10 Mart 2014 06:00

'Dünya devi’ böyle olunuyor!

Avrupa’nın en büyük orman, kağıt ve karton tekeli Stora Enso, Pakistan’da aralarında 4 yaşındaki çocukların da bulunduğu yüzlerce çocuğu köle gibi çalıştırmakla suçlanıyor.

\'Dünya devi’ böyle olunuyor!
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Avrupa’nın en büyük orman, kağıt ve karton tekeli Stora Enso, Pakistan’da aralarında 4 yaşındaki çocukların da bulunduğu yüzlerce çocuğu köle gibi çalıştırmakla suçlanıyor.

İsveç’te Veckan Affärer Dergisi ile TV 4 adlı televizyon kanalının “Acı Gerçek” adlı programında çalışan gazeteciler İsveç-Finlandiya tekeli Stora Enso’nun Pakistan’ın Pencab eyaletinin Sahiwal yerleşim biriminde yoksul ailelerin çocuklarını karton ve kağıt toplamak için çalıştırdığını belgelediler.

Çocuklar, çöp yığınları arasına girerek topladıkları kağıt ve karton torbaları Bulleh Shah adlı şirketin görevlilerine teslim ediyorlar. Gazetecilerin yaptıkları araştırma Bulleh Shah’ın hisselerinin yüzde 35’inin Stora Enso’ya ait olduğunu ortaya koydu. Aralarında 4 yaşındakilerin de bulunduğu çocuklar günde on saat çalıştırılıyor.
“Acı Gerçek” programına  konuşan 12 yaşındaki Sonya, 7 kardeşiyle birlikte çalıştığını söyledikten sonra “Çok pis bir iş. İnsan elleriyle çöpleri karıştırmak zorunda. Yoruluyoruz ama başka seçeneğimiz yok” diyor.

1992 yılında Pakistan pazarına giriş yapan Stora Enso’nun İnternet sitesinde, “Şirket Pakistan’da çocuk işçi çalıştırıldığının bilincinde. İşte bu nedenle Bulleh Shah ile birlikte taşeron firmalarımızda çocuk işçi çalıştırılmaması için önlem aldık” ifadelerine yer veriliyor.

Oysa gazetecilerin araştırmaları Bulleh Shah firmasının bizzat çocuk işçi çalıştırdığını gösteriyor. Skandalın televizyonda gösterilmesi ve yazılı medyada yer almasından sonra açıklama yapan Stora Enso yöneticilerinden Mats Norlander, “Korkunç resimler görüyoruz. Çocuk çalıştırılması kabul edilemez” dedi.

LATİN AMERİKA’YA DA EL ATMIŞTI

1998 yılında İsveç’in Stora ve Finlandiya’nın Enso tekellerinin birleşmesiyle kurulan Stora Enso’nun çoğunluğu Latin Amerika, Çin ve Rusya’daki fabrika ve tesislerinde 29 bin çalışanı bulunuyor.

Brezilya ve Uruguay’da kurduğu karton ve kağıt fabrikalarına hammadde sağlamak için Kızılderilileri ve köylüleri topraklarından süren Stora-Enso ormanlardaki ağaçları keserek yerine okaliptüs dikmişti.

2008 yılında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 900’ü aşkın kadın Brezilya’nın Rio Grande de Sol eyaletindeki okaliptüs bahçelerini işgal etmiş, polis ve kadınlar arasında çıkan çatışmalarda onlarca kadın yaralanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Bu bebek ‘ortalama’ ölçülerde

SONRAKİ HABER

Machu Picchu’da çıplak tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa