03 Mart 2014 15:05

Diyarbakır’ı kent parlamentosu yönetecek

BDP Diyarbakır Eş Başkan Adayları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak Diyarbakır ve ilçelerine ilişkin 2014 – 2019 yılları Büyükşehir Belediyesi’nin yaşama geçireceği, "Amed Seçim Beyannamesi" adı verilen projeleri açıkladı.

Diyarbakır’ı kent parlamentosu yönetecek
Paylaş

BDP Diyarbakır Eş Başkan Adayları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak Diyarbakır ve ilçelerine ilişkin 2014 – 2019 yılları Büyükşehir Belediyesi’nin yaşama geçireceği, "Amed Seçim Beyannamesi" adı verilen projeleri açıkladı.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına belediye Eş başkan adayları da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş, “Türkiye’nin demokratikleşmesi için batıda HDP bölgede BDP ile seçime giriyoruz. Yoksullukla, rüşvetle, paralel yapılarla ve otoriterleşmeyle bu ülkenin özgürleşmeyeceğini söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz” dedi.

‘PROJELER TOPLUM ODAKLI HAYATA GEÇİRİLECEK'

Beştaş’ın ardından BDP Diyarbakır Eş Başkan Adayı Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, Diyarbakır ve ilçelerine ilişkin 2014 – 2019 yılları arasında hayata geçirilmesi planan ortak projeleri dev ekrana yansıtarak anlattı. Kışanak, BDP olarak yerel yönetimlerde kaliteli hizmet ve demokratik yönetimi esas aldıklarını ifade ederek, “Demokratik yönetim anlayışımız, etkin kent parlamentosu, toplumsal örgütlenmelerin güçlü katılımı, bürokratik değil, toplum odaklı idari yapı olarak 3 temel esas üzerinden şekillenecek” dedi. Kentsel planlamalara ilişkin projeleri aktaran Gültan Kışanak, planlı bir kentleşme tarihi-kültürel ve doğal zenginlikleri açığa çıkarmak amacıyla il genelini kapsayan master planların hazırlanacağını belirterek, “İlçeleri kapsayan ulaşım master planı, tarihi, kültürel ve turizm master planı, Dicle havzası koruma master planı, Karacadağ koruma master planı, Yerel ekonomi master planı ve Kent bilgi sistemi hazırlayacağız” şeklinde konuştu.  

‘KENTİN ANA ULAŞIM AKSLARINDA HAFİF RAYLI SİSTEM KURULACAK'

Çevre dostu ulaşım sistemlerini uygulayacaklarını ifade eden Kışanak, Diyarbakır kent içi ulaşımını hafif raylı sistem ile rahatlatacaklarını söyleyerek, kademeli olarak, kentin ana arterlerinde hafif raylı sistem kuracaklarını kaydetti. Kışanak, “Birinci etap Dağkapı Meydanı'ndan başlayarak, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne kadar uzanacak. 14 kilometre uzunluğundaki raylı sistem, beş yıl içinde halkımızın hizmetine sunulacaktır” dedi.

'PROJELER HALKLA BİRLİKTE YAPILACAK'

Fırat Anlı ise, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Kent Parlamentosu işlevi göreceğini ifade ederek,  “Meclis komisyonları, halkın temel ihtiyaçlarına göre oluşturulacak, meclisin gündemi, halka etkin olarak duyurulacak ve halkın katılımı teşvik edilecek, kararların oluşum sürecine, tüm toplumsal kesimler dâhil edilecek. Meclis toplantıları, canlı olarak yayınlanacak. Kararlar halkla birlikte alınacak. Ekim ayı, hesap verme ve demokratik katılım ayı olarak değerlendirilecek.  Bir önceki dönem bütçesi için, halka hesap verilecek. Yeni bütçe, kent sosyal formlarında tartışılarak yapılacak. Tüm karar süreçlerine halk etkin olarak katılacak. Kritik konularda referanduma gidilecek” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadın politikalarını tartıştılar

SONRAKİ HABER

İMO’dan adaylara ‘5 Ocak’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...