07 Mart 2014 14:58

Derya Sazak, Başbakana dava açacak

Başçalan adlı YouTube hesabından yayımlanan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyet gazetesi sahibi Erdoğan Demirören arasında geçtiği iddia edilen diyaloglara dair Evrensel'e konuşan Milliyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ses kaydında geçen hakaretler nedeniyle Başbakan Erdoğan’a dava açacağını söyledi.

Derya Sazak, Başbakana dava açacak
Paylaş

Başçalan adlı YouTube hesabından yayımlanan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyet gazetesi sahibi Erdoğan Demirören arasında geçtiği iddia edilen diyaloglara Milliyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak’tan sert tepki geldi.

Evrensel'e konuşan Sazak, tabii bütün bunları tahmin ediyorduk ama bu boyutta olabileceğini değil” dedi. Hayretler içerisinde kaldığını söyleyen Sazak, ses kaydında geçen hakaretler nedeniyle Başbakan Erdoğan’a dava açacağını söyledi. Sazak şöyle konuştu: "Dava açmak için hukukçulara danıştım. Şu an çalışma aşamasındayız.  Ancak bu kişisel bir hakaret davası değil. Bu bir sorumluluktur. Genel Yayın Yönetmenliği dönemimde işten çıkarılan Milliyet çalışanlarının tasfiye edilmesi nedeniyle dava açacağım. Gazetecilik adına duyduğum rahatsızlıktan kaynaklı süreci başlatacağım."

DEMİRÖREN'İ AĞLATAN KONUŞMA!
Dün yayımlanan ses kaydında Başbakan Erdoğan İmralı tutanaklarını yayımlayan Milliyet gazetesi sahibi Erdoğan Demirören’e tepki gösteriyor. Ağır bir dil ile bu haberin yapılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Başbakan, haberi yapan muhabir Namık Durukan ve Dönemin Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak’ın da gazeteden gönderilmesini istiyor. Çözüm sürecinde yapılan bu haberin sabotaj olduğunu da söyleyen Başbakan, haber manşet lafı İmralı Zabıtları’na da tepki gösteriyor.

Ses kayıtlarına göre Erdoğan’ın karşısında ne söyleyeceğini bilemeyen Erdoğan Demirören ‘Nasıl girdim bu işe ya...” diyerek de ağlıyor. Erdoğan Demirören, yapılan haber nedeniyle Erdoğan’ın üzülmemesini istiyor ve açıklama yapmaya çalışıyor. Başbakan ise yapılanın büyük haksızlık olduğunu, hem genel yayın yönetmenini hem de haberi yapan muhabir hakkında gerekenin yapılması gerektiğini söylüyor. Erdoğan’ın sert sözleri karşısında gazetenin sahibi, özür dileyip “sen kendini üzme” ifadelerini kullanıyor. “Ben size bugün akşama kadar haberin kimden geldiğinizi önünüze koyacağım” diyerek de söz veriyor.

HABER MİLLİYET’TE FIRTINA KOPARMIŞTI
“İmralı Zabıtları” yayımlandıktan sonra Milliyet gazetesinde adeta fırtına kopmuştu. Yıllarını Milliyet’e veren gazeteci Hasan Cemal, Başbakan Erdoğan tarafından açıkça hedef haline gelmiş, Başbakan Balıkesir’de kürsüden yaptığı bir konuşmada Cemal’i kastederek, “Batsın sizin gazeteciliğiniz” demişti. Bu süreçte Hasan Cemal, Milliyet gazetesinden ayrılmak zorunda kalmış ve Derya Sazak ve Can Dündar’ın da gidiş süreci başlamıştı.

Haberin Milliyet’te yayımlanmasının ardından Milliyet gazetesinde yaşananlar gerginlik medya da da haber olmuştu O dönem bazı köşe yazarları  Erdoğan Demirören’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı bir telefon konuşmasıyla ilgili olarak, “Hayatımda hiç kimse bana bu kadar ağır laf etmedi, telefonu kapattıktan sonra ağladım” dediğini öne sürülmüştü.

BATSIN BÖYLE GAZETECİLİK

Sürecin sonunda Derya Sazak Milliyet Genel Yayın Yönetmenliğinden alındı. Daha sonra da Milliyet’ten tamamen ayrıldı. Derya Sazak hem Milliyet gazetesinde yaşanan olayların perde arkasını hem de hükümet ve medya ilişkilerini “ Batsın Böyle gazetecilik” kitabında yazdı.

 “Batsın Böyle Gazetecilik” kitabı için söyleşi yaptığımız Sazak süreci şu şekilde aktarmıştı: Milliyetteki öykümüz müdahaleler tarihi... Bir yandan siyasi iktidar, bir yanda siyasi iktidar karşısında varlık gösteremeyen zayıf  ezik bir sermaye yapısı. Düşünün İmralı tutanaklarını yayımlıyoruz. Önemli bir haber. Abdullah Öcalan 2013 Newrozu’nda tarihi çağrı yaptı. Silahlı dönem son buldu. Bu mutabakat nerde sağlandı? İmralı’da söylüyor. Ama toplum haberdar değil. Toplum medya kanalıyla bilgilenir. Siz yasaklarsanız şimdi, toplum hangi kanallardan bilgi alacak? Yalçın Akdoğan beni aradı, “sabotaj” dedi. Sonra Başbakan Erdoğan Balıkesir’de çıktı, “Batsın sizin gazeteciliğiniz” dedi. Hasan Cemal’i hedef aldı. Sonra döndü patron bana Hasan Cemal’e yazdırma, Can’ı (Dündar) izne çıkar. Ben “İstifa ederim” dedim. “Yok sizle devam ederiz” diyorlar. Bana bunu derken arka planda Fikret Bila’ya “Üçünü de göndersek gazeteyi çıkarabilir misiniz” diye soruyorlar. Bunlar medya sermayesi ve yapılanması açısından zavallı durumlar. Bütün yandaş medya, “2. Oslo suikastı, derin yapılar devrede” diye yazdılar. Mesleğim adına ayıp bir dönem.”

Ses kayıtlarını dinlemek için tıklayın

Milliyet’in Eski Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak'la yaptığımız 'İktidar korkusu haber yaptırmıyor' başlıklı röportaj için tıklayın

Derya Sazak'ın konuk olduğu AntiMedyaTV programını izlemek için tıklayın

ÖNCEKİ HABER

Erhan Tuncel tahliye edildi

SONRAKİ HABER

2013\'de 268 kadın katledildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...