05 Mart 2014 13:40

Lavrov, Batının Ukrayna tavrını eleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin'in Ukranya konusundaki tavrının net olduğunu hatırlatarak, uluslararası camianın Ukranya'da silahlanan kişileri zamanında durdurmada geç kaldığını ifade etti. Lavrov, Rusya'nın Kırım'da yer alan üstlerinin dışında askerlerinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Lavrov, Batının Ukrayna tavrını eleştirdi
Paylaş

İspanya'da resmi bir ziyaret için bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel García-Margallo ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve Batının Ukrayna sorununda izlediği politikalar nedeniyle ağır eleştiriler yöneltti.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladímir Putin'in, Ukranya konusundaki tavrının net olduğunu hatırlatarak, uluslararası camianın Ukranya'da silahlanan kişileri zamanında durdurmada geç kaldığını ifade etti. Ukranya'daki durumun çok karmaşık hal aldığını kabul eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şunları söyledi:

"Ukranya Parlamentosu'na silahlı bir müdahale yapılmış, seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümet silahlı güçler tarafından görevden alınmıştır. Bu ne anayasa, ne de kanunlarda yer almaktadır. Bu kötü örnek tüm bölgeye sıçrayabilir, herkesi kanunlarda yer alan anlaşmaları madde madde okuyarak saygı göstermesini istiyoruz."

Basın toplantısında, Ukranya'da kan dökülmesine müsaade etmeyecekleri sözü de veren Lavrov, Rusya'nın Kırım'da yer alan üstlerinin dışında askerlerinin bulunmadığını ve ülkesinin Ukranya'da bulunan Rus taraftarı milisleri kontrol ediyor sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti. Lavrov, bir gazetecinin "Rusya'nın uluslararası bir heyetin bölgeye giderek Kırım'da bulunan Rus askerlerinin anlaşmalara uyup uymadığı konusunu denetlemesine izin verir misiniz?" sorusuna, "Bunu bana değil Kırım hükümetine sorun" yanıtını verdi.

Lavrov, Amerikan meslektaşı John Kerry ile Paris'de bir görüşme yapacağını da vurgulayarak, "Ukranya'da bu durumu provoke edenler sorunu da kendileri bulsunlar, 21 Şubat anlaşmasına herkesin uyması gerekir, kimseyi kandırmasınlar" açıklamasını yaptı. İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da basın toplantısında, Ukrayna konusunda Lavrov'a ''Önceliğimiz Ukrayna'da ulusal ve uluslararası yasalara, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve sınırların ihlal edilemeyeceğine saygı gösterilmesidir'' mesajı verdi.. Margallo, ikinci önceliklerinin de AB ve Rusya arasındaki çatışma ortamının yerini diyaloğa bırakması olduğunu söyleyerek Ukranya'daki yaşananların barışçıl yollarda çözüleceğine inandığını kaydetti.


KIRIM BAŞBAKANI AKSYONOV: 5 BİN 500 UKRAYNA ASKERİ KIRIM SAFLARINA GEÇTİ
Kırım Parlamentosu tarafından geçen hafta başbakanlığa getirilen Sergey Aksyonov, 5 bin 500'den fazla Ukrayna askerinin Kırım Özerk Cumhuriyeti saflarına geçtiğini duyurdu.
RIA Novosti'nin haberine göre Başbakan Aksyonov, ülkesindeki birlik komutanları ile yaptıkları görüşmeler sonucu çok sayıda Ukrayna askerinin bağımsız Kırım ordusu saflarına katıldığını söyledi. Bir Kırım hükümet yetkilisi de, "Kırım'da konuşlu 34 Ukrayna askeri birliğinden 23'ü bizim saflarımıza geçti" dedi.
Kırım'daki askeri birlikleri ablukaya alan Rus birlikleri, Ukraynalı askerlerin teslim olmasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukraynalı askerleri kuşatanların Rus askeri değil Kırım öz savunma birlikleri olduğunu ifade ediyor. Ukrayna, bu birliklerin Rus özel kuvvetleri olduğunu iddia ediyor.  (DHA)

ÖNCEKİ HABER

8 Mart, il il etkinlik programı

SONRAKİ HABER

Demir eldeki peri parmaklı gitarist

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...