04 Mart 2014 06:00

Altamira halka açıldı

Altamira, İspanya’nın kuzeyinde bulunan, tarih öncesi döneme ait resim ve güzel sanatlar evreninde oldukça önemli bir yer tutan doğal bir mağara. İçindeki tarihi eserlere zarar vermemek için ziyaretçilere kapalı olan Altamira, İspanya Kültür Bakanlığı aldığı bir kararla ziyaretçilere açtı.

Altamira halka açıldı
Paylaş

Hilal ÜNLÜ

Altamira, İspanya’nın kuzeyinde bulunan, tarih öncesi döneme ait resim ve güzel sanatlar evreninde oldukça önemli  bir yer tutan doğal bir mağara. Mağaradaki resimler kayalar oyularak yapılmıştı ve birçok bilim insanı resimleri bir hile olarak yorumladı  Fransa’nın güneyinde tarih öncesi devirlere ait başka mağaralar bulunduktan sonra, Fransız Bilimler Akademisi, Altamira Mağarası’nı tarih öncesine ait bir mağara olarak kabul etti.
İçindeki tarihi eserlere zarar vermemek için ziyaretçilere kapalı olan Altamira, İspanya Kültür Bakanlığı aldığı bir kararla ziyaretçilere açtı.
Onlarca başvurunun arasından kurayla seçilen ikisi gazeteci beş İspanya vatandaşı on iki yıldan sonra mağaranın ilk ziyaretçileri olma şansını yakaladılar. 2002 yılından bu yana koruma altında bulunan mağarada 37 dakika kalan bu ziyaretçilerin tümü “Mağarada oldukça büyük heyecan duyduklarını ve tarihin ağırlığını üzerinde hissettiklerini” dile getirdiler. Yine hepsi “Bu mağara görülmeden ölünmemesi gerektiğini” söylediler.
Mağaraya girme şansını sahip beş kişiden biri olan Gazeteci Javier Miguel Ors, bu hazinenin, bu resimlerin binlerce yıl sonra sanki yeni yapılmış gibi hâlâ canlılıklarını koruduklarını, bu güzellik karşısında duyulan heyecanın betimlenemez olduğunu bildirdi.
1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan mağaranın, Magdalenyen insanının büyük sanatsal yeteneğini temsil ettiği ileri sürülmektedir.

22 BİN YIL KULLANILDI
İspanya’nın Kantabriya bölgesi, Santilla del Mar’da kent merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Altamira’yı, ilk olarak 1868 yılında av peşinde koşarken kayaların arasında sıkışıp kalan köpeğini kurtarmaya çalışırken Modesto Cubillas isimli bir avcı keşfetti. Daha sonra tahminen 1879 yılında bir tarih öncesi mağara resimleri kaşifi olan Marcelino Sanz de Sautuola, Altamira üzerinde çalışmalar yaptı ve mağaranın paleontolojik döneme ait olduğunu ortaya çıkardı. Uranyum serisi ile yapılan testlere göre içindeki resim ve gravürlerin esas olarak Magdalenyen ve Solutreyen dönemlerine ait olduğu bildirilen mağaranın çeşitli dönemlerde, en azından yaklaşık 22 bin yıl kullanıldığı tahmin ediliyor.
Mağarada bulunan resimlerin büyük bir kısmı, temsili figürler realizmince karakte-rize olan “franko-kantabriya okulu” tarzı olarak isimlendiriliyor. Mağaradaki yaratımlar, çok renkli resimler, gravürler, siyah, kırmızı ve hardal sarısı boyamalı hayvan tasviri, insan figürleri, soyut ve non-figüratif çizimlerden oluşmakta ve paleolitik dönemin en olağanüstü eserleri olarak görülmektedir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gürkan: Yerel güçlerin bir araya getirilmesi önemli

SONRAKİ HABER

Son ses kaydı, \'yargıya müdahale\' hakkında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...