04 Mart 2014 20:37

3 liralık zamma karşı iş bıraktılar

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Boyar Kimya’da çalışan işçiler, patronun 3 liralık zammına isyan ederek önceki gün iş bıraktı. 850-950 lira olan ücretlerin net 1250 lira çıkarılmasını ya da 1000 lira net ücret artı yılda 4 ikramiye olmasını isteyen işçiler, patronun “Tatmin edici bir zam yapacağım. Beğenmezseniz yine greve çıkarsınız” sözü üzerine eyleme son verdi.

3 liralık zamma  karşı iş bıraktılar
Paylaş

İnanç YILDIZ
Gaziantep


Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Boyar Kimya’da çalışan işçiler, patronun 3 liralık zammına isyan ederek iş bıraktı. 850-950 lira olan ücretlerin net 1250 lira çıkarılmasını ya da 1000 lira net ücret artı yılda 4 ikramiye olmasını isteyen işçiler, patronun “Tatmin edici bir zam yapacağım. Beğenmezseniz yine greve çıkarsınız” sözü üzerine eyleme son verdi.

Ocak ayından beri zam bekleyen Boyar işçileri, patronun kendilerini 3 aydır oyaladığını ve 3 ayın sonunda ise asgari ücrete gelen 42 liralık zammın üzerine yalnızca 3 lira zam verince sabırlarının taştığını söyledi. Direnişe geçen işçiler tepkilerini şöyle dile getirdiler: “3 aydır bize bekleyin diyorlar. 3 lira zam için mi bekledik 3 ay?​”

Dün sabah vardiyasındaki işçilerin mesai bitiminde servislere binmemesi ve akşam (15.00-23.00) vardiyasının da iş başı yapmamasıyla fabrika önünde başlayan direniş, saat 23.00’da fabrikaya gelen gece vardiyasındaki işçilerin katılımıyla daha da güçlendi.

HELE BİR SOR NİYE YAPTIK!

Fabrika önünde bekleyen işçilere seslenen fabrika müdürü, “Ben size kardeşiniz olarak sesleniyorum. Biz bir aileyiz. Mesajı alan aldı. Taleplerinizi yukarıya bildirdik. Ama bunlar bir saate karşılanacak talepler değil. İşinizin başına geçin, bize bir-iki gün müsaade edin” diyerek işçileri ikna etmeye çalıştı. Bir işçinin “Ne bir-iki günü, 3 aydır bekliyoruz 3 lira zam yaptınız” tepkisine cevap veren müdür, “Biz orada bir hata yaptık. Ama niye yaptık? Başkası bizden 3 lira fazla verirse, biz altta kalırız diye öyle yaptık” diyerek ilginç bir savunma yaptı.
Müdürün konuşmasıyla daha da öfkelenen işçiler şunları söylediler: “Kim geçinebilir bu maaşla? iki gün bekle, üç gün bekle, üç ay bekle. Her sene aynı şeyler, hep bekliyoruz ama hiçbir şey değişmiyor. Bizle dalga mı geçiyorsunuz?​”

3 AY 3 LİRA İÇİN Mİ BEKLEDİK?

Aldıkları ücretle geçinemediklerini anlatan işçilerden biri şunları söylediler: “200 lira olan ev kirası 400 lira olmuş. 900 lira maaş alıyoruz. 400 lirasını ev sahibine, 100 lirasını hükümete su, elektrik parası olarak veriyoruz. Geriye kalıyor 300 lira para. Bu 300 lira parayla nasıl geçineceğiz?​”

4 yıldır bu fabrika da çalıştığını söyleyen başka bir işçi “Utanmadan 3 lira zam veriyorlar. Ben çocuğuma 3 lira harçlık veriyorum ‘Bu ne?​’ diyor. 800-900 lira maaşla 4 tane çocuk büyütüyorum. 3 tanesi okula gidiyor. Ben bu parayla ev mi geçindireyim, çocuğuma harçlık mı vereyim, ev kirası mı vereyim” diye sordu.

BEĞENMEZSENİZ YİNE GREV YAPIN!

Soğuk havaya rağmen sabaha kadar fabrikanın önünden ayrılmayan yaklaşık 500 işçi, geceyi yaktıkları ateşin başında geçirdi. Gece boyunca işveren yetkililerinin birkaç kez işçi temsilcileriyle yaptığı görüşmeler de sonuç vermedi. İşçiler, patron gelip kendileriyle görüşmeden bir daha müdürlerle görüşmeye gitmeyeceklerini bildirip direnişi sürdürdüler. Sabah işçilerle görüşmeye gelen fabrika patronu, 10 gün içinde işçilere tatmin edici yüksek bir zam yapacağı sözünü verdi. Patronun “Bugün gidin dinlenin. Kimse devamsız sayılmayacak. Gece vardiyası bu gece işbaşı yapsın. Yalnızca 10 gün müsaade edin, eğer zammı beğenmezseniz yine greve çıkarsınız” sözleri üzerine işçiler direnişi sona erdirdi.

ÖNCEKİ HABER

PTT ‘de çalışan taşeron işçiler sendikalaşıyor

SONRAKİ HABER

Artık kazanacaklarına daha fazla inanıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...