09 Mart 2014 12:53

'Roboski'yi germek, huzursuzluk dışında bir şey getirmez'

Roboski katliamından sağ kurtulan Servet Encü'nün evinin taranması ve son dönemlerde köyde yaşanan gelişmelere ilişkin BDP Şırnak milletvekilleri yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Roboski'nin Kürtlerin kritik fay hatlarından biri olduğu ve bu fay hattını germenin ülkeye huzursuzluk dışında bir getirisinin olmayacağı belirtildi.

\'Roboski\'yi germek, huzursuzluk dışında bir şey getirmez\'
Paylaş

BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız, Roboski'de "güvenlik yolu" yapımı ve 28 Aralık 2011'de yaşanan katliamda sağ kurtulan Servet Encü'nün evinin taranmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Uludere İlçesi'ne bağlı Roboski köyü yakınlarındaki Beyaztepe (Koxê Spî) mıntıkasında 6 Mart günü mayın patlaması sonucu Uzman Çavuş Musa Sumay'ın hayatını kaybetmesi hatırlatıldı. Irmak ve Sarıyıldız, "14 ay aradan sonra ilk kez bir asker operasyonlar esnasında yaşamını yitirdi.Bu üzüntü verici olayın yaşanmaması için başta Şırnak Valisi olmak üzere devletin bütün ilgili kurumları ile yaptığımız görüşmelerde Roboski'nin hassas bir yere sahip olduğunu, güvenlik yolundan vazgeçilmesini aksi takdirde istenmeyen olaylarını yaşanabileceği yönündeki uyarılarımızı sürekli ilettik.Başta Kürt halkı olmak üzere insanlık camiasının hafızasında unutulmayacak olan Roboski Katliamı'nın gerçekleştiği yerde 'güvenlik yolu'nun ancak, gerçek tabiri ile 'operasyon yolu' yapım çalışmalarının barış süreci ruhu ile örtüşmediğini ve ölümün habercisi olan tehlike çanının çaldığını defaatle dile getirdik" dedi.

'ROBOSKİ'YE YAPILAN MÜDAHALE BARIŞA YAPILMIŞTIR'
Roboski'nin Kürtlerin kritik fay hatlarından biri olduğunu ve bu fay hattını germenin ülkeye huzursuzluk dışında bir getirisi olmayacağı belirtilen açıklamada, "Ancak bütün bu uğraşlarımız dikkate alınmadı, 15 Ocak günü güvenlik yolunun yapılmasını protesto eden halka saldırıldı, ateş açıldı. Serhat Encü adlı yurttaşımız ağır yaralandı, ölümden döndü. Yine 17 Şubat günü 'operasyon yolu' nun yapımına devam edilmesini protesto eden Roboskili köylülere ateş açılması sonucu 1 kişi yaralanırken, aynı gün gerillalar tarafından taciz ateşi açıldığı iddia edilmiş ardından sınır hattı helikopterler tarafından ateşe tutulmuştu. 25 Şubat günü de asker ve gerillaların yaşamını yitirmemesi ve çözüm sürecini tehdit eden 'operasyon yolu' yapım çalışmalarının durdurulması için bedenlerini siper eden Roboski köylüleri ile beraber yaptığımız eyleme yapılan sert müdahale, aslında barışa yapılan bir müdahale oldu" denildi.

'ÇATIŞMA RİSKİNİ ARTIRAN GİRİŞİMLER ACILARIMIZI ARTIRIYOR'
Roboskî katliamından yaralı olarak kurtulan Servet Encü'nün evi kimliği belirsiz kişi veya kişilerce uzun namlulu silahlar ile tarandığının dile getirildiği açıklamada,"PKK ve Kürt Siyasal Hareketi'nin diğer bütün bileşenleri sürecin akamete uğramaması ve bir tek kişinin bile burnunun kanamaması için büyük çaba sarf ederken devletin gerilimi arttıran ve provokasyonlara davetiye çıkaran yaklaşımı süreci ve ateşkesi ciddi anlamda riske sokmaktadır.Ülkemizde 30 yıl boyunca büyük yıkımlara neden olan acıların bir daha yaşanmamasına dair umutların yeşerdiği bir dönemde yeniden çatışma riskini artıran girişimler acılarımızı daha da arttırmakta ve kaygılarımızı tırmandırmaktadır" diye belirtildi.

'HÜKÜMET, PKK VE KÜRT SİYASAL HAREKETİ KADAR DUYARLI OLMALI'
Açıklamada, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir çözüme kavuşması bakımından tarihi bir dönemeçten geçilen bu süreçte provokasyonlara izin verilmemesi gerektiğinin altı çizilerek, "Sürecin sekteye uğramaması için başta Hükümet ve Genelkurmay olmak üzere devletin bütün kurumlarının PKK ve Kürt siyasal hareketi kadar duyarlı olması elzemdir. Çünkü olası askeri operasyonlar ve gerilimi arttırıcı yaklaşımlar çözüm sürecini sabote edebilecektir. Bu nedenle devletin en alt kademesinden en üst kademesine kadar bütün kişi ve kurumlar sürece hizmet etmeyen tutumlardan vazgeçmeli, sürecin ilke ve esaslarına göre hareket etmelidir. Hükümet bir an evvel bu konuda gerekli önlemleri almalı. Aksi takdirde sürecin başarısızlığının tek sorumlusunun mevcut iktidar olacağı bilinmelidir" şeklinde dile getirildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fethiye Kaymakamı, HDP tabelasını indirtti

SONRAKİ HABER

Kadınlar: Tacizi, tecavüzü, sömürüyü, şiddeti sıfırlayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa