14 Haziran 2011 09:30

Halkın iradesi engelleri yıktı

Seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri Diyarbakır’da düzenledikleri basın toplantısı ile seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.İstanbul milletvekilleri Abdullah Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Mersin milletvekili Ertuğrul K&u

Halkın iradesi engelleri yıktı
Paylaş

İstanbul milletvekilleri Abdullah Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır milletvekili Şerafettin Elçi, Mardin milletvekili Ahmet Türk, Van milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanları Hamit Geylani ve Filiz Koçali’nin katıldığı basın toplantısında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun seçimlerden büyük bir zaferle çıktığı belirtilerek, “Milletvekili sayımızı 36’ya, kadın vekil oranımız %30’a yükselttik. Bingöl, Kars, Ağrı, Adana ve Mersin’den ilk kez birer vekil çıkardık. Bu başarının elde edilmesinde halkımızın durmak bilmeyen direnişinin payı büyük” denildi.

Hazırlanan ortak metni okuyan BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, seçim sürecinin adil ve demokratik olmadığını, %10 barajı nedeniyle başta BDP olmak üzere birçok partinin seçime giremediğini hatırlatarak, Blok’un çıkardığı 36 vekil ile barajı anlamsız hale getirdiğini, YSK vetosunun da halkın direnişiyle boşa çıkarıldığını ifade etti. Koçali “Hiçbir barajın hiçbir yasağın halkın iradesi önünde set olamayacağı bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.

“KÜRT HALKI AKP HEGEMONYASINI REDDETTİ’

Seçimlerden çıkan sonuçların iyi okunması gerektiğini ve bu konuda siyasetçilere büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Koçali, “Kürt coğrafyasında oyunu arttıran tek güç Blok olmuştur. AKP bu coğrafyada hiç beklemediği bir gerilemeyi yaşamıştır. Hem oy oranı hem de sandalye sayısı düşmüştür. Bu tablo Başbakan’ın ‘Benim 75 Kürt vekilim var’ iddiasını ve politikasını ortadan kaldırmıştır. Kürt halkı AKP hegemonyasını reddederek, iradesini Emek Demokrasi ve Özgürlük Blok’undan yana koşmuştur. Bu nedenle atık Kürt halkının örgütlü yapısını tasfiye ederek çözüme gitme stratejisi tarihe karışmıştır. Bu politikada ısrar sadece ülkeyi kaosa sürükler” şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK ÖZERLİK ONAY GÖRDÜ

12 Haziran seçimlerinde aynı zamanda Blok’un ortaya koyduğu programın onaylandığını söyleyen Koçali “Tüm Türkiye için önerilen Demokratik Özerklik ve bunun temeli olan Demokratik Ulus Bloku kabul görmüştür” dedi. Kürt halkının bu seçimde BDP, HAKPAR ve KADEP gibi farklı Kürt partilerinin oluşturduğu Kürt ittifakının, DTK çatısı altında buluşmasına da onay verdiğini belirten Koçali “Kürtler arasındaki birliğin Kürt Ulusal Konferansı’yla daha kalıcı hale getirilmesi gerekiyor. Halkların direnişiyle dengelerin alt üst olduğu Ortadoğu’da Kürt halkının ortak sesi olmak, hem Bölge halklarına hem de Kürtlere kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

BLOK BÜTÜN DEMOKRATİK GÜÇLERİ BİRLEŞTİRMELİ

Seçimlerde Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun misyonunun da onaylandığını belirten Koçali, Blok’un salt bir seçim ittifakı olmadığını ve seçimden sonrada süreceğini ifade etti. Koçali “Biz sözümüzün arkasındayız. Hiç zaman kaybetmeden halkın büyük desteğine kavuşan ve Meclis’te temsil edilme hakkı kazana Blok, Türkiye’nin tüm demokratik güçlerini tek bir çatı altında birleştiren güçlü bir harekete dönüşmelidir. Bunun için blok bileşenlerine, milletvekillerimize ve Bloku destekleyenlere büyük görevler düşmektedir” dedi.

HALK ÖCALAN’IN SERBEST KALMASINI İSTİYOR

Seçim sonuçlarının halkın, Blok’un oluşumunda büyük çabası olan Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümündeki rolünü oynaması için serbest kalmasını istediğini de gösterdiğini ifade eden Koçali “Sayın Öcalan’ın rolünü oynaması için gerekli koşulların oluşturulması, İmralı cezaevinden çıkarılması, Blok bileşenleri ve Kürt halkının talebidir. Hükümet tez elden halkın bu talebine kulak vermelidir. Öcalan Kürt halkının kırmızı çizgisidir” dedi. Koçali KCK adı altında yürütülen davada yargılanan 6 vekilin rekor oy oranıyla seçilmesinin de KCK davası tutuklularının halk mahkemesinden beraat kararı olarak okunması gerektiğini belirterek tutukluların biran önce serbest bırakılmasını istedi

AKP KÜRT SORUNU VE ANAYASA PROJENİ AÇIKLASIN

AKP hükümetine Kürt sorunun çözümü ve yeni anayasa konunda da çağrıda bulunan Koçali şöyle konuştu: “Başbakan artık bir karar vermek zorundadır. Kürtlere yönelik bu politikalarında ısrar mı edecek yoksa Kürtlerin siyasi iradesini tanıyıp statü talebini ve demokratik özerkliği içeren bir demokratik anayasaya evet mi diyecek? Başbakan balkon konuşmasında umut vermedi. Kürt sorunun telafuz bile etmedi. Başbakan Kürt sorunu ile ilgili politikaların halka biran önce açıklamak zorundadır. Yine yeni anayasa için uzlaşı deyip bildiğini okuyacaksa bu halk artık buna izin vermez. Başbakan anayasanın genel hatlarına ilişkin tutumunu açıklamalıdır. Redçi ve tekçi anlayış sürecek mi? Farklı etnik kimlikleri ve inançları öteleyecekler mi? Anadil yasakları sürecek mi? İfade özgürlüğün önündeki engelleri kaldıracak mı? Başbakan bu sorulara cevap vermelidir."

CHP’YE ÇAĞRI

CHP’ye de seslenen Koçali “Kılıçdaroğlu Kürt sorununda alternatif bir çözüm modeli üretmedi. Kılıçdaroğlu’nun politikası Bölge’de kabul görmedi. AKP iktidarı kadar CHP’ye de bu kritik süreçte önemli görevler düşüyor. Kılıçdaroğlu Kürt halkını görmezden gelen politikalarına son vermeli, bulunduğu muhalefet koltuğnun hakkını vererek ülkenin demokratikleşmesinde yerini almalıdır” dedi. Koçali, “Eğer Kürt sorunu çözülmek isteniyorsa Kürtlerin temsilcilerine saygı gösterilmelidir. Kürt halkının iradesi, bu Meclis’e çözüm için rol vermiştir. Bu son şans iyi değerlendirilmelidir. Biz demokratik bir anayasa için halkımızın talepleri için her kesimle tartışıp ortaklaşmaya hazırız. Bu konuda muhatap olduğumuzu  tekrar ifade ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


SEÇİM GÜNÜ OHAL UYGULANDI

AKP’nin seçim öncesi engellemelerini seçim günü de sürdürdüğünü, İçişleri Bakanlığı’nın seçim kanunu hiçe sayarak yayınladığı genelge ile sandıkları polise ve askere emanet ettiğini söyleyen Koçali “Karadan panzerler havadan helikopterler sandıkları kuşatma altına almıştır. Manzara darbe görüntülerini aratmıyordu. Uygulamalar OHAL’i hatırlatıyordu” dedi. Oy kullanma süreci boyunca halk üzerinde baskı kurulduğunu, birçok kentte ilçe ve köyde Blok’un müşahitlerinin sandıklara yaklaştırılmadığını, darp edilip gözaltına alındığını Bingöl’de toplu ve açık oy kullanımına karşı çıkan BDP il başkanının polisin şiddetine maruz kaldığını belirten Koçali “Van’da arama noktaları kurulmuş, seçmenler tek tek üstler aranmasından geçirilerek oy kullanmıştır. Amaç seçmenin özgür iradesine müdahale etmek Blok’a giden oyları engellemekti. Ama halkımız AKP iktidarının askerine, polisine, panzerine rağmen korkmadan sandıkların başına gitmiş, oyunu kullanmıştır. Sadece oyunu kullanmakla yetinmemiş sandıklarına da sahip çıkmıştır” dedi.

ZAFERİ KUTLAYAN HALKA POLİS SALDIRDI

Baskıların sadece oy kullanma sürecinde değil sonuçlar açıklandığında da devam ettiğini belirten Koçali “Bir çok kentte halkımızın yaptığı kutlamaya, polis müdahale etmiştir. Diyarbakır.Urfa, Batman, Van, Şırnak, Siirtt ve Ağrı7da halkın coşkulu kutlamalarına polis gaz bombalarıyla saldırmıştır. 4’ü ağır çok sayıda yurttaşımız yaralanmıştır. Hastaneler yaralılarla dolup taşmıştır. Baskılara rağmen halkımız seçim sonuçlarını sokaklara çıkarak sabahlara kadar kutlamıştır” dedi.


AHMET TÜRK’TEN 15 HAZİRAN UYARISI

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Haziran’a kadar verdiği sürenin dolduğunu hatırlatan bir gazetecinin 15 Haziran’dan sonra nasıl bir süreç yaşanacağı yönündeki sorusuna yanıt veren Mardin Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk “15 Haziran tarihi hem Kürtler hem de Türkiye toplumu için önemli bir tarih. Değişim ve dönüşüm için bir fırsat. AKP hükümeti 15 Haziran’a kadar Kürt sorunun çözümü konusundaki yol haritasını açıklamazsa ya da bu yönde ikna edici açıklamalar yapmazsa, 15 Haziran’dan sonra Kürt halkının bugüne kadarki politikaları kabul etmeyeceğini söylemek istiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şimşek’ten kurultay çağrısı

SONRAKİ HABER

AİHM’den 19 bin Euroluk baraj tazminatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...