03 Mart 2014 08:06

ABD: Kırım tamamen Rus kontrolünde

ABD, Kırım’ın tamamen Rusya’nın kontrolü altına girdiğini belirtirken, Dışişleri Bakanı John Kerry de bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geliyor.

ABD: Kırım tamamen Rus kontrolünde
Paylaş

ABD, Kırım’ın tamamen Rusya’nın kontrolü altına girdiğini belirtirken, Dışişleri Bakanı John Kerry de bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geliyor.

ABD’den yapılan açıklamaya göre Rusya, Kırım’ı 6 bin askerle “başarılı” bir şekilde işgal etti. Guardian’ın haberine göre ABD’li bir üst düzey yetkili, “Bölgedeki güçlerini takviye ediyorlar ve gittikçe daha fazla yerleşiyorlar” derken bir başka yetkili de “Kırım yarımadasındaki operasyonel kontrol tamamen Rusya kuvvetlerinin elinde” dedi.

ABD’li yetkililer, bundan sonraki süreçte Rusya’nın askeri gücünü Ukrayna’nın doğusundaki bölgelere de kaydırıp kaydırmayacağını takip edeceklerini ifade etti.
Kırım’da bu gelişmeler yaşanırken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün, Ukrayna’da ilan edilen yeni hükümetle görüşmek üzere başkent Kiev’e gelecek.

OBAMA’NIN GÖRÜŞMESİ SONUÇ VERMEDİ

Barack Obama’nın Vladimir Putin’le, Rus askerlerinin Kırım’dan çekilmesine dair yaptığı 90 dakikalık telefon görüşmesinden sonuç çıkmazken, ABD ikinci seçenek olarak diplomatik ve ekonomik baskı üzerinde duruyor. Obama’nın dün İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile görüştüğü açıklandı.

KERRY: BÖYLE İŞGAL OLMAZ!

Kerry, dün yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar üzerinde görüştüğünü dile getirmişti. Kerry’nin, “21. yüzyılda 19. yüzyıldaki gibi sözde mazeretlerle bir ülkeyi işgal edemezseniz” sözleri dikkat çekti.

ABD’den yapılan açıklamalarda karşı bir askeri hamlenin gündemde olmadığı, hedefin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması olduğu belirtildi.

İLK HAMLE G8

Rusya’ya yönelik ilk diplomatik hamle, Batılı ülkelerin Haziran ayında Soçi’de düzenlenmesi planlanan G8 zirvesinin hazırlık toplantılarından çekilmesi oldu. Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmemesi halinde G8’den çıkartılabileceği de ihtimaller arasında. John Kerry, konu hakkında yaptığı açıklamada Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların hızlı bir şekilde gündeme geleceğini duyurdu.

YATSENYUK: FELAKETİN EŞİĞİNDEYİZ

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u Rusya’yı kendilerine karşı savaş ilan etmekle suçlarken, ülkenin felaketin eşiğine getirildiğini söyledi. Yatsenyuk, “Eğer Putin iki komşu ve dost ülke arasındaki savaşı başlatan başkan olmak istiyorsa buna çok yaklaştı. Bir felaketin eşiğindeyiz” dedi.

DONANMA KOMUTANI SAF DEĞİŞTİRDİ

Ukrayna'nın yeni atanan Donanma Komutanı, Kiev hükümetine sırtını dönerek, Kırım'da oluşturulan Rusya destekli yönetimin safına geçerken bu hamleye karşılık Tümamiral Denys Berezovsky, hakkında ihanet suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Kırım Özerk Cumhuriyeti ise kendi donanmasını oluşturacağını açıkladı.

Berezovsky'nin ardından Kırım'da bulunan üst düzey 4 yetkili daha Kırım Özerk Cumhuriyeti adına hareket edeceklerine dair yemin etti.

Emniyet Teşkilatı'nın başındaki Petyor Zima, Kırım İçişleri Bakanı Sergey Abisov, Olağanüstü Durumlar Teşkilatı Başkanı Sergei Şakov, Sınır Muhafızları Geçici Başkanı Victor Melniçenko yemin ederek yeni görevlerine başladı.

UKRAYNA’DA 3 FARKLI SENARYO

GUARDİAN Gazetesinin Avrupa editörü Ian Traynor Ukrayna’nın geleceği ile ilgili olası 3 senaryo öngörüyor. Bunlar özetle şöyle:

GÜRCİSTAN SENARYOSU: Rusya’nın 2008’de Gürcistan’da yaptığı gibi hızla sahada askeri üstünlük sağlayarak, Kırım’ın statüsü için pazarlık masasına eli güçlü olarak oturması. Aslında bu hemen hemen gerçekleşmiş durumda.

YUGOSLAVYA SENARYOSU:
Rusya’nın Kırım’ın yanı sıra, Ukrayna’nın doğusuna da asker çıkarması, ülkenin kuzeybatı ve güneydoğu olarak bölünmesini gündeme getirebilir.

DİPLOMATİK SENARYO:
AB’nin bu tür durumlardaki geleneksel tavrı, ekonomik yaptırım ve ulaşım kısıtlamaları uygulamak. ABD de Rusya’ya ekonomik tecrit uygulanmasını değerlendiriyor. Fakat Rus şirketi Gazprom, Avrupa’nın baş enerji tedarikçisi. Bu senaryonun devreye girmesi halinde, BM temsilcileri mekik diplomasisi yürüterek, yeni Ukrayna’da bir çeşit İsviçre modeli oluşturmaya çalışacaktır. Rusya ise federal veya konfederal sistem içinde etkinliğini sürdürme arayışında olacaktır.

BATI’NIN RUSYA’YA TEPKİSİ SERTLEŞİYOR

Rusya’ya yönelik ilk diplomatik hamle, Batılı ülkelerin Haziran ayında Soçi’de düzenlenmesi planlanan G8 zirvesinin hazırlık toplantılarından çekilmesi oldu. Bu arada Fransa ve İngiltere, Rusya’nın Soçi kentinde Haziran ayında yapılacak G8 zirvesinin hazırlık toplantısına katılımı askıya aldıklarını duyurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu ve ülkenin bölünmemesi gerektiğine dikkat çekti. Rusya’nın bu tavrı sürdürmesi durumunda bedelinin ağır olacağını dile getiren Fabius, Rusya’nın bölgeye asker göndermesini kınadıklarının altını çizerek, “Fransa arabuluculuğa hazır” ifadesini kullandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da ABD’nin Soçi’de yapılacak G8 hazırlık toplantısına katılımını askıya alacağı duyurulmuştu.
Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmemesi halinde G8’den çıkartılabileceği de ihtimaller arasında. John Kerry, konu hakkında yaptığı açıklamada Rusya’ya yönelik  ekonomik yaptırımların hızlı bir şekilde gündeme geleceğini duyurdu.
Brüksel’deki daimi temsilciler düzeyindeki acil toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna ve Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi himayesinde barışçıl bir çözüm için diyaloğa davet edildi.
Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, Rus parlamentosunun güç kullanımına onay vermesinden de büyük kaygı duyulduğu ifade edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel da telefonda görüştüğü Rusya lideri Vladimir Putin’i uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. Almanya hükümet sözcüsüne göre, Merkel Putin’e ‘Kırım’daki Rus müdahalesinin kabul edilemez’ olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Teksas derbisi San Antonio’nun

SONRAKİ HABER

Kürt gazeteciler duruşmaya katılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...