04 Mart 2014 06:00

Değiştirmeye aday bin kadın buluştu

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin geçtiğimiz gün Esenyalı Erdem Düğün Salonu’nda gerçekleştirdiği 8 Mart şöleninde bine yakın kadın, şiddetsiz bir yaşam özlemi, emek sömürüsünün sona ermesi gibi taleplerini yineledi. Yapılan konuşmalarda ise yaklaşan yerel seçimlerden beklentiler ve neredeyse her gün ortaya saçılan yolsuzluk iddiaları öne çıktı.

Değiştirmeye aday bin kadın buluştu
Paylaş

Duygu AYBER
İstanbul

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin geçtiğimiz gün Esenyalı Erdem Düğün Salonu’nda gerçekleştirdiği 8 Mart şöleninde bine yakın kadın, şiddetsiz bir yaşam özlemi, emek sömürüsünün sona ermesi gibi taleplerini yineledi. Yapılan konuşmalarda ise yaklaşan yerel seçimlerden beklentiler ve neredeyse her gün ortaya saçılan yolsuzluk iddiaları öne çıktı.

Mahallenin dört bir tarafını afişlerle donatarak hazırlandıklarını anlatan kadınlar bu buluşmanın, tüm zor koşullara rağmen el birliğiyle ve bu birliğin öğreticiliğiyle gerçekleştiğini söylediler. Şölende şimdiye kadar yalnızca kendine dair taleplerin aslında hepimize dair olduğunun farkına varan bir kadının Dernek’in imza kampanyasına desteğini, diğer yanda evinde yapıp getirdiği onca güzel yiyeceği yine kendi ellerinde servis eden kadınların yorulmak bilmez halini gördük. “Benim de tuzum bulunsun” diyen kadının telaşını, “Bu dernek de neyin nesiymiş, bu kadar kısa sürede bunca güzel iş yapmış” diyen bir başka kadının merakını düşünün. Hele de standa gelip “derneğe üye olmak istiyorum” diyen kadınların heyecanını...

‘BOŞ VAATLERE İNANMIYORUZ’

Her seçim döneminde olduğu gibi çeşitli vaatlerle oy istendiğini ifade eden Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Yönetimde söz sahibi olduğumuz, denetleyebildiğimiz bir yerel yönetim mümkün. Bizimle beraber yönetecek adaylara ihtiyacımız var. Yalanlara inanmayalım artık” dedi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında tapu sözü verildiğini ancak seçimden sonra gerçekleşeceğine inanmadığını söyleyen Doğan, “Bu memleket parsel parsel satıldı. Her gün yolsuzluk haberleri duyuyoruz. Ses kayıtları çıkıyor. Yaşadığımız tüm hak gasplarının neden örgütsüz oluşumuzdur. Biz mahallenin yoksul, emekçi kadınları dişimizden tırnağımızdan arttırdıklarımızla kurduğumuz bu dernek yok sayılanların evidir. Birlik ve dayanışmayla yaşanabilir günler mümkün” diyerek kadınları dernek çatısı altında mücadeleye çağırdı.

İŞÇİ KURULTAYINA ÇAĞRI

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çilem Tekalmaz da, Halk Meclisi’nin Gençlik Kültür Derneği’ni kurduğunu duyurdu. Uyuşturucu ve çeteleşmenin giderek arttığı Esenyalı’da gençlik ve kadın derneğinin önemine vurgu yapan Tekalmaz, “Yolsuzluk yapanlara halkın iradesiyle seçilen adaylarımız ile 30 Mart’ta yanıt verelim. Hırsızlardan birlikte hesap soralım” diye konuştu.  

Tuzla Sanayi İşçileri Kurultay Komitesi adına konuşan Fikriye Akgül ise, “Daha iyi çalışma koşulları için güçlü bir birliktelik gerekiyor” diyerek şölene katılan tüm işçi kadınları 8 saat iş günü, eşit işe eşit ücret ve kreş talepleriyle örgütledikleri kurultaya çağırdı.

ŞÖLENDEN NOTLAR

* HDP Tuzla Belediye Eşbaşkan Adayı Hasan Özdemir, HDP Pendik Eşbaşkanı Pınar Yavuz, CHP Pendik Belediye Başkan Adayı Tuncer Özyavuz, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Esenyalı Ahmet Yesevi Mahallesi Muhtar Adayı Zafer Yılmaz ve Tuzla Aydınlı Mahallesi Muhtar Adayı Şadiye Çerimli’nin yanı sıra yöre derneklerinden katılım oldu.
* Grup Abdal, Gülcihan Koç, Hasan Ali ve Rojda Erkol’ın seslendirdiği türkülerle çekilen halaylar şölen boyu sürdü.
* Esenyalı Mahallesi’ndeki işçi veya değil tüm kadınların taleplerinin yer aldığı imza kampanyasına ilgi yoğundu. 500’ü aşkın kadın kampanyaya destek verdi.


YOLSUZLUĞA VE YOKSULLUĞA KARŞI EL ELE

İstanbul Kartal’da Emek Partili kadınlar, “Yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı kadınlar el ele” şiarı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliği düzenledi. Pazar günü Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP Kartal Belediyesi Eş Başkan Adayı Hatice Doğan’ın da katıldı.Yaklaşık yüz kadının katıldığı etkinlikte ilk sözü alan işçi bir kadın olan Fejire Aydın, dünyanın her yerinde kadınlara yönelik şiddetin artığını belirterek, buna karşı kadınlar olarak daha çok yan yana gelmeleri gerektiğini, yönetimlerde daha fazla yer almaları gerektiğini belirterek kadınlara birlikte mücadele çağrısını yaptı.
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da 8 Mart yaklaşırken Türkiye’nin içinden geçtiği dönemin kaygı verici olduğuna dikkat çekerek, halk bir film şeridi gibi izletilen gündemin Türkiye işçilerinin, emekçilerinin ve halklarının geleceğinin yok edilmesi anlamına geldiğini belirtti. Yolsuzluk ve hırsızlıklarının üzerlerinin kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Gürkan, “Bizler Türkiye halkları olarak, işçiler, emekçiler ve kadınlar olarak kendi geleceğimizi kendimiz kurmak için üçüncü bir yol açtık” dedi. Bu yolun Halkların Demokratik Partisi olduğunu ifade eden Gürkan, HDP’nin Türkiye’de ezilen, sömürülen tüm halkların,  kadınların, gençlerin ve ötekileştirilenlerin kürsüsü haline geldiğini vurguladı. Etkinlik şiir dinletisi ve Kızçeler müzik grubunun ezgileriyle sona erdi.

KARTAL’A KADIN BAŞKAN

HDP Kartal Belediye Eş Başkan Adayı Hatice Doğan da etkinlikte bir konuşma yaptı. Doğan, Türkiye’de yerel ve genel seçimlerde kadına ayrılan yerin ve verilen değerin ortada olduğunu söyleyerek, HDP olarak ise tüm il ve ilçelerde eş başkanlık sistemi ile seçimlere katıldıklarını hatırlattı. HDP’nin kuruluşunda ve tüzüğünde yüzde 50 kadın kotasının bulunduğunu belirten Doğan, kadınların yönetimde de yetkin ve söz sahibi olarak ülkede dönen yolsuzlukların ve hırsızlıkların önüne geçeceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


‘HAYATIM BOYUNCA BÖYLE DAYANIŞMA GÖRMEMİŞTİM’

İzmir’de Birleşik Metal-İş Sendikası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kapsamında bir etkinlik gerçekleştirdi. Farklı fabrikalardan kadın işçilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, 8 Mart’ın emekçi kadınların bir mücadele günü olduğuna vurgu yapıldı.

Etkinliğe Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Luna Elekronik fabrikasından sendikalı oldukları için işten atılan kadın işçiler de katıldı. İşçilerden Nuray Güreşen, fabrikada ağır çalışma koşullarından dolayı sendikalı olduklarını ifade ederek, “Hayatım boyunca böyle bir dayanışma görmemiştim. Ama şimdi diğer fabrikalardan arkadaşlarla birlikte sendikal mücadelemizi büyütüyoruz. Kadınlar olarak emeğimize sahip çıkacağız. Yaşasın iş, emek, sendikal mücadelemiz” dedi.

İMPO Motor Pompa Sanayi ve Ticaret Şirketinde çalışan Seher Yılmaz ise, kadınların şiddete, tecavüze maruz kaldığını ve çocuk yaşta evlendirildiğini hatırlattı. Yılmaz, “Yediğimize, içtiğimize, giydiğimize, kısaca yaptığımız her şeye karışan Başbakan bu konularda neden hiçbir şey söylemiyor? Yaşanan bu olaylar sadece biz kadınların değil herkesin utancıdır” dedi. Etkinlikte ders kitaplarında ve eğitim sisteminde kadının yeri, iş hayatında kadın olmanın zorlukları gibi konularda konuşmalar yapıldı.

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ise konuşmasında, yıllardır değişmeyen çalışma koşullarına karşı Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde örgütlenme mücadelesi verdiklerini söyledi. Metal iş kolunda kadın işçilerin az olduğunu söyleyen Çeltek, “Başta Luna’da işten çıkarılan kadın işçiler olmak üzere tüm kadın işçilerin direnişlerini selamlıyorum. Kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peki sayılmayanlar ne olacak?

SONRAKİ HABER

Yolsuzlukların hesabını birlikte soralım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...