09 Mart 2014 21:19

New Yorklu kadın işçilerin mücadelesi Greif’te yaşıyor

Greif işçileri fabrika işgalinin 28. gününde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. “Yaşamın yarısından kavganın yarısına yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” başlığıyla yapılan etkinliğe direnişteki işçilerin aileleri ve destek ziyaretine gelenler de katıldı.

New Yorklu kadın işçilerin mücadelesi Greif’te yaşıyor
Paylaş

Greif işçileri fabrika işgalinin 28. gününde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. “Yaşamın yarısından kavganın yarısına yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” başlığıyla yapılan etkinliğe direnişteki işçilerin aileleri ve destek ziyaretine gelenler de katıldı. Ziyarete gelenler “Kadın erkek el ele, örgütlü mücadeleye” sloganıyla karşılandı. Program 157 yıl önce katledilen dokuma işçilerini anarak başladı ve ardından iş kazalarında hayatını kaybeden işçiler hatırlatıldı.
Açılış konuşmasını Greif Emekçi Kadın Komisyonu adına Sevim Öztürk yaptı.

BİR ADIM ÖNE ÇIKACAĞIZ!


Doğum izni ve kreşlerinin olmadığı fabrikada birçok kadın işçinin işten ayrıldığını vurgulayan Öztürk, “Yeri geliyor patrondan, yeri geliyor ailemizden, eşimizden şiddet görüyoruz. New Yorklu kadın dokuma işçilerinin mücadelesi Greif’te yaşıyor. Taşeron ve düşük ücrete karşı verdiğimiz bu mücadeleye erkek işçilerle beraber başladık. Erkek arkadaşlarımızın arkasında değiliz, yanındayız; hatta kadın işçiler olarak bir adım öne çıkacağız” dedi.

ELLERİMİZ PARÇALANIYORDU


Öztürk’ün ardından söz alan kadın işçi fabrikada kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Kadın işçi yaşanılan sorunları şöyle sıraladı: “5 yıldır taşeron olarak Greif fabrikasında çalışıyorum. 2. yılımda girdi çıktı yapıldı. Fabrikada genelde kadın işçiler taşeron olarak çalışıyor, zorunlu mesailere zorlanıyoruz. Erkek işçilerle aynı işi yapmamıza rağmen daha az ücret alıyoruz. İşveren erkek arkadaşlarımızla konuşmamızı engelliyor. Çalışma koşullarımız ağır, ellerimiz parçalana kadar çalışıyoruz. Ancak kadın işçilerin ses çıkarmasına dahi izin verilmiyordu. Sosyal yaşantımız yoktu, bizler de sendikalı olmaya karar verdik. Taşeronlar evlerimize gelerek bizleri tehdit etti, patron fabrikada terör faaliyeti olduğunu vurguladı ve bu yüzden bir çok kadın arkadaşlarımız direnişe katılamadılar. Benim ailem hasta onlara bakmak için çalışmak zorundayım ama hakkımızı alana kadar mücadele edeceğim.”
Grup Emeğe Ezgi’nin şarkılarıyla katıldığı etkinlik, işçilerin okuduğu şiirler ve çekilen halaylarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşini tüfekle, 7 aylık kızını ezerek katletti

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Eskişehirspor\'u Ersan Gülüm\'le geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...