03 Mart 2014 19:25

Depremzedelere haciz şoku

Depremzedelere  haciz şoku
Paylaş

Hülya EMEÇ

Van’da 2011 yılında art arda meydana gelen iki büyük depremin ardından, “İki yıl ödeme yapmayacaksınız” denilerek TOKİ’lere yerleştirilen depremzedelerin çoğunun evine haciz geldi.
Van’ın Karşıyaka mahallesinde, iki yıl önce yapılan Kevenli TOKİ’de yaşayan depremzedelerin yaşadığı mağduriyetler bitmek bilmiyor. 2011 yılında art arda meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce depremzedenin evsiz kalmasıyla 2 yıl ödeme yapılmayacağı belirtilerek TOKİ’lere yerleştirilen depremzedelerin çoğunun evine haciz geldi. Depremzedelerden doğalgaz abonelik ücreti için bin TL isteyen TOKİ yönetiminin, merkezi sistem olan yakıt için para talep etmesi depremzedeleri daha çok mağdur etti.  Mağdurlardan biri olan Sefer Şahin, depremle birlikte başlayan mağduriyetlerin aradan geçen iki seneye rağmen giderilmediğini söyleyerek, hala mağdur edilmeye devam edildiklerine dikkat çekti.

‘EVİME HACİZ GELECEK DİYE BORÇ ETTİM’

TOKİ’ye bin TL ödenekle yerleştirildiklerini hatırlatan Şahin, “Bizler zaten 2 büyük deprem atlattık. Maddi, manevi birçok şeyimizi kaybettik. Büyük travmaların üzerine TOKİ’ye yerleşirken, kimse bu parayı ödeyecek durumda değildi” dedi. Ödemeleri gereken ana paranın üzerine birkaç içerisinde 7 yüz 50 TL’lik faiz yüklendiğini de aktaran Şahin, ana parayı ödeyemezken üstüne binen bu faizi de ödeyemediği için evine evine haciz geldiğini söyledi.

‘YETER ARTIK TOPRAKLARIMIZI BIRAKIP NEREYE GİDELİM’


Asgari ücretle geçimlerini sağladıklarını belirten Şahin, depremzedelere yapılan haksızlıkların son bulmasını isteyerek, “Benim gibi TOKİ’de  kalan ve mağdur edilen binlerce kişi var. Bize sürekli deprem üzerinde deprem yaşatmasınlar. Yeter artık topraklarımızı bırakıp nereye gidelim” dedi. TOKİ’de daire başına 82 bin TL istenildiğini de belirten Şahin, “TOKİ daireleri yıkık döküp, sözde depreme dayanıklı ama dairelerin içi başımıza yıkılıyor. Daha deprem olmadan bu haldeyse deprem olduktan sonra neler yaşayacağımızı düşünmek dahi istemiyorum. AKP deprem zamanında bize TOKİ’leri övdü. Gelinen aşamada TOKİ de AKP gibi içi boş çıktı” diye konuştu.
AKP’nın TOKİ konutlarında kalan yurttaşlardan oy istemeye gelmemesini söyleyen Şahin, “Bizler siyasi rant aracı yapılmak istendik. Çoluk çocuk şuan perişanız. Sesimizi duyan yok. Derdimize çare bulan yok” dedi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ölümüne kentsel dönüşüm sürüyor

SONRAKİ HABER

Peki sayılmayanlar ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...