05 Mart 2014 06:00

Valiliğin ‘Kürtçe’ sürgününü aklama çabası

Erzurum’un Karaçoban ilçesinin Binpınar köyünde sınıf öğretmenliği yapan Mustafa Engin’in, Türk olmasına rağmen öğrencileriyle anlaşabilmek için Kürtçe öğrendiği ve çocuklarla Kürtçe konuştuğu, bu nedenle de sürgün edildiğini duyurduğumuz haberin kamuoyunda yankı bulması üzerine Erzurum Valiliğinden bir açıklama geldi. Valilik açıklamasında Mustafa Engin’in habere konu olan iddialarının gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.

 Valiliğin ‘Kürtçe’ sürgününü aklama çabası
Paylaş

Selman KELEŞ
Yücel Yekta YÖYLER
Erzurum


Erzurum’un Karaçoban ilçesinin Binpınar köyünde sınıf öğretmenliği yapan Mustafa Engin’in, Türk olmasına rağmen öğrencileriyle anlaşabilmek için Kürtçe öğrendiği ve çocuklarla Kürtçe konuştuğu, bu nedenle de sürgün edildiğini duyurduğumuz haberin kamuoyunda yankı bulması üzerine Erzurum Valiliğinden bir açıklama geldi. Valilik açıklamasında Mustafa Engin’in habere konu olan iddialarının gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü. Valilik, Engin’in okulda Kürtçe konuştuğu için çeşitli baskılara maruz kaldığını Facebook sayfasından yazması ve daha sonra da Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurmasının ardından görevlendirilen denetmenlerin yaptığı görüşmede Engin’in ‘O iddiaları o anki ruh halimle yazdım ve gerçeği yansıtmıyor’ şeklinde ifade verdiği ve bunun tutanak altına alındığı belirtildi. Ancak Valiliğin sözünü ettiği tutanak Engin’in gazetemize konuşmasından 3 ay öncesine ait. Valilik açıklamasının ardından konuştuğumuz Engin, müfettişlere baskı altında ifade verdiğini ve sürgün tehdidi nedeniyle korktuğu için ‘o ifadelerim gerçek değil’ dediğini aktardı.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Valilik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Engin’in öğrencilerle anlaşabilmek için Kürtçe öğrendiği ve öğrencilerle Kürtçe konuştuğu için de sürgün edildiği şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı öne sürülerek, “Karaçoban ilçesi Binpınar köyünde sınıf öğretmeni olarak görev yapan Mustafa Engin 29.11.2013 tarihinde BİMER’e yaptığı başvuru da meslektaşlarını ve okul idaresini ırkçılıkla suçlayarak, öğrencilerin Kürtçe konuşmaları sebebiyle çeşitli cezalara muhatap olduklarını belirtmiştir. Söz konusu başvuruyu incelemek üzere görevlendirilen il eğitim denetmenleri şikayetçi sıfatıyla kendisiyle yaptığı görüşmede facebook/karaçoban ve BİMER sayfalarında yazılan yazıların kendisi tarafından yazıldığını, ancak iddiaların tamamen o anki ruh halinden kaynaklandığını, iddiaların asılsız olduğu belirtmiş, bu ifadeleri taraflarca tutanak altına alınmıştır” denildi.

SÜRGÜN DEĞİL, VERİMLİ ÇALIŞSIN DİYE YER DEĞİŞİKLİĞİYMİŞ!

Mustafa Engin’in başka bir okula gönderilmesinin de ‘sürgün’ olmadığı iddia edilen Valilik açıklamasında “13.12.2013 tarihinde öğretmen Mustafa Engin tarafından Binpınar İlkokulu Müdürlüğüne verilen bir dilekçeyle daha sağlıklı ve verimli çalışabilmesi için Karaçoban ilçesinde başka bir okula görevlendirilmesi talep edilmiş, kaymakamlık tarafından da talebi uygun görülerek başka bir okulda görevlendirilmesi sağlanmıştır. Engin’in öğrencilerle anlaşmak için Kürtçe öğrenmesi sebebiyle kendisine herhangi bir baskı uygulanması veya istem dışı görev yerinin değiştirilmesi söz konusu olmamıştır” denildi.

ENGİN: O İFADEYİ BASKI ALTINDA VERDİM

Valilik açıklamasının ardından yeniden görüştüğümüz Mustafa Engin ise geçtiğimiz yıl aralık ayında okula gelen müfettişlere verdiği ‘iddialarım doğru değil’ şeklindeki ifadeyi baskı altında verdiğini belirterek, Kürtçe nedeniyle sürüldüğünü yineledi.

‘KÜRTÇE YÜZÜNDEN SÜRÜLDÜM’

Okulda Kürtçe nedeniyle öğrencilerin ve kednilerinin yaşadığı baskıyı kamuoyunun bilgi sahibi olması için Facebook sayfasından yazmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrıldığını söyleyen Engin, “Milli Eğitim’e çağırdılar. Orada nasihatvari ve ‘Bak bunlar sen böyle yazdın diye gelir arabanı yakarlar, karına bir şey yaparlar’ gibi sözler sarf ettiler. Bunun üzerine ben Facebok sayfama yazdıklarımı sildim. Bir hafta sonra okula müfettişler geldi. Bana ‘Facebook’da yazdıklarını ispat et yoksa seni öğretmenlikten atacağız’ diye tehdit ettiler. Bunun üzerine ben de o sözleri sinirle yazdığımı, okulda asla ırkçılık yapılmadığını söyledim ve bu şekilde hazırlanan ifadeyi imzaladım. Milli Eğitim’in bu tutumundan sonra aynı konuyu BİMER’e yazdım. Bunun üzerine bana ‘Bunlar seni bu okulda rahat ettirmeyecek. Sen ‘ilçe merkezinde görevlendirilmek istiyorum’ şeklinde bir dilekçe yaz’ dediler. Ben de bu şekilde bir dilekçeyi elle yazdım. Ama sonra bunun aslında komplo olduğunu anladım. Maksatları beni sürmekmiş. Benim psikolojim bozuldu ve öğretmenlik yapamıyorum” şeklinde konuştu. Engin, tüm bunları Kürtçe öğrenmesi, öğrencilerle Kürtçe konuşması ve okul yönetimi ile bazı öğretmenlerin ırkçı reflekslerkle bundan rahatsız olması nedeniyle yaşandığını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yaklaşımının da bundan farklı olmadığını söyledi.
 

ÖNCEKİ HABER

30 bin yıllık uykusundan uyandı

SONRAKİ HABER

Hataylılar: Yüreğin varsa yüzümüze söyle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...