04 Mart 2014 11:35

Tüzel: Kayseri büyüklüğünde orman alanına ne oldu?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ocak 2000-Aralık 2012 arasında Kayseri ilinin büyüklüğü kadar orman alanı kaybı olduğunu hatırlatarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu: Bu alanın kaç hektarı yol, kaç hektarı AVM-Otel-rezidans, kaç hektarı, maden, taş ocağı, kaç hektarı sel, heyelan vb. nedeniyle kaybolmuştur?

Tüzel: Kayseri büyüklüğünde orman alanına ne oldu?
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Tüzel, Türkiye’de orman kayıplarına ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tüzel, soru önergesinin gerekçesinde Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi verilerine göre Ocak 2000-Aralık 2012 tarihleri arasında, Türkiye çapında 342 bin 571 hektar orman kaybı olduğu, ancak 178 bin 349 hektarlık alanın ormanlaştırıldığının basında yer aldığını belirterek, “Sonuçta ortaya çıkan 164 bin 222 hektarlık net orman kaybı miktarı, Kayseri ilinin yaklaşık yüzölçümüne denk gelmektedir.

En çok orman kaybının olduğu iller ise Antalya ve İstanbul olup, bu illeri Adana, Mersin, Muğla ve Yozgat izlemektedir. Orman kaybının en çok yaşandığı iller dikkate alındığında, Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren süregelen kontrolsüz şehirleşme, turizm, otoyol, maden ve diğer inşaat projelerinin yoğun gerçekleştiği iller ve çevreleri olduğu görülmektedir” diye kaydetti.

Tüzel, konuyla ilgili olarak Eroğlu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-  2002-2013 tarihleri ve öncesinde ne kadar ormanlık alan kaybı yaşanmıştır?
2-  2000-2012 yılları arasında Türkiye’de 342 bin 571 hektarlık orman kaybının nedeni nedir? Kaç hektarı yol, kaç hektarı AVM-Otel-rezidans-,kaç hektarı, maden, taş ocağı, kaç hektarı sel, heyelan vb. nedeniyle kaybolmuştur?
3-  İstanbul’da yapılması planlanan 3'üncü havaalanı, 3'üncü köprü ve Kanal İstanbul projeleriyle ne kadar ormanlık alan kaybı olacaktır?
4-  İstanbul’un su havzasının çoğunu oluşturan ormanların önemli bir kısmının bu yapılaşmalarla yok edilmesi suç değil midir? Kuraklık nedeni değil midir?
5-  Söz konusu raporda Kars, Erzurum ve Ardahan illeri kısımlarındaki orman örtüsünün 2000 yılından bu yana arttığının tespit edilmesi tesadüf müdür? Yoksa, yapılaşmadan “yaban hayatı koridoru” olarak korunmasından mı ileri gelmektedir?
Anayasal ve yasal olarak Bakanlığınız görev alanında olan ormanlık alanların ve su havzalarının korunması için ne tür önlemler alınmaktadır?

ERDOĞAN, 'BELÇİKA KADAR AĞAÇ DİKTİK' DEMİŞTİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, Kasım ayında katıldığı bir fidan dikme etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Ağaç dikme konusunda, çevre hassasiyeti konusunda kimse bizi eleştiremez. Biz, ağaç dikme konusunda, çevrecilik konusunda Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yürüttük. Bu topraklara, bu ülkenin gördüğü en fazla fidanı biz diktik. 3 milyar ağaç dikildi... Biz şu ana kadar Belçika kadar alanı ağaçlandırdık. Biz çevreciyiz be, kimse çevrecilikte yarışamaz" demişti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Aytaç Durak MHP lehine çekildi

SONRAKİ HABER

Tiramisuyu ‘icat eden’ restoran kapanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...