02 Mart 2014 21:33

Ukrayna, yedekleri silah altına alıyor

Ukrayna Hükümeti, Rusya Parlamentosu’nun bu ülkeye asker gönderilmesine ilişkin tezkereye onay vermesinden sonra yedek askerlerini silah altına alma kararı aldı.

Ukrayna, yedekleri silah altına alıyor
Paylaş

Ukrayna Hükümeti, Rusya Parlamentosu’nun bu ülkeye asker gönderilmesine ilişkin tezkereye onay vermesinden sonra yedek askerlerini silah altına alma kararı aldı.

Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı Andriy Parubiy, Savunma Bakanlığı’na ülkenin şu anda ihtiyaç duyduğu herkesi silah altına alması talimatı verdiğini söyledi.
Parubiy seferberliğin Ukrayna’nın güvenliğini ve toprak bütünlüğünü güvence altına alma amacını taşıdığını belirtti.

Ukrayna’nın geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, nükleer santraller dahil, tüm önemli stratejik noktalarda güvenliğin artırılması talimatını vermişti.

Ukrayna, ABD ve İngiltere liderlerinden güvenliğini garanti etmesini isteyeceğini açıklamıştı.

NATO, olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı Andriy Parubiy, seferberlik kararını açıklarken tüm silahlı kuvvetlerin tam teyakkuza geçirileceğini söyledi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Moskova’nın askeri müdahalesinin “savaşın başlangıcı ve ilişkilerin sonu” olacağı uyarısında bulunmuştu.

RUS ASKERLERİ MEVZİ KAZIYOR

Öte yandan BBC muhabirleri Rus askerlerinin Kırım sınırında mevzi kazdığını bildiriyor.
Ağır silahlı gruplar, Kırım yarımadasında havaalanları, telekomüniskasyon merkezleri gibi kritik öneme ait noktaları işgal etti.

OBAMA İLE PUTİN GÖRÜŞMESİ

Bu arada, Amerikalı yetkililer, ABD Başkanı Obama’nın telefon Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonla görüştüğünü açıkladı. Obala’nın görüşmesinde Putin’e, “Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini ve uluslararası hukuku net bir şekilde ihlal ettiğini söylediğini” belirtildi.

Obama, Amerika’nın bu yılın sonlarında Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan Sekizler Grubu (G8) zirvesine hazırlık toplantılarına katılmayı askıya aldığını belirtti.
Obama’nın, Ukrayna konusunu Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Kanada Başbakanı Stephen Harper’la da ele aldığı bildirildi. İki lider de Obama’yla birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine karşı çıkmak konusunda ortak görüş sergiledi.

Pentagon’dan yapılan açıklamadaysa, Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’yla görüştüğü bildirildi. Hagel da Şoygu’ya, eğer durum değişmediği takdirde Rusya’nın bölgesel istikrarı tehlikeye atacağını, küresel alanda dışlanma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını söylediği belirtildi.
Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Rusya’nın bir yandan başka ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda yaygara koparırken, Ukrayna konusunda kendini çelişkiye düşürdüğünü söyledi. Kırım sorunun uluslararası arabulucularla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Power, Ukrayna’ya Rus birliklerinin varlığının, durumu ‘kırılma noktasına taşıyabileceğini’ kaydetti.

Amerika’nın Sesi muhabiri Elizabeth Arrott da, Kırım sokaklarında çok sayıda askerin ve askeri aracın bulunduğunu, Rus üssünün çok uzağında görevlendirilen bu askerlerin ve araçların üzerinde hangi ülkeye bağlı olduklarını gösteren bir işarete ya da rütbeye rastlanmadığını bildirdi. Arrott, Kırım’ın idari merkezi Simferepol’daki (Akmescit) yerel parlamento binasının dışında ve Simferepol havaalanında da bu askerlere rastladığını belirtti.

NATO’DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Rusya’ya “Askeri faaliyetlerini durdurmalı” çağrısı yaptı.
Rasmussen, yaptığı açıklamada, “Moskova’nın eylemleri tüm Avrupa’nın huzurunu ve barışını tehdit ediyor” dedi.
Kırım’daki son gelişmeler üzerine dün daimi temsilciler düzeyinde  toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) toplantısı öncesinde basın açıklaması yapan Rasmussen, NAC’ı toplantıya çağırma kararını Rusya’nın Ukrayna’daki askeri eylemi  ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu egemen ulusa yönelik tehditleri nedeniyle aldığını söyledi.
Rasmussen, “Bugün Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı BM Sözleşmesi’nin  ilkelerini ihlal ediyor. Avrupa’da barış ve güvenliği tehdit ediyor. Rusya, Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermeli” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Çaykur Rizespor- Galatasaray: 1-1

SONRAKİ HABER

Mısır’da hükümeti grevler ve kötü ekonomi götürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...