03 Mart 2014 17:45

8 Mart’ı ölen 10 tarım işçisi kadına atfettiler

KESK‘li kadınlar bu yıl 8 Mart eylem ve etkinliklerini iş cinayetlerinde kaybedilen mevsimlik tarım işçisi kadınların anısına Adıyaman’dan başlattı. Kadınlar, Bu yılki 8 Mart’ı Adıyaman’da geçtiğimiz yaz aylarında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan ve “kaza süsü verilmiş” iş cinayetinde katledilen 10 mevsimlik işçi kadına atfetti.

8 Mart’ı ölen 10 tarım işçisi kadına atfettiler
Paylaş

KESK Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için ülke çapında yapılacak olan eylem ve etkinliklerin startını Adıyaman’dan verdi. KESK‘li kadınlar bu yıl 8 Mart eylem ve etkinliklerini iş cinayetlerinde kaybedilen mevsimlik tarım işçisi kadınların anısına Adıyaman’dan başlattı. Kadınlar, Bu yılki 8 Mart’ı Adıyaman’da geçtiğimiz yaz aylarında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan ve  “kaza süsü verilmiş” iş cinayetinde katledilen 10 mevsimlik işçi kadına atfetti.

KESK Kadın meclisinin üye ve yöneticilerinin aralarında bulunduğu kadınlar, bu gün Adıyaman Eğitim Sen il binasına buluşarak Demokrasi parkına kadar yürüyüp basın açıklaması yaptı. Demokrasi parkında yapılan açıklamanın ardından gecen yıl 12 mevsimlik kadın işçinin trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği Çakal köprüsüne giden kadınlar hayatını kaybeden mevsimlik işçi kadınlar anısına karanfil ve çiçek bıraktı

Eğitim Sen önünden başlayan yürüyüş demokrasi parkına hem Kürtçe hem Türkçe hazırlanmış  “Toplumun gücü kadın emeğinden doğar kadını katletmek toplumu katletmektir’’  Yazılı pankart arkasında yürüyen kadınlar sık sık ‘’Kadın yaşam özgürlük, kadınların katili yolsuzluk peşinde, erkek vuruyor devlet koruyor, jınjiyanazadi.’’ Sloganlarını atıp hazırladıkları dövizlerle de yürüyüş boyunca taleplerini dile getirdi

Demokrasi parkında yapılan basın acıkmasının ardından kadınlar Minibüslere binip gecen yıl alınmayan önlemler sebebi ile trafik kazasında hayatını kaybeden 10 mevsimlik kadın işçi anısına kazanın yaşandığı köprüye giderek karanfil bıraktı.

'YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ!'

Burada konuşan Canan Calagan, iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 kadının unutulmayacağını belirterek; “Bu ülkedeki tarım işçilerinin sorunu tüm emekçilerin sorunudur. Bu yıl mevsimler hep kışı yaşadık kışı bahara çevirmek için mücadele edeceğiz. Bu gün burada arkadaşlarımızın anısına karanfiller bırakacağız. Bıraktığımız her karanfil onlara mücadelenin sözü olarak bırakılacak. Yasta değil öfkeliyiz unutmadık isyandayız. Bir kadın cinayetine bir işçi cinayetine tahammülümüz kalmadı. Buradan bir kez daha haykırıyoruz yaşasın kadın dayanışması yaşasın emekçilerin ortak mücadelesi” dedi.

Mevsimlik tarım işçilerinin basının, kamuoyunun daha da vahimi yetkililerin gündemine ancak öldüklerinde, arkalarından söylenen birkaç sözle girebildiğine dikkat çeken Calagan; “Oysa tarım işçilerinin çalışma koşulları kölelik düzenini aratmıyor.  Hiçbir sosyal güvenceleri olmaksızın,  çok düşük ücretlerle ve uzun sürelerle çalışmaya zorlanıyorlar. Çoğu zaman kentlere bile sokulmayarak en kötü koşullarda barındırılıyor, ırkçı faşist saldırılara maruz kalıyorlar. Tüm bu insanlık dışı çalışma koşullarında en fazla zarar görenler ise tarım işçilerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan kadınlar ve çocuklardır. Son derece ilkel barınma koşullarında hem gündelik ev işlerinde hem de tarım işinde çalışan genç ve yetişkin kadınlar, aşırı çalışma nedeniyle sağlıklarını en çok yitiren, iş kazalarına en çok uğrayan ve sosyalleşme olanakları bakımından en kötü durumdaki işçilerdir. Mevsimlik tarım işçileri, ölü doğum ve bebek ölümü oranlarının en yüksek olduğu grubu oluşturmaktadır. Birçok durumda kadın işçilerin ücretleri erkek işçilere göre düşük tutulmaktadır. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar, göç yollarında ve gittikleri bölgelerde taciz, tecavüz, kadın cinayetlerine maruz kalmaktadırlar”  diye konuştu. (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Deprem aynı acıları yaşatmasın

SONRAKİ HABER

23 yayınevinden kadın eserleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...