14 Haziran 2011 10:44

Söze özgürlük!

Uluslararası PEN ve PEN Türkiye son dönemde sayıları artan roman soruşturmaları üzerine harekete geçti. Söze Özgürlük! Edebiyat Festivali kapsamında Bilge Sancı, Eugene Schoulgin, Haluk İnanıcı, İsmail Yerguz ve Ragıp Zarakolu muzır neşriyatın muzırlıklarını tartışacak.Üst üste açılan soruşturmalar Türki

Söze özgürlük!
Paylaş

Üst üste açılan soruşturmalar Türkiye'de ifade özgürlüğü tartışmalarına farklı bir boyut kazandırdı. Hükümetin "gençleri ve küçükleri kötü etkilerden korumaya yönelik" yaklaşımı ve Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun hamleleri üzerine, seçkin çevirmenler ve önemli yayınevleri suçlanıyor, yıpratılıyor. Bu baskılar üzerine Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi bir protesto olarak Chuck Palahniuk'un Funda Uncu tarafından çevrilen ve Ayrıntı yayınları arasında yer alan Ölüm Pornosu romanını "Ayın Kitabı" seçti.

PEN, AKP yönetiminin üçüncü dönemi başlarken, "muzırlık" kavramı, edebi eserlerin toplumun ahlakını bozup bozamayacağı ve bunlara kimin karar verebileceği üzerine düşünüp tartışmamız gerektiğini düşünüyor. Uluslararası PEN ile PEN Türkiye'nin ortaklaşa düzenlediği Söze Özgürlük!  edebiyat festivali bağlamında, bu diyaloğu başlatma amacıyla Bilge Sancı, Eugene Schoulgin, Haluk İnanıcı, İsmail Yerguz ve Ragıp Zarakolu bir araya geliyor.

18 Haziran Cumartesi günü 14:00-17:00 arası Pera Müzesi'nde gerçekleşecek olan Muzır Neşriyatın Muzırlıkları temalı panelde hukukçu, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin bakış açısından edebiyat eserlerine ve genel olarak ifade özgürlüğüne getirilen müstehcenlik sınırlamaları ele alınacak. Sadece konuşmacıları değil, seyircilerle de diyaloğa katılmaya teşvik eden etkinlik ücretsiz olacak. Etkinlik PEN Duygu Asena Ödülü'nün Nevin Berktaş'a sunulması ile başlayacak. Tartışmada moderatörlük görevini Elif Bereketli üstleniyor. (İstanbul/EVRENSEL)


EDEBİYAT VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KÜRSÜSÜ

Söze Özgürlük! Uluslararası PEN'in dünyadaki farklı PEN merkezleriyle bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası bir edebi söyleşi ve festivaller ağı. Çağdaş dünya yazının en iyi isimlerini öne çıkaran Söze Özgürlük! festivalleri yerel kültürel değerlerdeki köklerini korurken aynı zamanda uluslararası bakış açısını korumaya da devam ediyor.
Söze Özgürlük! festivalinin amaçları:
*Kültürler üzerinden fikirler ve deneyimleri paylaşmak üzere yazarları bir araya getirmek.
*Edebiyat ve ifade özgürlüğüyle ilgili farklı konuları incelemek ve tartışmak.
*Edebiyatın nasıl değiştirebildiği, etkileyebildiği ve heyecanlandırabildiği üzerine konuşmalar başlatmak.
*Çeviriler ve yazıyı teşvik ederek dünyada edebiyat akışına katkıda bulunmak.
*Okurlarla kendini kanıtlamış ve yeni ortaya çıkan yazarları tanıştırmak.
*Okurlar ile yazarlar arasında bir tartışma ve diyalog oluşabilmesi için bir alan sağlamak.
Festivalin yer aldığı ülkeler arasında Avusturya, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Estonya, Galiçya, Gürcistan, Jamaika, Meksika, Fas, Güney Afrika ve Türkiye bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Halkın zafer coşkusu sürüyor

SONRAKİ HABER

230 bin işçi seçimden sonra hatırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa