06 Mart 2014 09:00

HDP'nin seçim çalışmalarında 8 Mart vurgusu

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İstanbul'daki seçim çalışmaları ile birlikte yürütülen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Silivri, Eyüp, Fatih ve Ataşehir'de kadınlar, düzenlenen etkinliklerde buluştu.

HDP\'nin seçim çalışmalarında 8 Mart vurgusu
Paylaş

HDP İstanbul Belediyesi Eş Başkan Adayı Pınar Aydınlar, seçim çalışmaları ile birlikte yürütülen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Başakşehir ve Silivri'de kadınlar ile bir araya geldi. Programı kapsamında ilk olarak HDP Bahçeşehir seçim bürosunda kadınlar ile buluşan Aydınlar, kadınlarla sohbet etti. Toplantıya HDP Başakşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ayşe Karadağ ve BDP İstanbul Kadın Meclisi sözcüsü Semra Demir de katıldı. Burada kadınlara seslenen BDP Kadın Meclisi sözcüsü Demir, "Kadınların tüm sorunlarını görünür kılmalıyız. 8 Mart bir mücadele günüdür. Her günü 8 Mart gibi mücadele gününe çevirmeliyiz" dedi. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Pınar Aydınlar ise Gezi direnişinde ön planda hep kadınların yer aldığını hatırlatarak "Göğün yarısı kadınsa yarısı erkek. Hiç bir erkeğin dudağının arasına bakmadan da mücadele edebiliriz. Kadınlar olarak özgür dünyanın mücadele ile geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

'OMUZ OMUZA MÜCADELE'

Buradaki buluşmanın ardından Silivri'de düzenlenen kadın toplantısına katılan Aydınlar'ı yöresel kıyafetler giymiş kadınlar coşku ile karşıladı. Toplantıda ilk sözü alan HDP Silivri Belediye Eş Başkan Adayı Tuba Baldaz "Şehirler planlanırken kadınların ihtiyaçları gözetilerek yapılmıyor. Çünkü kentlerin başında erkekler var" dedi. Kadınların emeğinin yok sayıldığını da belirten Baldaz, kadınların karar mekanizmalarına katılımının önemine vurgu yaptı. Pinar Aydınlar da konuşmasına demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları selamlayarak başladı. Aydınlar, "Ben Ermeni, Kürt, Süryani dostlarım ile omuz omuza mücadele etmekten onur duyuyorum. Bugün tecavüzcüler dışarıda cirit atarken elbette ezilenden yana türkü söyleyeceğiz. Elbette barikatlarda gerekirse bedenimizi ateşe atacağız" diyerek mücadele çağrısı yaptı. Ortaya çıkan yolsuzluklara da değinen Aydınlar, "Artık ikiyüzlülük boylarını aşmıştır. Kendi içlerinde birbirlerini yiyorlar. Elbette çalınan haklarımız reddedilen dillerimiz için mücadele edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından program, çalınan müzikler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

EYÜP

Eyüp'te de HDP İlçe Örgütü Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadın buluşması düzenledi. HDP Eyüp Belediyesi Eş Başkan Adayı Av. Asya Ülker'in yanı sıra DÖKH aktivistleri Arzu Erdoğan ve Döne Geven ile çok sayıda kadının katılım gösterdiği buluşmanın gerçekleştiği salona, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafı ile beraber "Güneşin aydınlığında örgütlenelim, mücadeleyi yükseltip özgürleştirelim" ve " Kadın kırımına hayır-Ji qirkirina jinê re na" pankartı asıldı.

HDP Eyüp Belediye Eş Başkan Adayı Av. Asya Ülker, Türkiye'de üçüncü yolun HDP olduğunu ifade etti. 8 Mart'ın tarihçesine değinen Ülker, 8 Mart'ın bedellerle bir sembol gün haline geldiğini kaydetti. HDP'yi herkese anlatılması gerektiğini vurgulayan Ülker, "HDP'ye oy vererek devlete kendi yolumuzu göstereceğiz" dedi.
Kadın buluşması 8 Mart ve kadın mücadelesi üzerine yapılan tartışmalarla sona erdi.

FATİH

BDP Fatih İlçe Örgütü üyesi kadınlar ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü, parti binasında düzenledikleri bir dizi etkinlikte kutladı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını kaybedenlerin anısına düzenlenen saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, ilk olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kadınlara dönük kaleme aldığı 8 Mart mesajı okundu. Kadınların ilgi ile dinlediği mesaj, sonrasında BDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Seyran İpek, Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Abdullah Öcalan olmasaydı bizler evlerinde yemek yapan kadınlar olurduk. Şimdi siyasetin içindeyiz. Kadınlar hayattır, iradedir. Kadınların özgürlüğünü Sayın Öcalan sağladı. Biz kadınız haklarımız var. Haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

ATAŞEHİR

Ataşehir'de ise HDP İlçe Örgütü, Mustafa Kemal mahallesinde açılışı yapılan kadın seçim irtibat bürosunda 8 Mart kutlaması yapıldı. Açılış ve etkinliğe kadınların çoğunlukta olduğu çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP İstanbul İl Eş Başkanı Arife Çınar, HDP Ataşehir Belediyesi eş başkan adayları İnci İncesağır ve Reşit Çeliktepe katıldı. Açılışa etkinliğine yöresel kıyafetleri ile katılan kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.
Kadınlara seslenen HDP Ataşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı İnci İncesağır, BDP'den sonra eş başkanlığı uygulayan ikinci parti olduklarını ve Ataşehir'de tek kadın eş başkan aday olduğunu belirterek, bundan gurur duyduğunu söyledi. Türkiye'nin her yerinde kadının eli ile devrim gerçekleştireceklerini söyleyen İncesağır, kadının olduğu yerde hırsızlık ve yolsuzluğun olmadığını ifade etti. İncesağır, Paris'te katledilen üç devrimci Kürt kadını anarak mücadelelerine sahip çıkmak için kadın seçim irtibat bürosu açtıklarını kaydetti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

NATO-Rusya ilişkileri askıya alındı

SONRAKİ HABER

Hastane nöbeti başladıktan 16 saat sonra...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...