09 Mart 2014 22:19

Fethiye'de saldırılar gece de devam etti

Fethiye'de akşam saatlerinde yeniden toplanan grupların sosyal medyada linç çağrısı yaptığı ve hedef gösterdikleri Kürtlerin fotoğraflarını paylaştığı bildirildi. Son 15 gündür HDP binasına giren çıkanların fotoğraflandığı iddiaları gündeme getirilirken, şehir merkezinde Kürt bir yurttaşa ait işyerine saldırdılar.

Fethiye\'de saldırılar gece de devam etti
Paylaş

Fethiye'de akşam saatlerinde yeniden toplanan grupların sosyal medyada linç çağrısı yaptığı ve hedef gösterdikleri Kürtlerin fotoğraflarını paylaştığı bildirildi. Son 15 gündür HDP binasına giren çıkanların fotoğraflandığı iddiaları gündeme getirilirken, Facebook üzerinden "Selahattin Demirtaş ilçeye geldi" söylentisi yayan gruplar şehir merkezinde Kürt bir yurttaşa ait işyerine saldırdı.

HDP'nin Fethiye ilçesinde yapacağı ilçe binası açılışı öncesinde sosyal medya üzerinden saldırı örgütleyerek, yüzlerce polisin korumasında parti binasına saldıran ırkçı gruplar, bu kez de ilçedeki Kürt esnafların iş yerlerine ve evlerine saldırdı.

İlçe binasını tabelasının indirilmesi ardından dağılan ırkçı gruplar, tekrar sosyal medya üzerinde haberleşerek ilçe merkezinde toplanmaya başladı. Burada toplanan ırkçı grupların, Muğla ve ilçelerinden gelecek ırkçı grupları beklediği iddia edildi.

SALDIRILAR BAŞLADI


Irkçı gurupların, Kürt oldukları ve HDP'ye yardım ettikleri ileri sürdüğü esnafları işyerlerini saldırı düzenledi. Şehir meydanında toplanan gruplar Kürt bir yurttaşa ait olduğu bilinen işyerine taşlar ve sopalarla saldırdı. Saldırının yapıldığı cadde de ateşler yakan gruba polis müdahale etti. İlçede gerginlik sürüyor. İlçede yaşayan Kürt ve HDP'lilerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Ayrıca ilçe binası açılışı sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle Fethiye'ye Burdur, Denizli ve Aydın illerinden çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi.

15 GÜNDÜR YURTTAŞLAR FİŞLENİYOR MU?

Edinilen bilgilere göre, ırkçı grupların saldırıdan 15 gün öncesinden başlayarak, HDP binasına giren ve çıkanların fotoğraflarını, HDP'ye sempati duyanlar ve Kürtlerin evlerini tespit ettiği ileri sürüldü. Facebook üzerinden "Fethiye TofaŞk Kulübü" hesabından, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Fethiye'ye gelerek bir HDP'linin evinde kaldığı ileri sürülerek şu paylaşımda bulunuldu; "Alınan son bilgilere göre selahattin demırtas denılen pkk k. letoon hastanesınde çalışan k…. evındeymıs açılışın ıptal olduğu bılgısı asılsızdır ölmek wvar dönmek yok."

KAYMAKAM'DAN İLGİNÇ SÖZLER


HDP ilçe binasının tabelasının indirildiği sırada binanın bulunduğu pasajda bulunan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, Muğla İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık ve DP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın aralarında "Bu tabela yüzünden hakkınızda soruşturma açılabilir" diye konuştuğu iddia edildi.

1000 KİŞİLİK IRKÇI GRUP, İŞYELERİNİ TAHRİP ETTİ, POLİSLE ÇATIŞTI

Muğla’nın Fethiye ilçes’nde HDP İlçe binasına saldıran ırkçı gruplar gece yeniden toplanarak Kürtlere ait işyerlerine saldırdı. Baha Şıkman Caddesi’nde toplanan grup, buradaki bir pastaneye saldırmak istedi. Çevik kuvvet ekipleri, protestocuların işyerine yaklaşmasına izin vermedi. Bir süre sonra polis barikatını aşan grup, pastanenin camlarını taşlarla kırdı. İçeri girmek isteyen gruba, Marmaris, Bodrum, Muğla merkez, Burdur ve Aydın’dan gelen takviye ekiplerle müdahale etti. Yaklaşık 1000 kişilik ırkçı grup ikiye ayrılıp işyerlerini taşlamaya devam etti. Bir oteli de taşlayan gruba polis, biber gazı, gaz bombası ve TOMA’larla müdahale etti. Sloganlar atan gruba polisin müdahalesi sürüyor. Sokak aralarındaki çöp konteynırlarını ateşe veren ırkçı grup barikat kurdu. Kaldırım taşlarını da söken grup yolu trafiğe kapattı. Dispanser Caddesi’ndeki HDP binasının önünde de önlem alan polis ekipleri, sık sık grubun dağılması için anons yaptı.

İSİM LİSTELERİYLE GEZİYORLAR İDDİASI

Sopalarla ilçe merkezinde gezen ırkçıların, Kürt ve HDP'li avına çıktığı iddia edildi. Polisle görüşen ırkçı gruplardaki kişiler, "Kürtlerin evleri ve işyerlerinin isimleri ile son 15 günde çektiğimiz fotoğraflar elimizde, hepsini tek tek buradan süreceğiz" dediği bildirildi.

İlçe merkezinde bulunan pastaneye  saldıran bir grup ise dükkânın çamlarını kırarak eşyaları tahrip etti. Mardinli olduğu öğrenilen pastane sahibi yurttaşa ırkçı gruplardan bazı kişiler, "Yarım saat içinde burayı terk etmezsen, işyerin yağmalarız, senide öldürürüz" tehdidinde bulundu. Irkçılar aynı tehdidi polise de bildirdi. Gruplar halinde ilçeye dağılan ırkçılar "Kürtleri Fethiye'den kovacağız" diyerek ara sokaklarda taş ve sopalarla linç çağrısı yapıyor.

1992'DEKİ SALDIRIYI HATIRLATTI

1992 yılında PKK ile çıkan bir çatışma yaşamını yitiren asker cenazesinin Fethiye'ye getirilmesi ardından dönemin belediye başkanı ve yerel gazetelerin kışkırtmaları ırkçılar ilçede bulunan Kürtlere saldırmıştı. İlçede kimlik kontrolü yapan ırkçılar, Kürtleri istemediklerini söyleyerek, Kürtlerin işyerlerine ve evlerine saldırmış talan etmişti. Bu saldırılar ardından ilçede yaşayan Kürtler göç etmek zorunda kalmıştı.

HDP MYK'SI  ACİL TOPLANDI

Yerel seçimlere yaklaşırken HDP'ye dönük artan saldırıların giderek tırmanması ve bu konuda bulunulan resmi temaslara rağmen herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması üzerine HDP MYK'si eş genel başkanlar Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel'in başkanlığında İstanbul'da toplandı. HDK İstanbul merkezinde bir araya gelen eş genel başkanlar Kürkçü ve Tuncel ile birlikte parti MYK'sı, daha önceki saldırılarla birlikte Karadeniz turuna çıkan Ertuğrul Kürkçü'ye Ordu ve Giresun'da gerçekleşen saldırılar ile bugün gerçekleşen saldırılar nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan Fethiye'de ilçe örgütü açılışını masaya yatıracak.

Edinilen bilgilere göre, toplantıda belirlenecek tutum, yarın yine eş genel başkanlar tarafından Cezayir Restaurant Toplantı Salonu'nda saat 12.00'de yapılacak basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılacak. (DİHA)


28 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yaklaşık 8 saat süren olay sonrasında polis 28 kişiyi gözaltına aldı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık başkanlığında 'kriz masası' oluşturuldu.

Fethiye'deki siyasi parti temsilcileriyle bugün saat 09.00'da bir araya gelen Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık sağduyu çağrısında bulundu. Fethiye'de olayların yatıştırıldığını aktaran Çalık, "Fethiye geleceği parlak gözde ve güzide bir ilçedir. Bu tür olayların yaşanmamasını istiyoruz. Seçimler yakın. Halk seçimini sandıkta yapacaktır. Halkımız da sosyal medya üzerinden uçurulan balon haberlere kanmasın. Dün geceki olaylar sonrası 28 kişi gözaltında. Sağduyudan yoksun kontrol edilemeyen grupların karşısında mecbur müdahaleler yapıldı. Sosyal medyadan sürekli kışkırtma yapıldı. Geceki olayları çıkartanların bir avuç provokatör olduğuna inanıyorum" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kurt Seyt ve Shura: Aşk alev almaktır

SONRAKİ HABER

Bu bebek ‘ortalama’ ölçülerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...