08 Mart 2014 06:00

Dünya emekçi kadınlar günü içi boş bir kapak değil

Bu rengarenk, cafcaflı dergi kapaklarının dizaynları albenili görünse de üzerindeki modeller için hayat öyle değil. ‘Çocuk Gelin’, ‘İyi Efendilik’, ‘13’ gibi isimli dergi kapakları ABD merkezli bir İnternet sitesinin Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırladığı kampanyası.

Dünya emekçi kadınlar günü içi boş bir kapak değil
Paylaş

Bu rengarenk, cafcaflı dergi kapaklarının dizaynları albenili görünse de üzerindeki modeller için hayat öyle değil. ‘Çocuk Gelin’, ‘İyi Efendilik’, ‘13’ gibi isimli dergi kapakları ABD merkezli bir İnternet sitesinin Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırladığı kampanyası. Her bir derginin hedefinde tüm dünyada kadınların yaşadığı ortak sorunlarından biri var. Mesajsa net: Bu sorunlar kapak haberi olmaktan öte, gerçekler.  

Çocuk Gelin adlı kapakta ‘Dünyanın en büyük insan hakları ihlali’ olarak erken yaşta evliliklere dikkat çekilmiş.  Köleler aptalca şeyler yapar, bizi güldüren yakarışlar’  manşetiyle İyi Efendilik kapağı da kız çocuklarının ev işlerinde kölelik koşullarında çalıştırılmasına tepki olarak tasarlanmış. 13 isimli kapakta ise kız çocuklarının seks işçisi yapıldığı insan kaçaklığına vurgu yapıyor.
 

KAPAK SAHTE SORUN GERÇEK

BM fonuna aktarılmak üzere üyelerinden İnternet üzerinden yardım da toplayan Catapult adlı İnternet sitesinin kurucusu Maz Kessler, “Neyse ki bu dergiler sahte ama sorunlar gerçek. Bu kampanya Dünya Kadınlar Günü’nün kapak haberinden öte bir şey olduğunu göstermek için tasarlandı” diyor. Medyanın kadınlar gününü ele alışını eleştiren sitede bazı rakamlar hatırlatılıyor: 2014’te kimi 8 yaşında 14 milyon kız çocuğu zorla evlendirilmiş olacak.  Tüm dünyada 1.2 milyon çocuk ev işçisi adı altında köle olarak satılıyor. Bu çocukların yüzde 80’i kız çocuğu. New York’ta bir kız çocuğunun ticari cinsel sömürüye maruz kalma yaşı 13. (DIŞ HABERLER)



 

ÖNCEKİ HABER

Gösterilmeyen meydanlar Ankara’da

SONRAKİ HABER

En zayıf halkayız en ön saftayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...