04 Mart 2014 11:55

Tiramisuyu ‘icat eden’ restoran kapanıyor

'Genelevlerde yorgun düşenlere güç takviyesi' amacıyla kullanılan geleneksel bir tatlıdan geldiği söylenen tiramisuyu 'icat eden' İtalya'nın ünlü restoranı, ekonomik kriz nedeniyle kapanma kararı aldı. Restoranın sahibi, son akşam yemeğini 30 Martta servis etikten sonra 'sonsuza kadar' kepenklerini kapatacağını açıkladı.

Tiramisuyu ‘icat eden’ restoran kapanıyor
Paylaş

İtalya’nın ‘milli tatlısı’ tiramisunun doğum yeri olan restoranın kapanacağı duyuruldu. Veneto bölgesindeki Treviso kentinde 1939'da kurulan ve tiramisuyu icat eden Le Beccherie isimli restoran, ekonomik kriz nedeniyle 30 Mart'ta son akşam yemeğini servis etikten sonra "sonsuza kadar" kepenklerini kapatacağını açıkladı.

TİRAMİSU NASIL DOĞDU?
Tiramisunun kökenine ilişkin tartışmalar olsa da, "genelevlerde yorgun düşenlere güç takviyesi" amacıyla kullanılan geleneksel bir tatlıdan geldiği söylenir. Kimileri "tiramisu" (beni yukarı çek) adının da bu güç takviyesine işaret ettiğini, kimileri ise tatlının afrodizyak etkisi göstermesi nedeniyle daha erotik bir anlam içerdiğini iddia eder.
Le Beccherie'nin ilk sahipleri Alba ve Aldo Campeol ile pasta şefleri Roberto Linguanotto'nun 1950'lerde bu genelev tatlısının tarifiyle oynayarak bugünkü tiramisuyu yarattığı ve ismini de onların koyduğu kabul edilir. Tiramisunun orijinal tarifinde savoyardi bisküvisi, yumurta sarısı, şeker, kahve, mascarpone peyniri ve toz kakao kullanılıyor.

‘YEME-İÇME ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ’
Gastronomi kültürleriyle övünen İtalyanlar için, dünyaya armağan ettikleri bu tatlının doğduğu restoranın kapanması "simgesel bir kayıp" teşkil ediyor.
Restoranın bugünkü sahibi Carlo Campeol kapama kararını anlatırken "Zor bir karar oldu. Müşteri sayımız çok düştü. 30 Mart'ta çalışanlarıma son ödemelerini yapıp restoranı sonsuza dek kapatacağım" diyor. Campeol, "Artık restoranlar dolup taşmıyor. Uzun saatler süren "aperitivo" (akşam yemeği öncesi içki eşliğinde açık büfe atıştırmalık servisi) yapan barlar tutuyor. Tütün mağazaları bile yemek servis ediyor. Mikrodalgada yemek yaparak 1.5 euro'ya satıyorlar. Kimse de kontrol etmiyor" sözleriyle de krizin etkisiyle İtalyanların yeme-içme alışkanlıklarının değiştiğine işaret etti.
Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia da restoranın kapanmasından hayal kırıklığı duyanlar arasında yer alıyor. Zaia, Le Beccherie'nin kapanacak olmasının "sadece Treviso tarihinin bir parçasının yok olması değil, aynı zamanda dünya gastronomi kültürü için de bir sayfanın kapanması anlamına geldiğini" söyledi. (BBC)
 

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Kayseri büyüklüğünde orman alanına ne oldu?

SONRAKİ HABER

Gezi\'ye destek veren asistanlar üniversiteden atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...