14 Haziran 2011 10:49

230 bin işçi seçimden sonra hatırlandı

Seçim öncesi kamu toplu iş sözleşmeleriyle ilgili adım atmadığı için eleştiri alan Türk-İş, 230 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmeleri seçimin ardından nihayet hatırladı. Seçimleri değerlendiren Türk-İş Yönetim Kurulu, yeni dönemin ilk icraatı olarak hükümetten “Kamu işçilerinin alın t

230 bin işçi seçimden sonra hatırlandı
Paylaş

Türk-İş yönetimi seçim öncesinde 2011 yılı kamu toplu iş sözleşmelerine dair adım atmadığı için eleştirilmişti. TİS sürecinin seçim öncesi başlatılmasının hükümeti zorlayacağını belirten emekçiler, Türk-İş’in sessizliğine tepki göstermişlerdi. Petrol-İş ve Harb-İş üyeleri başta olmak üzere sokağa çıkan işçiler, “İşçiler burada, Türk-İş nerede?​” sloganları atmışlardı.

Tepkilerin ardından Türk-İş yönetimi 2 Haziranda Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Trabzon’da bir araya gelmişti. 8 Haziranda açıklama yapan yönetim, “Bütün arzumuza ve çalışmalarımıza rağmen toplu iş sözleşmelerinin sonuçlanması için gerekli çerçeve anlaşmasının 12 Haziran tarihi öncesinde yapılamayacağı anlaşılmaktadır” demiş, bu durumun işçiler açısından dezavantaj oluşturmayacağını savunmuştu.

Açıklamada Türk-İş, 1989 yılından bu yana sözleşmelerin Haziran sonu ya da daha ileriki aylarda sonuçlandığını ileri sürerek, seçim öncesindeki sessizliğini savunmuştu.

On binlerce işçi ve ailesini ilgilendiren toplusözleşmeler seçimin ardından Türk-İş yönetiminin “aklına düştü”. Dün yazılı bir açıklamayla seçim sonuçlarını değerlendiren Türk-İş Yönetim Kurulu, hükümetin ilk adımlardan birinin kamu TİS’lerine ilişkin olmasını talep etti.

230 bin işçi ve ailesinin, toplu iş sözleşmelerinin bağıtlanmasını beklediği vurgulanan açıklamada, Türk-İş’e düşük ücretlerin iyileştirilmesi, ücretlerin enflasyona yenik düşürülmemesi, refahtan pay alınması ve vergi kayıplarının giderilmesi taleplerinin daha fazla geciktirilmeden gündeme alınması istendi.

BALKON KONUŞMASINA ATIF

Açıklamada, “Türk-İş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasında yer alan ‘Sosyal kesimlerin taleplerine bu dönemde çok daha fazla karşılık üreteceğiz’ şeklindeki sözlerini hatırlatmakta ve  hükümeti, yeni dönemin ilk icraatlarından biri olarak kamu işçilerinin alın terinin, karşılığını vermeye çağırmaktadır” denildi.

Açıklamada, başta anayasa değişikliği olmak üzere hükümetin atacağı adımların da “Balkon konuşması”nın içeriğine uygun olarak gerçekleştirilmesi talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Söze özgürlük!

SONRAKİ HABER

Gazze’nin durumu içler acısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...