03 Mart 2014 09:04

Kürt gazeteciler duruşmaya katılmadı

KCK Basın davasında gazeteciler, ÖYM’lerin kapatılmasına ilişkin yasanın meclisten geçmesiyle bu mahkemelerin herhangi bir meşruiyetinin kalmadığını söyleyerek duruşmaya katılmadı. Öte yandan ara kararını veren mahkeme heyeti 3 gazetecinin tahliyesine karar verdi.

Kürt gazeteciler duruşmaya katılmadı
Paylaş

KCK basın davasının 10. duruşmasında, yargılanan gazeteciler, Özel Yetkili Mahkemeleri kapatılmasına ilişkin yasa nedeniyle mahkemeyi boykot ederek duruşmaya katılmadı. Önceki duruşmada Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına ilişkin tartışmalarla KCK davalarının da herhangi bir meşruiyetinin kalmadığını dile getiren gazeteciler, mahkemeyi tanımadıklarını ifade etmişlerdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10. duruşmaya katılmayan gazeteciler, yargılamaya karşı net bir tavır alırken, Savunma avukatı Sinan Zincir, yargılanan gazetecilerin hasta tutuklular serbest bırakılmadığı müddetçe ve TMK kaldırılmadığı müddetçe yeni kurulacak mahkemelerde de boykot tavrının devam edeceğini söyledi. Zincir şöyle devam etti: “Gazeteciler, TMK yasası kaldırılmadığı müddetçe yeni kurulacak mahkemelerin de herhangi bir meşruiyeti olmayacağını söylüyor. Yine hasta tutuklulara özgürlük vermeyen mahkemelerin yolsuzluk yapanlara özgürlük verdiğini bu nedenle bu mahkemeleri de kabul etmeyeceklerini ifade ediyorlar.” KCK iddianamelerinin AKP cemaat koalisyonunda yapılan operasyonlar sonucu, Fethullah Gülen savcıları tarafından hazırlandığına dikkat çeken Zincir, bu nedenle mahkemeden tutuklu gazeteciler için tahliye değil, gaspedilen özgürlüklerini istediklerini söyledi.   

‘MAHKEMENİN GÖREVİ SONA ERİYOR’

Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Kazım Kahyaoğlu, Cumhurbaşkanının onayını bekleyen 6526 sayılı Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına ilişkin yasa gereğince mahkemenin görevinin sona ereceğini ve bu nedenle esasa ilişkin herhangi bir işlem yapmayacaklarını söyledi. Kahyaoğlu, avukatlardan sadece acil taleplere ilişkin beyanda bulunmasını istedi.

‘TMK VARSA ADİL YARGILAMA OLMAZ’

Duruşmada söz alan Avukat Ercan Kanar, baştan beri KCK basın davasının siyasal proje olduğunu vurguladıklarını söyleyerek, “Yargılama faaliyeti misyonerdir. Bugün çatışan iktidar koalisyonunun siyasi projesidir. Farklı düşünenleri ötekileştiren iktidarın perspektifine uygun bir yargılama yürütülmüştür” diye konuştu. TMK kaldırılmadıkça yeni kurulacak mahkemelerin de adil bir yargılama yapamayacağına dikkat çeken Kanar, Özel Yetkili Mahkemeler eliyle aylardır tutuklu gazetecilerin özgürlüklerinden ve inanç, düşünce ve kanaat hürriyetini kullanmaktan alıkonulduğuna vurgu yaptı.  Kürt gazetecilerin tüm baskılara rağmen Kürt illerinde neler yaşandığını yansıtmaya çalıştığını dile getiren Kanar, “Bu insanlar gerçek gazetecilerdir. Saray gazeteciliği, sofra gazeteciliği yapmamışlardır” dedi. Avukat Şule Recepoğlu ise 6352 sayılı geçici maddeyle kurulan Özel Yetkili Mahkemelere ilişkin yapılan değişikliğin savunma avukatlarının mücadelesi sonucu olduğunu dile getirerek, KCK ana davalarında geçici maddeykle kurulan bu mahkemelerin salt bu davalarla ilgili olduğunu bundan sonra yapılacak yargılamalarda her adımın adil olması gerektiğini söyledi.

3 GAZETECİ TAHLİYE EDİLDİ

Avukatların beyanlarının ardından mütalaa veren savcı, tüm tutukluluların tutukluluk halinin devamını istedi. Daha sonra duruşmaya ara veren mahkeme başkanı ara kararını açıklayarak, gazeteciler Dilek Demiral, Ayşe Oyman ve Sibel Güler’in tahliyesine karar vererek duruşmayı 5 Mayıs 2014 tarihine erteledi.

GAZETECİLER OLMAYAN MAHKEMELERDE YARGILANIYOR

Duruşmaya Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve sendika yöneticileri, TGC Genel Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy katıldı. Duruşma sonrası mahkeme binası önünde GÖP tarafından açıklama yapıldı.

GÖP Dönem Başkanlığı adına konuşan TGC Genel Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, varlığı ortadan kaldırılan mahkemelerde meslektaşlarının yargılandığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu nedenle olmayan mahkemelerin verdiği tutukluluk kararları geçersizdir. Bugün burada bütün tutuklu meslektaşlarımız serbest bırakılmalıydı. Ancak sadece 3 arkadaşımız tahliye edildi.” En başından beri gazetecilerin gazetecilik faaliyetinin yargılandığını vurguladıklarını söyleyen Yaşar, Türkiye’nin bu basın utancından bir an önce kurtarılması gerektiğini kaydetti. Adil yargılama konusundaki itirazlarının bugün hükümetin en üstünden en altına toplıumun tüm kesimleri tarafından tartışıldığına dikkat çeken Yaşar, özgür bir ülke ve basın özgürlüğü için gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi. (EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD: Kırım tamamen Rus kontrolünde

SONRAKİ HABER

CHP, HSYK Yasası için 3. kez AYM\'ye gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...