05 Mart 2014 06:00

‘Hükümet güdümlü sanata izin vermeyeceğiz’

Kültür Bakanlığının çağrısıyla Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasası toplantısını terk eden sanat örgütleri bu ihanete ortak olmayacaklarını söylediler.

‘Hükümet güdümlü  sanata izin vermeyeceğiz’
Paylaş

Kültür Bakanlığının çağrısıyla Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasası toplantısını terk eden sanat örgütleri bu ihanete ortak olmayacaklarını söylediler.

Sanat örgütleri dün Kültür Sanat Sen Genel Merkezi’nde yaptıkları toplantıda Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) toplantısını neden terk ettiklerini anlattılar. Ortak basın metnini okuyan Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, bir yıldır gizlenen TÜSAK yasa taslağının toplantıdan ancak üç gün önce resmi olarak ortaya çıkarıldığını söyledi. Bakanlığın yalan söylediğini belirten Demirkaya, sanat alanı ile ilgili birçok uzman kişi ve kuruluşun toplantıdaki azlığına dikkat çekti. Sanat alanından kişi ve kurumlara çağrı yapılmadığını dile getiren Demirkaya, katılma taleplerinin de reddedildiğini ifade etti. Bakanlığın bu toplantıyla devletin sanat kurumlarını yok ederek ülkenin kültür-sanat yaşamını hükümetlerin güdümüne teslim etmek istediğini belirten Demirkaya, sanatın ticarileştirilmesinin bu yasayla meşrulaştırılacağını ve katılımcıların da buna ortak edilmek istediğini söyledi. Bu taslağın yasalaşması halinde Türkiye’nin sanat insanlarının Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini ifade eden Demirkaya, sanat çalışanlarının mağdur edilerek sanat özgürlüğünün yok olacağını dile getirdi.

‘YOK ÖYLE BİR ŞEY TOPLANTISI’

TOBAV’dan Tamer Levent ise yasa tasarısına ilişkin bütün sorularının “Yok öyle bir şey” denilerek inkar edildiğini söyledi. Yasa taslağının temel işlevinin devlet tiyatrosu, opera ve balesinin kapatılması olduğunu belirten Levent, yetkililerin bu konuda tatmin edici bir açıklama yapamadıklarını söyledi. “Bakanlık bir masada oturmuş; hem divan, hem oturum başkanı hem sözü veren hem de sözü alan olmuş” diyen Levent, sanat kurumlarının kapatılmak istendiğini yönündeki eleştirilerine ise “Yok öyle bir şey” denildiğini aktardı. İnsanların beyinsiz yerine konulmak istendiğini ve hükümetin bürokratlarının da bunu tarz edindiğini ifade eden Levent, “Yasa önümüzde durmasına rağmen eleştirilerimizin aslında olmadığı söylendi” dedi.

‘BİZDEN SADECE HUKUKİ BİLGİ İSTEDİLER’

Opera Solistleri Derneği adına konuşan Tuncer Tercan, toplantıda kendilerinden yalnızca ‘hukuksal ve teknik’ açıdan öneri almak istediklerini aktardı. Bunun bir dayatma olduğunu dile getiren Tercan, “Sanki bu metin kurumların ve sanatçıların katılımıyla oluşturulmuş, hukuki teknik açıdan son bir değerlendirme yaparız ve biter gibi bir anlayış var”.
Tercan, metnin gizli kapılar ardında, kimlerin hazırladığı bile bilinmeyen bir taslak olduğunu ifade etti. Ortak açıklamaya tiyatro, opera, bale, plastik sanatlar gibi birçok alandan katılım oldu.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu ve Obama’nın Filistin mesaisi

SONRAKİ HABER

Tiyatro Martı’dan “Uçlar”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...