03 Mart 2014 06:00

Van’ın peri bacaları tehlikede

Van’ın Başkale İlçesi Yavuzlar Köyü’nde bulunan ve Kapadokya yöresindeki peri bacaları ile benzerlik gösterdiği için ‘Vanadokya’ diye adlandırılan peri bacaları, turizme katkı sunduğu kadar köylüler için tehlike oluşturmaya başladı.

Van’ın peri bacaları tehlikede
Paylaş

Van’ın Başkale İlçesi Yavuzlar Köyü’nde bulunan ve Kapadokya yöresindeki peri bacaları ile benzerlik gösterdiği için ‘Vanadokya’ diye adlandırılan peri bacaları, turizme katkı sunduğu kadar köylüler için tehlike oluşturmaya başladı. Kayaların aşınması sonucu meydana gelen peri bacalarının tepelerinde bulunan kayalar, havaların ısınıp karların erimesi ve yağmur sularının aşındırmasıyla birlikte evlere doğru yuvarlanıyor. Evleri peri bacalarının yakınında bulunan köylüler, devletin kendilerine daha emniyetli bir yerde ev yapmasını istedi.

Başkale İlçesi’ne 33 kilometre uzaklıkta ve İran sınırında bulunan 100 haneli Yavuzlar Köyü’nde, Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ndeki turizm cenneti Kapadokya’yı aratmayan peri bacaları yöreye gelenlerin büyük ilgisini çekiyor. Ancak  yağmur suları ve rüzgarların aşındırmasıyla gün geçtikte incelince tepelerindeki kayalar düşerek yakınındaki evlere doğru yuvarlanıyor. Özellikle bahar aylarında karların erimesi ve yağmurların başlamasıyla birlikte endişelerinin arttığını belirten Yavuzlar Köyü’nde oturanlar, burada önlem almasını istiyor.

‘BÜYÜK BİR TEHLİKE ATLATTIK’


Son olarak geçen yıl yaklaşık 100 kilo ağırlığında bir kayanın evlerine isabet ederek bir odalarını yıktığını anlatan Abdulkerim Yorgun, o sırada evde kimsenin olmamasının faciayı önlediğini söyledi. 4 yıl önce defalarca yetkililere başvuru yaptıklarını anlatan Yorgun, şunları söyledi:

“Bize konut sözü verildi. Ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Son olarak bir kepçe gönderilerek evimizin hemen yanına bir set kazıldı. Bununla önlemeye çalıştılar. Bu da olmadı. Yine havaların ısınmasıyla karlar eriyor ve yağmur yağmaya başladı. Kayaların yerinden oynadığını fark ediyoruz. Korku içinde evimizde uyuyoruz. Umarım bir sıkıntı yaşamadan soruna çözüm bulunur. En uygun çözüm peri bacalarının yakınında oturanlara tehlike olmayan yerde ev yapılmasıdır.” (Van/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Selimiye Meydanı’nda çocukların paten keyfi

SONRAKİ HABER

Ölüm yolundaki kazada 6 kadın hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...