15 Haziran 2011 07:17

Enerjinin verimli kullanımı ulusal politika haline gelmeli

Makine Mühendisleri Odası, Türkiye’de enerji verimliliği potansiyelinin, 25 milyon ton petrole eşdeğer olduğunu ve bu enerjinin kullanımı ile birlikte istihdamın 150 binlere ulaşabileceğini açıkladı. III. Enerji verimliliği Kongresi sonuç bildirgesinde, enerji verimliliği kanunu yönetmelikleri ve ulaşımda verimliliği düzenleyen yönet

Enerjinin verimli kullanımı ulusal politika haline gelmeli
Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın düzenlediği ve 31 Mart- 2 Nisan 2011 tarihleri arasında Gebze’de gerçekleşen III. Enerji Verimliliği Kongresi, sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede Hükümet’e yeni görevler yüklenerek, enerji açısından dışa bağımlı olan Türkiye’de enerjinin verimli kullanımının ulusal hedefleri olan bir politika haline getirilmesi gerektiği vurgulandı. Ülkede enerji verimliliği potansiyelinin en az yüzde 25 olduğu, bunun ise neredeyse 25 milyon ton petrole eşdeğer olduğu kaydedilen bildirgede, “Bu potansiyel, 50 bin tam zamanlı işi tanımlamaktadır ve 2–3 katı yan işlerle birlikte istihdamın 150 binlere ulaşabileceğini söylemek mümkündür” denildi.

‘YÖNETMELİKLERDE KÖKLÜ DEĞİŞİM GEREKLİ’

Bildirgede enerji konusunda hükümete yüklenen görevlerden bir diğeri ise yasalara ilişkin köklü değişiklikler yapılması oldu. Enerji Verimliliği Kanunu’nun yayınlanmasının üzerinden 4 yıl geçtiği ve 9 yönetmeliğin yayınlandığı ifade edilen bildirgede, yönetmeliklerin birçoğunda köklü değişim ihtiyacı doğduğu belirtildi. Mevzuat hazırlığı ve uygulamaların izlenmesinde danışma yapısının oluşturulması da istenen bildirgede, daha fazla görüş alışverişine ve işbirliğine ihtiyaç olduğu belirtildi.

Bildirgede, bir yönetmelik değişikliğinin de ulaşımda verimliliği düzenleyen yönetmelikte yapılması gerektiği kaydedildi. Bildirgede, yönetmeliğin Belediyeler Kanunu ve mevzuatından kopuk olduğu belirtildi. “Özellikle büyük şehirlerimizde trafik problemi artmaktadır” denilen bildirgede,  yolcu taşımacılığının yüzde 95’inin yük taşımacılığının ise yüzde 91’inin karayoluyla gerçekleştiği, bu yüzden deniz ve demiryolu gibi diğer verimli taşıma yollarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Bildirgede, “Teşvik uygulamaları yoktur ve bütçenin beşte birinin, petrol ürünlerinde yüzde 100’ü bulan ÖTV ve KDV vergilerinden karşılanması nedeniyle adeta yakıt tüketimi teşvik edilmektedir” denildi. Yönetmelikteki belediyelere ilişkin hususların 2005 tarihli Belediye Kanunu’na ve ilgili diğer mevzuatlara yansıtılması gerektiği belirtildi.

‘ENERJİDE YERLİ KAYNAKLAR KULLANILSIN’

Bildirgede, Türkiye’de 1980’lerden bu yana uygulanan politikalar sonucu toplumsal ihtiyaçlar ile bunların karşılanabilirliği arasındaki açının büyüdüğü kaydedildi. Enerji bağımsızlığının ülke bağımsızlığının bir parçası olarak görülmesi gerektiği kaydedilen bildirgede, enerji üretiminde ağırlığın yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilmesi gerektiği vurgulandı. Bildirgede, enerji planlamalarının ulusal ve kamusal çıkarların korunması, toplumsal yararın artırılması, yurttaşların ucuz, sürekli ve güvenilir enerjiye kolaylıkla erişebilmesini hedeflemesi gerektiğine dikkat çekildi. Ülkede yatırım aşamasında önemli boyutta yenilenebilir enerji potansiyelinin mevcut olduğu kaydedilen bildirgede, “Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelerde, küresel iklim değişikliği problemiyle mücadelede en etkili ve en ekonomik araç enerji verimliliğinin artırılması, enerji yoğunluğunun azaltılması ve enerji tasarrufudur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beton mikserinin kabininde sıkıştı

SONRAKİ HABER

Bahçeli, il başkanlarını toplantıya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa