08 Mart 2014 06:00

Kenti de ülkeyi de değiştireceğiz

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yazılı açıklama yaptı. Tüm kadınların “Ekmek ve Gül” talebinin 157 yıldır tüm direngenliğiyle işyerlerinde, fabrikalarda, sokaklarda, okullarda, alanlarda yankı bulduğunu vurgulayan Gürkan, “şiddetin, cinayetlerin, beden ve emek sömürüsünün, yok sayılma ve ikincilleştirilmenin, hak gasplarının, yoksulluğun ve işsizliğin üstüne; her gün bir yenisi açığa çıkan ‘yağma ve talan’ hakikatleriyle giriyoruz 8 Mart’a” dedi.

Kenti de ülkeyi de değiştireceğiz
Paylaş

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yazılı açıklama yaptı. Tüm kadınların “Ekmek ve Gül” talebinin 157 yıldır tüm direngenliğiyle işyerlerinde, fabrikalarda, sokaklarda, okullarda, alanlarda yankı bulduğunu vurgulayan Gürkan, “şiddetin, cinayetlerin, beden ve emek sömürüsünün, yok sayılma ve ikincilleştirilmenin, hak gasplarının, yoksulluğun ve işsizliğin üstüne; her gün bir yenisi açığa çıkan ‘yağma ve talan’ hakikatleriyle giriyoruz 8 Mart’a” dedi. Gürkan, “Kadınların karşısına yalanlarıyla çıkan iktidarın ve onun ‘hık deyicilerinin’ her yanı saran çürümüşlüklerine karşı alanda olalım” diyerek her dilden, kimlikten, milletten, kesimden kadını sokağa çağırdı.

‘LAFA DEĞİL İCRAATA BAKALIM’

Çalışan her 100 kadından 35’inin ücretsiz, kayıt dışı, güvencesiz, taşeron çalıştırıldığına dikkat çeken Gürkan, “İnsanı değil kârı koruyan anlayış, kadınları korkunç koşullar altında çalışmaya mahkum ediyor. Kadınlar evin ve işin yüküyle çöken omuzlarında işsizlik kaygısı ile patronun taciz yükünü taşımak zorunda bırakılıyor” dedi.
Gürkan, “Canları istedikçe ‘müzakere ve barış’ı dillendirenler, başta Kürt kadınlar olmak üzere her kökenden kadınların barış talebine yanıt vermezken, Roboskî’de gerçekleştirilen katliamın sorumluları el birliği ile aklanıyor. Kürt halkının demokratik taleplerinin hiçbiri karşılanmıyor” diyerek tüm kadınları demokratik ve onurlu bir barış için mücadeleye çağırdı.

‘SABRIMIZ SIFIRLANDI’

Kentsel dönüşüm adı altında tüm kamusal alanların parsel parsel satıldığını, kadınların binbir emekle kurdukları evlerinden edilip kentin ücra köşelerine sürüldüğünü söyleyen Gürkan, “Yerel yönetimleri ihale kurumları haline getirmekle övünen anlayış, telaffuz edilemez miktardaki paraları çocuklarının zimmetine geçirmekte bir beis görmüyor. Aynı zihniyet, kadınların seçme ve seçilme hakkını, eşit temsil ve söz hakkını rafa kaldırıyor, kent yönetimini halka, en çok da kadınlara kapatıyor” dedi. Gürkan, yolsuzluğa, yalana, talana, erkek egemenliğine ve sermaye dostluğuna artık kadınların “sabrımız sıfırlandı” dediğini söyledi.

“Kadınların taleplerinin ve düşlerinin karşısına lafıyla, icraatıyla, yalanı ve yağmasıyla çıkan iktidarlar ve sermaye geçmişte nasıl kadınların birbirinden güç alan direnişleriyle alt edildiyse, bugün de öyle olacak” diyen Gürkan, “Yalan ve talan düzenine karşı gerçek eşitlik ve gerçek demokrasi için birleşen kadınlar kazanacak. Kadınlar kendi seçeneklerini ortaya koyacak; sopasıyla, yasasıyla, kolluğuyla, medyasıyla kadınların içine umutsuzluk ekenlere meydanı bırakmayacak” dedi. 

HDP KADIN MECLİSLERİ’NDEN AÇIKLAMA

 HDP Kadın Meclislerinin 8 Mart için yaptığı açıklamada, “Kadınlar olarak her türlü inançsal ve kimliksel ayrımcılığa dayalı gerilim politikalarına, savaş tamtamcılığına karşı barışın dili olacağız. Anadil hakkımız için; Barış için, dillerin, kültürlerin, inançların eşitliği için Hatay’dan Trakya’ya, İstanbul’dan Amed’e hep birlikte alanlarda olacağız” denildi. Açıklamada şu ifadele yer verildi: “Yolsuzluk gündeminde ortaya dökülen rant paylaşımının büyüklüğü; biz kadınların sığınak, istihdam, kreş, bakım emeğinin toplumsallaşması taleplerimizin karşılanmasının tek engelinin bu rantçı düzen ve rantın hakimi erkek devleti olduğunu da bir kez daha göstermiştir. 8 Mart’ta ‘yolsuzluğa, savaşa, ranta değil, kadınlara bütçe’ talepleriyle alanlarda olacağız.”

ÖNCEKİ HABER

İş güvenliği olmayan yere ruhsat verilmemeli

SONRAKİ HABER

Hem alana hem sandığa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...