07 Mart 2014 14:33

Bakan İslam: Kadına şiddetle mücadelede iyi noktada değiliz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 'Kadına şiddetle mücadele konusunda iyi bir noktada değiliz. Bunu açıkca söyleyebiliriz' dedi. İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu'nun verileri de Bakanı doğruluyor: Son iki ayda 27 kadın erkekler tarafından katledildi. 27 kadın yaralandı, 21 kadın ise tecavüze maruz kaldı.

Bakan İslam: Kadına şiddetle mücadelede iyi noktada değiliz
Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AKP Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam, seçim bölgesinde partisinin seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bakan İslam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen kahvaltıda kadınlarla bir araya geldi.

Bakan İslam, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'nin hiç iyi bir noktada olmadığını belirterek, bakanlık olarak gerekli çalışmaları hassasiyetle sürdürdüklerini söyledi. Kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'de değil AB ülkelerinde de büyük bir sorun olduğunu söyleyen İslam konuşmasına söyle devam etti:

"Geçmiş tarihlerde kadına yönelik şiddet konulu bir adli tespitimiz yoktu. Adli vaka, kavga şeklinde geliyordu bu oranlar.  Bunu tespit etmemiz mümkün değil. Şunu kesinlikle söyleyebiliriz kadına yönelik şiddet konusunda ciddi bir hacim var. Türkiye'de bu muhakkak mücadele edilmesi gereken bir şey. İyi bir noktada değiliz bunu açıkca söyleyebiliriz. Bu sadece bizim sorunumuz değil, bütün dünyanın sorunu. Amerika Birleşik Devletleri ve AB ülkelerinde de kadın yönelik şiddetin çok ciddi bir sorun olduğunu görüyoruz. Bu bizi teselli etmez. Ama çalışmalarımızı son derece yüksek bir güçle devam etmemiz gerektiğini gösteriyor."

SIĞINMA EVLERİNE DAİR İSTATİSTİK OLMADIĞINI DA İTİRAF ETTİ
Bakan İslam, kadın sığınma evleri için yapılan başvurularda artış olup olmadığı yönündeki soruya ise "Sığınma evlerimize gelen kadınların büyük bir çoğunluğu şiddet dolayısıyla bize başvurmuş kadınlar. Artış yönünde bir istatistiğimiz yok. Göz kararı böyle birşey söyeyebiliriz, o da doğru olmaz" yanıtını verdi. (DHA)


2 AYDA 27 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu'nun derlediği 2014 Ocak-Şubat ayına dair veriler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde kadına dönük şiddeti tüm çıplaklığı ile ortaya koydu. Derlenen verilere göre, son iki ay içerisinde 27 kadın erkekler tarafından katledildi, 27 kadın da yaralandı. Tecavüze maruz kalan kadın sayısı ise 21 olarak ortaya konuldu. Derlenen bu veriler üzerine Komisyon tarafından yapılan açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadına yönelik hak ihlallerinin sistematik olarak devam ettiği vurgulandı. Bunun nedeni olarak da şiddeti olağan gören, şiddeti meşrulaştırma yönünde açık mesajlar veren, toplumsal değerler ve normları besleyen bir erkek egemen kültürün kadınların üstündeki tahakkümünün sürmesi gösterildi.

Yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin toplumsal duyarlılığın yetersiz olması ve bu durum karşısında devletin caydırıcı önlemler almamasının kadın cinayetlerinde büyük bir artışın yaşanmasında rol oynadığının altı çizilen açıklama, "Türkiye'de kadın cinayetlerinin büyük bir kısmını 'namus' adına işlenen cinayetler oluşturmaktadır. Namus üzerinden temellenen söylemlerle, kadınlar şiddete maruz kalmakta ve bunu 'olağan' gören erkek egemen zihniyet hükmünü sürdürmektedir. Bunun en temel nedeni ise, kadın bedenlerinin namus üzerinden disipline edilip kontrol edilmek istenmesidir" denildi. Açıklamada, yasal zeminde birtakım düzenlemeler yapılmış olmasına karşın bu değişikliklerin mevcut uygulamada bir karşılığının olmadığı da belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gül de \'Youtube ve Facebook kapatılabilir\' dedi

SONRAKİ HABER

Gazeteciyi ‘mafya’ yapıp tutukladılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...