03 Mart 2014 18:04

Nükleer görüşmeleri devam edecek

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Tahran’ın kasım ayında varılan altı aylık geçici anlaşmaya ‘sadakatini’ ve nükleer faaliyetlerini görüşecek.

Nükleer görüşmeleri devam edecek
Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Tahran’ın kasım ayında varılan altı aylık geçici anlaşmaya ‘sadakatini’ ve nükleer faaliyetlerini görüşecek.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak toplantıda, İran’ın söz konusu anlaşmaya olan ‘bağlılığı’ ve gelinen son nokta değerlendirilecek.
Toplantı sonrasında İran’ın nükleer faaliyetlerindeki son durumla ilgili bir rapor hazırlanması bekleniyor. Yeni çıkacak rapor nükleer müzakerelerin devamı için önem taşıyor.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 2 Mart Pazar günü yaptığı açıklamada, Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin askeri hedefler içermediğini ve daha önce Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından yapılan incelemelerde de aksi yönde bir kanıt bulunamadığını belirtti. UAEK’nin geçen ay açıkladığı son raporda, İran’ın geçici anlaşmaya sadık kaldığı belirtilmişti.
İki hafta önce İran’ın nükleer programı ile ilgili kalıcı anlaşma sağlamak amacıyla Viyana’da toplanan İran ve Batılı diplomatlar müzakerelerin yol haritasında anlaşmıştı. Taraflar müzakerelerin devamı için martta yeniden Viyana’da buluşacak.
Taraflar arasında 24 Kasım’da varılan ve 20 Ocak’ta yürürlüğe giren geçici anlaşmaya göre, Tahran yönetimi altı ay boyunca yüzde 5’in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyetine son verecek. Anlaşmanın diğer koşulları arasında, yüzde 20’ye yakın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun seyreltilerek yüzde 5 seviyesine düşürülmesi veya ‘etkisiz kılınması’ da var.

İRAN’A YAPTIRIMLAR HAFİFLEDİ

P5+1 grubu ise bunun karşılığında aynı sürede İran’a yönelik yaptırımları gevşetme ve yeni yaptırım uygulamama kararı almıştı. Anlaşmanın ardından ilk adım İran’dan gelmişti. Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri İran’ın Natanz ve Fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulduğunu doğrulamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç soykırıma karşı cezaları artırıyor

SONRAKİ HABER

Dersim Güç Birliği aday tanıtımı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa