05 Mart 2014 14:16

Cemil Çiçek'ten eski bakanlarla ilgili fezleke açıklaması

TBMM Başkanı Cemeil Çiçek; "Dosya bize 28 Şubat akşamı geldi. 1 Mart'ta Meclis toplandı. 2 Mart sabahı da tatil oldu. Biz gerekli incelemeyi yaptık. Meclis'in ilk birleşiminde bu bilgiyi sunacağız" dedi.

Cemil Çiçek\'ten eski bakanlarla ilgili fezleke açıklaması
Paylaş

TBMM Başkanı Cemeil Çiçek; "Dosya bize 28 Şubat akşamı geldi. 1 Mart'ta Meclis toplandı. 2 Mart sabahı da tatil oldu. Biz gerekli incelemeyi yaptık. Meclis'in ilk birleşiminde bu bilgiyi sunacağız" dedi.
    
TBMM Başkanı Çiçek, TRT Haber kanalında katıldığı programda 4 eski bakanla ilgili fezlekelere ilişkin açıklama yaptı. 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin 17 Aralık'tan beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu dile getiren Çiçek; "Dosya bize 28 Şubat akşamı geldi. 1 Mart Meclis toplandı. 2 Mart sabahı da tatil oldu. Biz gerekli incelemeyi yaptık. Meclis'in ilk birleşiminde bu bilgiyi sunacağız. Bu işin formalitesi, işin esası ile ilgili değildir. Ancak şu bilinmeli, bu işin şartı değildir, Meclis'e bilgi verilip verilmemesi. 55 vekilin soruşturma önergesiyle soruşturma başlıyor. Soruşturma gizli olacağı için, Meclis'in haberi olmayabilir, bilgisi olsun diye gelir. Ama Türkiye'de bu dosyalar ellerde dolaşıyor. Bu dosyanın bilinmeyen bir yanı yok. Meclis açıldığında, 55 milletvekili 'biz bu işin soruşturulmasını istiyoruz' derse bu işin bir süreci var, bunlar tamamlanır, ondan sonra gereği yapılır. Dosya geldi, 11 klasör. Biz dosyanı ön incelemesini yaptık. İlk birleşimde okunması noktasında da okunacaktır. Burada tereddüte mahal bir unsur yok" diye konuştu.

CHP FEZLEKELER İÇİN TBMM BAŞKANLIĞINA BAŞVURDU

CHP, eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılması için TBMM Başkanlığına başvurdu.

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce imzalı TBMM Başkanlığına sunulan dilekçede şöyle denildi:
“4 bakana ilişkin yolsuzluk fezlekeleri 28 Şubat tarihinde TBMM Başkanlığına ulaştığı tarafınızca bugün açıklanmıştır.

Anayasa ve İçtüzük’te TBMM’ye ulaşan fezlekelerin Genel Kurul’da okunduktan sonra incelemeye açılmasına yönelik bir hüküm bulunmamaktadır. Fezlekelerin ilk birleşimde TBMM Genel Kurulunun bilgisine sunulması inceleme için milletvekillerinin haberdar edilmesine yöneliktir. Bu nedenle Genel Kurul’da okunması beklenmeksizin fezlekelerin incelemeye açılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

4 bakana ilişkin yolsuzluk fezlekelerinin milletvekillerinin incelemesine açılmasını arz ve talep ederiz.”

CHP SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULMASI İÇİN ÖNERGE VERECEK

CHP, fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasının ardından 4 eski bakan hakkında soruşturma önergesi verecek.

55 MİLLETVEKİLİNİN İMZASI YETERLİ

Meclis İçtüzüğüne göre, görevde bulunan veya görevinden ayrılmış olan Başbakan ve bakanlar hakkında Meclis soruşturması açılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az onda birinin vereceği bir önerge ile istenebiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen Meclis soruşturması önergesi gelen kâğıtlar listesine alınıyor ve Genel Kurul'da okunuyor. Okunan önergenin bir örneği, Başkanlıkça hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana gönderiliyor.
Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanacak şekilde, bir özel gündem halinde Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine Genel Kurulca tespit ediliyor. Bu görüşme günü de ayrıca hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana bildiriliyor.

MECLİS SORUŞTURMASI AÇILIP AÇILMAMASINA GİZLİ OYLA KARAR VERİLİYOR

Sırasıyla, önergeyi verenlerden ilk imza sahibinin veya onun göstereceği bir diğer imza sahibinin, şahısları adına üç milletvekilinin ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın, hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakanın konuşacağı bir görüşmeden sonra, Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında Genel Kurulca gizli oyla karar veriliyor.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, Anayasanın 100'üncü maddesi hükümlerine göre, Başkanlıkça Genel Kurulda yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak on beş kişilik bir komisyona veriliyor.

FEZLEKELERİN KADERİNİ AKP’Lİ VEKİLLERİN OYLARI BELİRLEYECEK

Tartışmalar arasında Meclis’e ulaşan 4 eski bakanla ilgili fezlekeler, Genel Kurul’un ilk oturumunda okunacak. Bakanlarla ilgili süreçte başlamış olacak. Ancak, bakanların kaderini AKP’li milletvekillerinin oyları belirleyecek. Başbakan ve bakanlar hakkında ki fezlekeler Anayasa’nın 100. Maddesine göre işlem göreceği için, bakanlar ile ilgili soruşturma komisyonu kurulsa bile AKP’li vekillerin oylarıyla yüce divanda yargılanmalarının önü kesilecek.

FEZLEKELER BEKLENDİĞİ GİBİ MECLİS TATİLE GİRDİKTEN SONRA GELDİ

17 Aralık yolsuzluk operasyon sürecinde eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler beklenildiği gibi Meclis 30 Mart yerel seçimler nedeniyle tatile girdikten sonra geldi. Meclis tatilde olduğu için fezlekelerle ilgili işlem yapılamıyor. Ancak, muhalefet 110 milletvekilinin imzasıyla Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıralabilir. Bu konuda inisiyatif Meclis Başkanı’nda olduğu için bu süreçte olağanüstü toplantı da zor görünüyor.

4 eski bakanla ilgili fezlekeler Anayasa’nın 100. Maddesine göre işlem göreceğinden, bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulsa bile, çoğunluk AK Partide olduğu için yüce divan yolunun açılmasının zor olabileceği belirtiliyor. Bu arada, fezlekelerle ilgili dosyalar, Genel Kurul’da okununcaya kadar parti grupları ve Meclis üyeleri ile paylaşılamayacak. Böylelikle eski bakanlarla ilgili suçlamalar Meclis açılana kadar gruplara ve milletvekillerine verilemeyecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Genel Kurul’un ilk oturumunda, 4 eski bakanla ilgili fezlekeler başkanlık sunuşu olarak okunacak. Anayasa’nın ilgili maddesine göre; Başbakan veya Bakanlar hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az onda birinin yani 55 milletvekilinin imzasıyla vereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilir. Komisyonun hazırladığı rapor Genel Kurul’da görüşülür ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyu arandığı için, söz konusu bakanların yüce divana gitmesi de zor görünüyor. Buna göre; bakanlar hakkında soruşturma komisyonunun kurulma ihtimali yüksek görünürken, yüce divanda yargılanmaları ise zor görünüyor. AKP’li milletvekillerinin de, eski bakanların, yüce divana gönderilmeleri yönünde oy kullanmaları beklenmiyor.

 

 

 

 

 

 

 

(ANKARA)


 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'a bugün için yağış uyarısı!

SONRAKİ HABER

HDP: AKP hükümeti ve İçişleri Bakanı’nı uyarıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...