04 Mart 2014 06:00

Hevsel’de her bahçenin bir adı, bir tarihi vardır

Hevsel Bahçeleri’nde yaşanan ağaç kıyımına karşı gençlerin başlattığı nöbet eylemi 3. gününü geride bıraktı. Eylem boyunca gençleri yalnız bırakmayan BDP Sur Belediyesi Eş Başkan Adayı Seyit Narin’le Hevsel Bahçeleri’ni konuştuk.

Hevsel’de her bahçenin  bir adı, bir tarihi vardır
Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır


Hevsel Bahçeleri’nde yaşanan ağaç kıyımına karşı gençlerin başlattığı nöbet eylemi 3. gününü geride bıraktı. Eylem boyunca gençleri yalnız bırakmayan BDP Sur Belediyesi Eş Başkan Adayı Seyit Narin’le Hevsel Bahçeleri’ni konuştuk.

Çocukluğunun Hevsel Bahçelerinde geçtiğini ifade eden Narin, “Eskiden herkes hafta sonu bu ağaçların altında pikniğe gelirdi. ‘Berçem’ denilen bir kültürümüz vardı. Ama zamanla kent bu alandan yavaş yavaş koparıldı. Hevsel Bahçeleri’nden Soğukpar, Yeni Kapı, Çifthavuzlar, Filalo isimili yerler var. Hevsel’de her bahçenin bir tarihi, bir adı var. Efsanelere konu olmuş maceraları var. AKP Şimdi Dicle Üniversitesi eliyle AKP bu tarihi yok etmek istiyor” dedi.  Hevsel Bahçeleri’nin Diyarbakır’ın oksijen ve gıda merkezi olduğunu ifade eden Narin, “Yakın döneme kadar Diyarbakır’ın sebze ihtiyacının önemli bir kısmı buradan sağlanıyordu. Şimdi de önemli bir katkısı var. Kentimizin en önemli yeşil alanı burası. Biz buranın halkın yararına kullanılmasını talep ederken Dicle Üniversitesinin ve AKP’nin bu bölge için belediyeleri aşan planları var. Yetkilendirdikleri TOKİ belediyeleri dışarıda bırakarak birçok plana imza atabiliyor” dedi.

DİYARBAKIR BU TALANA DUR DİYECEK

Göz dikilenin sadece Hevsel olmadığını belirten Narin, “On Gözlü Köprü’nün altına üstüne HES’ler yapılmak isteniyor. Ancak böyle bir mirasın yok edilmesine Diyarbakır izin vermez” dedi. Ağaçların kesildiği alanda üniversitenin hiçbir yetkisi bulunmadığını belirten Narin, “Hukuka ve vicdanlara aykırı bir kıyım yapılıyor. Yaşı 30’un üzerinde olan her Diyarbakırlı o bölgenin Dicle Nehri’nin bir kolu olduğunu bilir. 3. Çay denilen kol o alanda akıyordu. Üniversite kendi malıymış gibi o alana kondu. Burada hedeflenen Hevsel Bahçeleri’nin tamamının yapılaşmaya açılmasıdır. Bir rant alanı yaratmak istiyorlar. Ancak işte gençlerimiz burada nöbet tutuyor. Bu yanlıştan vazgeçilmezse bu tepki daha da büyür. Diyarbakır’ın her yerine yayılır” şeklinde konuştu.

HEVSEL’DE YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYİZ

Belediye olarak Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin projeleri olduğunu söyleyen Narin, “Merkezi hükümetin uygulamalarına karşı burayı koruma alanı ilan edeceğiz. Hevsel Bahçeleri’ne yapı girmesine izin vermeyeceğiz. Buranın toplum yararına kullanılması için elimizden geleni yapacağız. ‘Berçem’ kültürünü yeniden canlandıracağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Santrallerimizin ve madenlerimizin sahipsiz olmadığını gösterdik

SONRAKİ HABER

Çay işçisi: Sendikamızı biz seçeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...