ HABER

Dersimli kadınlar güç birliğini destekleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...