10 Mart 2014 06:00

Rize'de yarış AKP ve Bekaroğlu arasında

Rize’de AKP’nin tabanı, merkez ve ilçelerde gösterilen adaylara tepkili. AKP’den iki dönem Rize Belediye Başkanlığı yapan Halil Bakırcı’nın icraatları beğenilmezken, Ankara’dan getirilen Prof. Dr. Reşat Kasap’a, “ithal aday” eleştirisi var. Rize’de AKP’nin karşısında en güçlü aday olarak Saadet Partisinden Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu öne çıkıyor

Rize\'de yarış AKP ve Bekaroğlu arasında
Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
Rize


Çayın başkenti, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de yerel seçimler kıran kırana geçeceğe benziyor. AKP, CHP, MHP ve SP, 30 Mart’ta Rize’de belediye yönetimini almak için yarışacak. AKP’nin güçlü olduğu iller arasında olan Rize’de yerel seçimin sonuçları Türkiye genelinde merakla bekleniyor.

Rize’de AKP’nin tabanı, merkez ve ilçelerde gösterilen adaylara tepkili. AKP’den iki dönem Rize Belediye Başkanlığı yapan Halil Bakırcı’nın icraatları beğenilmezken, Ankara’dan getirilen Prof. Dr. Reşat Kasap’a, “ithal aday” eleştirisi var.

Rize’de AKP’nin karşısında en güçlü aday olarak Saadet Partisinden Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu öne çıkıyor. Rize halkının AKP’nin yerel yöneticileri tarafından hakarete uğradığını, insanlar üzerinde ciddi baskı kurulduğunu anlatan Bekaroğlu, “Biz buna son vereceğiz. Ben sadece SP’nin adayı değilim. Biz Rize’de ülke genelindeki kamplaşmaya karşı ilkeler etrafında geniş bir topluluğu bir araya getirdik” diyor.

CHP Rize’de kadın aday Mine Orhon’la dikkat çekiyor. Rize’den aday olarak zoru seçtiğini ifade eden Orhon’a göre, “Rize’ye kadın eli inceliği değmeli.”
MHP’nin Adayı Zelkif Akgül’ün sloganı AKP’nin adayının “dışarıdan” olmasına duyulan tepkiye işaret ediyor: “Rize’de yaşayan kazansın.”

TEPKİ VAR AMA…

Seçimin nabzını tutmak için bulunduğumuz Rize’de Etap Kuaför’deyiz. Berberimiz Talip, AKP’li. Mevcut Belediye Başkanı Bakırcı’nın “Hizmet getirmediği için yeniden aday gösterilmediğini” söylüyor. AKP’nin Ankara’dan getirdiği adayı Reşat Kasap, Talip’in köylüsü. “İyi bir insan” diyor ama Rizelilerin çoğunun Kasap’ı tanımadığını ekliyor. “Rize’de AKP dışında bir seçenek olabilir mi?​” sorumuza yanıtı; “Bekaroğlu var. Sevilen sayılan biri burada, destekleyenler olur.”

Talip’le sohbetimize dahil olan Yasin de AKP’li. Gösterdiği adaylar nedeniyle tepki olsa da Rize’de AKP dışında kimsenin seçimi alamayacağı görüşünde. Yasin’e göre “ilçelerde durum daha karışık”; AKP’nin Derepazarı, Fındıklı ve Ardeşen’de seçimi kaybetme ihtimali olduğunu düşünüyor.

BEKAROĞLU ÖNE ÇIKIYOR

olay53.com İnternet Sitesi Editörü İbrahim Köroğlu, Rize’de AKP Gençlik Kollarında görev yapmış. Halil Bakırcı’nın da ‘ithal’ olduğunu yani ‘dışarıdan’ geldiğini, ancak tepkilere rağmen seçimleri kazandığını hatırlatıyor. Rize merkezde şu anda Bekaroğlu’nun önde gözüktüğünü, ama AKP’nin “Ağır toplarını henüz sahaya sürmediğini” belirtiyor Köroğlu: “Başbakanın burada yapacağı konuşma Rize’yi belirler. Rize’de AKP,  2009 yerel seçimlerinden daha yüksek oy alır.”  Nabız Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gençağa Karafazlı, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle son dönemde AKP’ye güvensizlik geliştiğini belirtiyor. Karafazlı, “Çay üreticisinin sorunları, çaya kota konulması ve kaçak çay sorunları çözülmedi. Tüm bu sorunlar nedeniyle Bekaroğlu tüm diğer partilerden olduğu gibi AKP tabanından da oy alacak. Şu anda Bekaroğlu 1-0 önde. Ancak Başbakanın burada yapacağı mitingde havaalanı vaadi ve diğer söylemleri etkili olacaktır.”

 

'ARKANA KILDIĞUM TÜM NAMAZLARI KAZA ETMİŞUM!'

Memişoğlu Parkı’nda konuştuğumuz Rizeliler de Başbakanın kamplaştıran söylemlerinin etkilerini görüyoruz. AKP iktidarıyla çayın değerinin kalmadığını, çaya kota geldiğini ama bakan çocuklarının kutularla para götürdüğünü ifade eden emekli bir Rizeli cebinden 10 TL çıkarıp “İşte durumumuz bu” diye feryat ediyor. Bu feryadı AKP’li olduğunu söyleyen başka biri hiddetle “Başbakanı yedirmeyiz” diye yanıtlıyor ve ekliyor: “Amerika’daki cemaatin başı ve onunla el ele veren CHP’nin başı milleti birbirine kırdırmaya çalışıyor. Tayyip her şeyi yaptı. Sizin gibi millete bu Başbakan fazla.”

‘İKTİDARA VERMEM ONİ’

Yaşlı bir Rizeliyle konuşuyoruz. Hacıymış. Bu nedenle çevredekiler ona Hacı amca diye sesleniyor. “Oyunu kime vereceksin” diye sorduğumuz Hacı amca, “İktidara vermem oni” diyor. “Çayımın 17 tonunu özellere kıyak ediyor Başbakan. Ben Başbakanı önceden böyle bilmiyordum” diyen Hacı amca, öfkeyle devam ediyor: “Eskiden imam olan AKP Milletvekili Hasan Karal’a bir çift lafım olacak: Senin arkana kıldığım tüm namazları kaza etmişum.” 

RİPARK’A TEPKİ BÜYÜK

Rize Belediyenin merkezde caddelerde araçlardan aldığı park parasına paralara tepki yoğun. “Bir araba çekiyorum. Mal vereceğim. Beş dakika geciktin 6 TL ver. Biz 6 TL’yi nereden kazanıyoruz? Kimse sokağa arabasını çekemiyor” diyen esnaf belediyeye arabasının 400 TL borcu olduğunu ama bu parayı veremediğini söylüyor.

AKP DE GİDER, İŞÇİ KALIR
Tehdit ve baskılarla sendika değiştirmeye zorlanan çay işçileri de hükümete tepkili. 100. Yıl çay pşaketleme fabrikasından işçi, DYP’li olduğunu ama AKP’ye karşı Bekaroğlu’ya destek vereceğini söylüyor. 9 bin 500 çay işçisinin aileleriyle birlikte mağdur olduğunu ve bunun sandığa yansıyacağını belirten çay işçisi “Biz çok hükümet gördük AKP de gider ama işçi kalır” diyor.

KADINI SOKAĞA ÇIKARACAĞIZ



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize’de kadın bir belediye başkan adayıyla, Mine Orhon’la seçimlere hazırlanıyor. Polemiklere, sataşmalara girmemeye özen gösteren Mine Orhon, aynı zamanda Yüksek İnşaat Mühendisi. “Rize’ye kadın inceliği, özeni, titizliği ve estetiği getireceğiz. İnşaat mühendisi olarak belediye başkanlığına en yakın adayım” diyen Orhon, AKP’li belediyeye yönelik eleştirilerinde ihtiyatlı: “Yanlışlar yapılmış olabilir. Önemli olan yanlışı insanların yüzüne vurmak değil, yanlış olanı düzeltmeye çalışmaktır.”

Rize’nin doğasına, kentine, insanına uygun bir kentsel gelişim gösteremediğini söyleyen CHP’li Orhon, “Sosyal yaşam Rize’de neredeyse sıfır. Kadın aday olarak ilk hedefim kadınların sokağa çıkmasını sağlamak olacak. Kadınlarımızın eşleriyle çocuklarıyla sosyal yaşamda yer almasını sağlayacağız” diyor. Kadınların ve gençlerin işsizlikten, esnafın iş yapamamaktan dertli olduğunu ifade eden Orhon’un, özellikle kadınlara yönelik vaatleri var: “Kadınlara evde el emeğiyle ürettikleri ürünleri satabilecekleri yerler sağlayacağız. İş imkanı sağlayacağız. Kadınları hayata katacağız. Sığınma evleri açacağız.”

HES KİRLİLİĞİ


Rize’de ve Karadeniz’de dereler üzerine yapılmak istenen HES’lere yönelik tavrını sorduğumuz Orhon, “proje doğruysa yapılmalı, çevreyi tahrip ediyorsa yapılmamalı” diye yanıt veriyor. 2003 yılında çıkan bir kanunla derelerin her metresinin satıldığını üzülerek ifade eden Mine Orhon, bir dere üzerine 15 HES yapılan Karadeniz’de HES kirliliği yaşandığını söylüyor.

BEKAROĞLU: PARA VAR HİZMET YOK!



Saadet Partisi (SP) Rize Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu’nun, AKP’nin en büyük rakibi olduğu konusunda herkes hemfikir. Rize’de farklı siyasi kesimlerden (eski ANAP’lılar, sosyal demokratlar, eski DYP’liler vb.), hatta AKP tabanından da Bekaroğlu’ya destek var.

Bekaroğlu, sadece Saadet Partisinin adayı olmadığını, ortaya çıkan ittifakın SP’yi aştığını dile getiriyor. Dindar-laik, Alevi-Sünni, Türk-Kürt ayrımları üzerinden oluşan kamplaşmaların tüm ülkede olduğu gibi Rize’de yaşandığını belirten Mehmet Bekaroğlu, “Bu yanlışa karşı, ilkeler üzerinden bir seçenek, bir ittifak oluşturduklarını” ifade ediyor: “Burada bugüne kadar siyaset yaşam tarzları, kimlikler üzerinden yapılmış. Bizim ittifakımızda değişik yaşam tarzları ve kimliklerden insanlar bir araya geldi. Burada partiler yok, aşağıdan oluşmuş ilkeler üzerinden birlik var. Tek tek insanlar AKP’nin yerel aktörlerine karşı duyduğu tepki nedeniyle buluştu.”

RİZELİ HAKARETTEN KURTULMAK İSTİYOR

AKP’nin yerel iktidarlarının çok kibirlendiğini, insanlara hakaret edildiğini, yerelin taleplerine kulak asılmadığını ifade eden Bekaroğlu, bu duruma son vereceklerini belirtiyor: “Tuzluk koyduk, ceket koyduk kazandı olmaz. Rize’de on insan yarıştı, hiçbiri AKP’den aday yapılmadı. Biz yerelde, demokratik katılımcı, şeffaf belediyecilik istiyoruz. Biz insanlarla birlikte karar vereceğiz.”

Hakaretten kurtulmak isteyen Rizelilerin kendileriyle birlikte özgürleşeceğini dile getiren Bekaroğlu, şöyle devam ediyor: “Rahat bir ortam olmalı. İnsanlar benim elimi ve elimizi tutmaktan korkuyor. Ayda cirosu 1500 TL olan insanlara, 2 bin TL tabela vergisi kesiyorlar. Bunlar esnafı da tüccarı da eziyor. Rize’de bizimle birlikte huzur oluşacak. Herkesin belediye başkanı olacağız. Rize’de hayatın önü kapalı, hayatın önünü açacağız. Şiirin, konserin, sanatın önünü açacağız.”

KENT GÖRÜNÜMÜ DE KÖY GÖRÜNÜMÜ DE YOK

Rizeli iki başbakandan dolayı buraya çok para geldiğine, ama bu paraların iyi kullanılmadığına dikkat çekiyor Bekaroğlu: “Rize’de kentleşmeye dair büyük felaket var. AKP’nin adayı ‘Rize’ye kentsel görünüm kazandıracağız’ diyor. Bırakın kentsel görünümü Rize’de köy görünümü de yok. Başbakanın memleketinde imar kirliliği, arka sokak ve mahallelerin bakımsızlığı var. Herhalde Başbakan buraları görmüyor.”

Rize’yi denizle dağ arasında sıkışmış bir kent olmaktan kurtaracaklarını ifade eden Bekaroğlu ve ekibinin planları şöyle: “Dolgu alanlardaki binalar ömrünü tamamlamış. Rize’nin kültürüne tarihine uygun olarak planlanacak. Buradaki problemleri yereldeki insanlarla katılımcı bir biçimde konuşup tartışarak çözeceğiz. Rize’nin geleceğini ilgilendiren konularda referandumlar yapacağız. Şeffaf olacağız, denetleme olacak. Rize’de 10-20 katlı binalar rant hırsıyla yapıldı ama yeşil alan yok. Taştan kayadan ağaç çıkan memlekette yeşil alan, ağaç kalmadı. Rize’de akşam saat beşten sonra hayat bitiyor. Sosyal hayat yok. Bu haliyle Rize nasıl üniversite kenti olacak?​”

HES’E DEĞİL DOĞAYA YATIRIM

Yapımı planlanan tüm HES’ler bitse bile Türkiye’nin elektrik ve enerji ihtiyacının ancak yüzde 3’ünü karşılayacağına dikkat çeken Bekaroğlu’ya göre HES’ler, sadece çevre açısından değil, mantık ve turizm açısından bile bir cinayet! Doğu Karadeniz’deki el değmemiş doğal güzelliklerin dünyada başka bir yerde olmadığını söyleyen Bekaroğlu, “Buraları dünyaya tanıtıp turizmi teşvik edeceğiz. Belediyecilikte her şey asfalt ve betondan ibaret değil. Biz insanca yaşam için çalışacağız. 20-30 kat evlerde yaşayıp denizi de görüyor insanlar ama toplumdan uzaklar. Biri ölse tabutunu aşağı indirmek bile dert. İnsanlara yere, toprağa yakın, çocukların tabiatla iç içe yaşayacağı ortamlar sunacağız” diyor.

(Fotoğraflar: Doğancan İlek)

ÖNCEKİ HABER

Babasının çiftliği gibi...

SONRAKİ HABER

Eşini tüfekle, 7 aylık kızını ezerek katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...