15 Haziran 2011 07:20

NYT: Seçimin sonucu AB için fırsat

AKP’nin seçimlerde elde ettiği zaferin, Türkiye-AB ilişkilerini ne ölçüde etkileyeceği tartışılıyor. New York Times tarafından “Türk Seçim Sonucu Bir Fırsat Olarak Görülüyor” başlığı ile yayınlanan haberde “Analistler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yankı yaratan seçim zaferi, dikkat

NYT: Seçimin sonucu AB için fırsat
Paylaş

AKP’nin seçimlerde elde ettiği zaferin, Türkiye-AB ilişkilerini ne ölçüde etkileyeceği tartışılıyor. New York Times tarafından “Türk Seçim Sonucu Bir Fırsat Olarak Görülüyor” başlığı ile yayınlanan haberde “Analistler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yankı yaratan seçim zaferi, dikkatleri, şimdi Türkiye ile ne gibi uzun vadeli strateji ve ilişkiyi istediğine karar vermesi gereken Avrupa Birliğine çevirdiğini söylüyorlar” diye yazdı.

“Türk liderliğinin şimdi daha özgüvenli, iddialı ve bölgede daha büyük bir rol oynamayı her zamankinden istekli olduğu” yorumunu yapan gazete, iktidara gelmesinden bu yana Başbakan Erdoğan’ın Türk dış politikasının önceliklerinde “köklü değişiklikler” yaptığı görüşünü dile getirdi. Başbakanın komşularıyla “sıfır sorun” politikasına dikkat çekildiği haberde Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un “Ankara’nın özel yaklaşımından yararlanmaya çalıştığı”nı, aralık ayında Türkiye’nin yaptığı bir girişimin ardından AB devletlerini Ankara ile “stratejik diyalogu” kurmaya ikna ettiği anımsatıldı.

Ancak Ashton’un önerisinin, “Yılda birkaç üst düzey toplantı ile sınırlı olduğunu halbuki Türkiye’nin “ayrıntılı, yapılandırılmış bir diyalog önerdiği”ne dikkat çekilirken analistlere dayanılarak “Ankara, (Ashton’un) önerilerini kabul etmek konusunda ihtiyatlıydı çünkü iyi nedenlerle böyle bir forumun AB üyeliğinin bir alternatifi olmasından endişeleniyordu” denildi.

NYT, Fransa, Almanya, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye’nin AB’ye katılmasına karşı olduklarını, bunun yerine “imtiyazlı ortaklık” istediklerini yazdığı haberinde Türkiye’nin üyelik talebine karşı çıkan cephenin liderliğini Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yaptığına da işaret etti.

“Bu durumda Türkiye ile katılım müzakerelerinin aylarca askıda olması pek şaşırtıcı değil” diyen gazete, 35 başlıktan yarısı kadarının dondurulduğuna da dikkat çekti.

“Ancak Türkiye de suçsuz değil. Rum bandıralı gemi ve uçaklarının Türkiye’yi ziyaret etmesine izin vermeyi reddetti” diyen gazete, “Bu, bir kenara bırakılırsa, anlamanın çok daha zor olanı, Sayın Ashton’un, AB katılım müzakerelerinden ayrı olarak Türkiye ile güçlü bir stratejik diyalogu kurma girişimlerinin, Birliğin Orta Doğu’ya yönelik tutarlı bir strateji oluşturma konusunda alabileceği tüm yardıma ihtiyacı olduğu bir dönemde neden bloke edildiğidir” değerlendirmesini yaptı.

Gazete, bunun nedeni olarak da “Türkiye’nin yeni dış politika yönelişinin Fransa’nın yeni Orta Doğu’daki çıkarlarına rakip olarak görülmesi” görüşünü aktarırken de bunun bir çeşit teyidi olarak da Sarkozy’nin mart ayında Libya ile ilgili olarak Paris’te düzenlediği toplantıya Başbakan Erdoğan’ı davet etmemesini gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesinden partilere mali denetim

SONRAKİ HABER

Erzin'de tarım arazileri sular altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...