05 Mart 2014 11:06

Hevsel direnişi kitleselleşerek sürüyor

Hevsel Bahçeleri’nde gençlerin başlattığı direniş kitleselleşerek devam ediyor, direnişe ilgi her geçen gün artıyor.Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, Hevsel Bahçeleri'nde sadece ağaçların değil Kürtlerin tarihinin de yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Hevsel direnişi kitleselleşerek sürüyor
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Hevsel Bahçeleri’nde gençlerin başlattığı direniş kitleselleşerek devam ediyor, direnişe ilgi her geçen gün artıyor.

 Hevsel’e kamp kurarak doğa nöbetine başlayan gençlerin dün de çok sayıda ziyaretçisi vardı. CHP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Ay ve CHP il yöneticileri Hevsel’e gelerek direnişe destek verdi. Burada bir açıklama yapan Ahmet Ay, “Kadim Hevsel Bahçeleri rant alanına çevrilmek isteniyor. Buradan çevrecilerin daniskasına sesleniyorum; Bu bahçeler bizden önceki kuşaklara ait değilse bizim de değil. Doğmamış çocuklarımızın bu ağaçlarda hakkı var. Bu hakkı savunmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Diyarbakır’da kalan son yeşil alanların da birilerinin cepleri, ayakkabı kutuları dolsun diye yok edilmek istendiğini belirten Ay, “Buna müsaade etmeyeceğiz. Bizler nasıl Gezi ruhunun yanında durduysak, Hevsel Bahçeleri için verilen onurlu direnişin de yanında olacağız. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun her kesimden insanı bu onurlu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından CHP’liler gençlerle birlikte halay çekti.
 

 

CHP’nin ardından direniş alanını ziyaret eden Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyleri de “Doğayı katledenleri lanetliyoruz” dedi.

Beşinci günü geride bırakan direnişe katılan genç sayısı her geçen gün artıyor. Polisin ilk gün çadır kurulmasını yasaklama girişimine rağmen dün de yeni çadırlar kuruldu. Gençler sonuç alana kadar direnişin devam edeceğini vurguluyorlar.

KADINLAR NÖBETTEKİ GENÇLERİ ZİYARET ETTİ

BDP Gençlik Meclisi öncülüğünde, Hevsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımını protesto etmek amacıyla başlatılan nöbet eyleminin 5. önünde devam ederken, gençleri DÖKH Diyarbakır bileşenleri ve BDP Kayapınar İlçe Örgütü ziyaret etti. "Geziden Hevsel'e direnişi büyütüyoruz" pankartı eşliğinde çekilen zılgıtlarla alana giren kadınlar ile BDP Kayapınar İlçe yöneticileri adına açıklama yapan Kayapınar Belediye Eş Başkan Adayı Fatma Arşiment, gençlerin doğaya karşı başlattığı eylemlerini selamlayarak, direnişteki kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Rant uğruna Hevsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımının gerçekleştirildiğini kaydeden Arşiment, "Birileri rant uğruna Hevsel Bahçeleri'ni katletmek istiyor. Biz buradaki gençliği direnişlerinden dolayı kutluyoruz. Biz her zaman ekoloji için doğayı koruyacağız. Yaşasın özgür doğayla, özgür yaşam" dedi.

Ardından konuşan BDP Kayapınar İlçe Eş Başkanı Davut Kesen'inde yaptığı açıklamaların arıdından Dicle Fırat Kültür Derneği Çocuk korosu alana gelerek seslendirdiği parçalarla gençleri coşturdu. Gençlerin nöbet eylemi devam ediyor.
 


 

DÜ ÖĞRENCİLERİ HEVSEL'DE TALANA GEÇİT VERMEYECEK

Hevsel Bahçesi'nde gençlerin ağaç kıyımına karşı başlattığı nöbet eylemi 5'inci günün de devam ediyor. Eyleme öncülük eden Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, Hevsel Bahçeleri'nde sadece ağaçların değil Kürtlerin tarihinin de yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ile Orman İl Müdürlüğü'nün kararı ile Dicle Vadisi'nde 10 bin ağacın kesilmesine karşı BDP Gençlik Meclisi öncülüğünde başlatılan nöbet eylemi 5'inci gününde devam ederken, yetkililere tepki gösteren gençler doğa tahribatı sona ermediği müddetçe eylemlerini sonlandırmayacağını kaydetti. BDP Gençlik Meclisi'nin öncülüğünde başlatılan nöbet eylemine destek veren KesKesor LGBT Aktivisti Şinow Başarır, Hevsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımına karşı başlatılan eylemin anlamlı bir eylem olduğunu belirterek, yaşanan ağaç kıyımının ilk olmadığını daha önce Kırklar Dağı'nda da doğa tahribatının yaşandığını söyledi. Başarır, "Hevsel Bahçeleri'nde binlerce ağaç kestiler. Bunu devlet yaparken sadece kendi eliyle değil ayriyeten rektörlükle beraber irtibata geçerek yaptı. Buradaki ağaçların kesilmesinin bir yanı özellikle üniversitenin kendi eliyle yapması ve bunu yaparken de paraya dönüştürmesi sadece üniversitenin çıkarlarını değil, üniversitenin hemen yanı başında olan villaların fiyatlarına da neden olacaktır. İşin içerisinde ciddi rantlar vardır. Hevsel Bahçeleri sadece 100 yılllık bir bahçe değildir. Sadece bir kaç ağaçtan oluşan bir bahçe de değildir. Amed'in kültürel tarihi ve değeridir" dedi.


 

'BU TALANA DUR DİYELİM'

Dicle Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Jiyan Özalp ise, rektörlüğün Hevsel Bahçeleri'ne dönük yapılan ağaç kıyımının açık bir talan olduğunu söyledi. Dicle Üniversitesi öğrencileri olarak bu talana karşı olduklarını belirten Özalp şöyle devam etti: "Bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün burası birçok canlının yaşam alanıdır. Burada yaşayan hayvanlarla bitkiler ve yine Fiskaya'da oturan insanların geçim kaynağının olduğu alanlar bunlar bir şekilde talan edilerek büyük bir ziyana ve doğa tahribatına neden oluyor. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Rektörlük burayı bir rant alanı haline getirmiştir."

'İKİNCİ BİR GEZİ EYLEMİ OLUR'

Hevsel Bahçeleri'nde yaptıkları eylemin bir ikinci Gezi eylemi olacağını belirten Özalp, Gezi eylemlerinde de doğa tahribatının yaşandığını ve halkın buna tepki gösterdiğini hatırlattı. Özalp, "Türk, Kürt, Arap, Çerkez bunun hiç bir ayrımı yoktur. Bu doğa tahribatına bütün kitleler tepki göstermelidir. Hevsel Bahçeleri'ndeki direnişimiz ikinci bir Gezi eylemi olabilir. Hevsel Bahçeleri Amed'in kalbidir. Buralar büyük bir doğa alanıdır. Buna bütün halkın sahip çıkmasını istiyoruz" diye belirtti.

'KÜRTLERİN MEZOPOTAMYA KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEK İSTİYORLAR'

Dicle Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Keyanser Ateş ise şunları aktardı: " Burada büyük bir katliam yaratmak istiyorlar. Sadece Kürdistan doğası üzerinde değil devletin tüm politikaları başta Kürtler olmak üzere tüm Kürdistan ve Türkiye'de devam ediyor. Kürtlerin Mezopotamya kültürünü yok etmek istiyorlar ama biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz Kürt gençleri olarak kamuoyuna duyularda bulunarak doğa gerçekliğimizi korumaya davet ediyoruz. Bu konuda birliktelik olmaları gerekir. Paylaşımcı düşünme zamanıdır artık. Doğa katliamı sona ermediği müddetçe bizler eylemimizi sonlandırmayacağız. Biz bu konuda gayet ciddiyiz. İnisiyatif gençlerdedir. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mallarına tedbir konulan işadamlarının şirketlerinde ne oldu?

SONRAKİ HABER

HDP\'nin Aydın\'da öncelikli gündemi tarım işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...