02 Mart 2014 16:52

#direnhevsel

Hevsel Bahçeleri’nde başlayan ağaç katliamını durdurmak üzere dün başlatılan nöbet eylemi sürüyor. Polisin çadır kurulmasına izin vermemesi nedeniyle geceyi açık alana serdikleri yataklarda, yaktıkları ateşlerin etrafında geçiren gençler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hem çevreyi düzenledi, hem de olası bir polis saldırısına karşı barikatlar kurdu. Gezi direnişinin sık sık anıldığı eylem sırasında, dayanışma çağrıları da yapıldı.

#direnhevsel
Paylaş

Hevsel Bahçeleri’nde başlayan ağaç katliamını durdurmak üzere dün başlatılan nöbet eylemi sürüyor. Polisin çadır kurulmasına izin vermemesi nedeniyle geceyi açık alana serdikleri yataklarda, yaktıkları ateşlerin etrafında geçiren gençler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hem çevreyi düzenledi, hem de olası bir polis saldırısına karşı barikatlar kurdu. Gezi direnişinin sık sık anıldığı eylem sırasında, dayanışma çağrıları da yapıldı.

UNESCO’nun ‘Dünya Mirası’ listesine aday olan, 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin de içinde yer aldığı Dicle Vadisi kentin akciğeri kabul ediliyor. Orman İl Müdürlüğü eliyle şu ana kadar 7 bin ağaç kesildi. Kesilmesi planlanan ağaç sayısı 10 binden fazla. Konut Rezerv Alanı ilan edilerek imara açılan bölgede ağaçlar yok edildikten sonra gri TOKİ binaları yükselecek. İşte buna izin vermemek için, Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneğinin (DÖDEF) çağrısıyla harekete geçen gençler dün ‘Gezi’den Hevsel’e Dicle direniyor’ sloganı ile ağaçların kesildiği bölgede nöbet eylemi başlattı.

POLİS ÇADIRA İZİN VERMEDİ NÖBET GECE BOYU SÜRDÜ

Gençlerin eylemin ilk günü Hevsel Bahçeleri’ne çadır kurmasına izin vermeyen polis, ‘Çadır kurduğunuz anda müdahale ederiz’ tehdidinde bulundu. Görüşmelerden sonuç alınamayınca gençler eylemi çadır kurmadan başlattı. Eylemi sürdüren gençlere erzak götürmek isteyen Diyarbakırlılar da polisin engeliyle karşılaştı.

Açık alana serdikleri yataklarda ve yaktıkları ateşlerin etrafında toplanan gençler gece boyunca ağaç nöbeti tuttu. Ağaçların kesilmesini engellemeye kararlı olduklarını söyleyen gençler adına Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Devletin yıllardır Kürt halkı üzerinde yürüttüğü asimilasyon ve soykırım gibi kirli politikalara bir yenisi eklendi. Kürdistan’ın doğasını yok ederek, Kürt halkının tarihini de yok etmek istiyorlar. Bizler bu kirli politikaya karşı sonuna kadar direneceğiz. Kürdistan halkın doğasına ve tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

KÖPRÜ VE BARİKAT

Geceyi Hevsel’de geçiren gençler sabahın ilk ışıkları birlikte çalışmaya koyuldu. Bulundukları alanı kütüklerle çevreleyen gençler, eylemi ziyaret edecekler için yol yaptı. Eylem alanına giden yolun bataklık olması nedeniyle 300 metrelik alanda kütüklerle geçit oluşturan gençler, polisin saldırı ihtimaline karşı da barikatlar kurdu. Çevre temizliği de yapan gençler, şarkılar söyleyip, halaylar çekti. Gençler Hevsel’in Diyarbakır’ın tarihi demek olduğunu belirterek, herkese eylem çağrısı yaptı.  (DİYARBAKIR)


TWİTTER’DA GÜNÜN KONUSU

Hevsel Bahçeleri’nde başlayan ağaç katliamına karşı direniş sosyal medyada da büyük yankı buldu. Aralarında siyasetçi, aydın ve sanatçıların da bulunduğu binlerce kişi Twitter’da oluşturulan #HevseldeKatliamVar, #Hevselbahçeleri, #HevseldeDirenişVar, #DirenHevsel başlıklarıyla açılan hashtaglerde tepkilerini dile getirdi.
İşte o tweetlerden bazıları;

Seray Şahiner: Hevsel: yeşilin her tonu, TOKİ: boya kataloğu. Hevsel: uçsuz bucaksız, TOKİ: üç oda bir salon... #HevseldeKatliamVar

Övül Avkıran: Hevsel Bahçeleri’nde Katliam Var! Bir Tane Daha Hevsel Yok!

HDP: Hevsel, geçmiştir, gelecektir, Amed’in kimliğidir...

Ayla Akat: Hevsel, Dicle’nin can verdiği yaşamdır

Fırat Tanış: 8000 yıllık Hevsel Bahçeleri imara açıldı

Figen Yüksekdağ: Bu iktidar her yerde ağaçlara mı tosluyor ne

Feleknas Uca: #Hevsel de bizim. Doğa katliamına sessiz kalma!

H.Nese Özgen: Hevsel sadece kentin akciğeri, yeşilliği değil, Amed’in hafızasının biriktiği yerdir

Ekolojihareketi: #direndiclevadisi #direnhevsel ağaç kıyımına sessiz kalmayacağız...

GENÇLERE GÜN BOYU DESTEK

Hevsel Bahçeleri’nde süren nöbet eylemini çok sayıda kişi ziyaret etti.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Bianet Yazarı Nadire Mater ve Vatan Gazetesi Yazarı Mutlu Tönbekici ile BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da gençleri ziyarete gelenler arasındaydı. Gazeteciler 7 bin ağacın kesildiği Hevsel Bahçesi’nde karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Ziyaretçilere bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi öğrencisi Şevin Sonsuz, ağaç kıyımının rektörlüğün talimatı ile gerçekleştiğini belirterek, “Eylemlerimiz sonuç verinceye kadar burada olacağız” dedi.

HEVSEL BAHÇELERİ'NDE GENÇLER HALAYLARLA NÖBET TUTTU

Diyarbakır'da Dicle nehri kenarında bulunan Hevsel bahçelerinde ağaç kıyımını protesto etmek ve kıyımın önüne geçmek için başlatılan nöbet eylemi gece de devam etti. Gençler yaktıkları ateş etrafında şarkı söyleyip, halaylar çekerek doğayı korumak için bekleyişlerini sürdürürken, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve il yöneticileri de alana gelerek gençlere destek verdi.

Ziyaretinde kısa bir açıklama yapan da yapan Zümrüt, gençlerin 2 gündür başlatmış olduğu nöbet eylemine destek verilmesi noktasında tüm duyarlı kamuoyuna çağrıda bulundu. Zümrüt, "Gençler buranın yeni adını 'Yaşam Alanı' bıraktı. Bu doğa herkes için önemli, sadece gençlerle sınırlı kalmamalı. Bütün kesimler özellikle annelerin bu doğaya sahip çıkması gerekir. Burada gençler bir kominal bir yaşam içerisindeler. Çağrımız buradan sadece Amed halkına değil, tüm kesimlere. Batı illerinin de gençlerin bu eylemine destek verip Amed'e gelmelerini istiyoruz" dedi.

Hevsel Bahçeleri'nde nöbet tutan gençlere, destek vermek için BDP Sur İlçe Örgütü Gençliği de alana akın etti. Fiskaya'dan yürüyüşe geçen gençler arasında BDP Sur Belediyesi eş başkan adayları Fatma Şıkbarut ile Seyit Narin ile BDP Sur İlçe Örgütü Başkanı Adnan Akgül de yer aldı.

Alana giriş çıkışlarda sıkı bir polis kontrolü de söz konusu. Eyleme destek vermek için alana gelenler, önce polisin üst araması ve kimlik kontrolünden geçerek alana girebiliyor. Alana girmek isteyen 16-17 yaşlarında isimleri öğrenilemeyen üç küçük çocuk, üzerlerinde nüfus cüzdanı bulunmadığı gerekçesiyle polislerce gözaltına alındı.

Alana çadır sokulmasına da izin vermeyen polisler, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün aracını da bu şüpheyle didik didik aradı. Gençler bekleyişini sürerken alana gelen sanatçı Fırat Med de seslendirdiği parçalarla gençlerinin direnişine destek sundu.


‘SİLAHLAR SUSTU AMA SAVAŞ BAŞKA ALANLARDA SÜRÜYOR’

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


HEVSEL Bahçeleri’nde binlerce ağacın kesilmesine karşı gençler tarafından başlatılan direniş ikinci gününde de sürdü. İlk güne oranla kalabalığın daha da arttığı dünkü nöbet eyleminde çok sayıda Diyarbakırlı direniş alanına aktı.
Yüzlerce gencin kentin doğası için nöbet tuttuğu Hevsel’de şu ana kadar binlerce ağaç kesildi. Ancak gençler daha fazla ağaç kesilmesi planlanan Hevsel’i korumaya kararlı. Geceyi Hevsel Bahçeleri’nde geçiren gençler dün sabahın ilk saatlerinden itibaren alanı düzenlemeye başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak’ın da ziyaret ettiği gençlerle eyleme dair konuştuk. ‘Neler oluyor’ diye sorduğumuz gençlerden Ahmet, çarpıcı bir sözle giriyor konuya. “1 yıldır silahlı çatışmalar durmuş olsa da devlet savaşı farklı alanlarda sürdürüyor” diyen Ahmet, Şırnak’ta, Hakkari’de devam eden baraj ve karakol yapımlarına dikkat çekiyor ve “Amed’de de devlet AVM, TOKİ ve HES’ler için yaşam alanlarımızı talan etmek istiyor” diyor. Savaşın sadece silahla olmayacağını söyleyen Ahmet, devletin talan ve sömürüyü daha fazla önemsediğini belirtiyor. AKP’nin kentleri talan etme politikasına karşı en başta gençliğin direnmesi gerektiğini belirten Ahmet, “Gezi gerçeği önümüzde. Gençler Gezi Parkı’na sahip çıkmasaydı orayı da talan edeceklerdi” diyor.
İktidarın doğayı talan etme politikasına asla boyun eğmeyeceklerini söyleyen Baran, devletin Kürt gençliğinin direnmesinden korktuğunu söylüyor. “Şehir merkezinden bu kadar uzak bir noktada çadır kurmamızdan bile çekiniyorlar, yasaklamaya çalışıyorlar” diyen Baran, “Direnişin büyümesinden korkuyorlar. Ama devlet çadır kurmamızı engelleyerek direnisi bitiremez. Kürt halkı coğrafyasında ekolojik tahribata izin vermeyecek” dedi.


HEVSEL BAHÇELERİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç katliamının önüne geçmek için internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Diyarbakır'da Dicle Vadisi'nde bir süredir devam eden sessiz sedasız 7 bin ağacın katledilmesine ilişkin internette, doğa katliamının son bulması için imza kampanyası başlatıldı. Diyarbakır'ın UNESCO miras listesine girmesi planlanan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'nin Yapı Rezerv Alanı ilan edilmesi ve Dicle nehrine HES projeleri inşa edilmesi planı, Türkiye ve Bölge'de büyük tepkiye yol açtı.

Katliamı önlemek için çadır nöbeti başlatan yurttaşların direnişinin yanı sıra internette de bir imza kampanyası başlatıldı.

İmza kampanyasına yurttaşlar;

"http://www.change.org/tr/kampanyalar/%C3%A7evre-ve-%C5%9Fehircilik-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-hevsel-bah%C3%A7eleri-katliam%C4%B1-ekolojik-bir-y%C4%B1k%C4%B1ma-neden-olacak-hes-projeleri-ile-dicle-nehri-yok-olacak" adresinden ulaşabilecek.


DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ADAY

700 hektarlık alanı kaplayan ve 8 bin yıldır varlığını koruyan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en önemli simgelerinden biri. Diyarbakırlılar için tarihi ve kültürel açıdan da büyük önem taşıyan bahçeler, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne girmeye de aday. ‘Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı’ ismiyle hazırlanan ve UNESCO’ya sunulan dosya kabul edildikten sonra Hevsel Bahçeleri  dünyanın en önemli eserleri ve doğal varlıklarının girdiği liste de yerini alacak.

Polis gençlerin çadır kurmasına izin vermedi

Gençler çoğu yerin bataklık olması nedeniyle kütüklerden yol yaptılar.

Hevsel’de kahvaltı

ÖNCEKİ HABER

Her 15 saniyede bir işçi ölüyor!

SONRAKİ HABER

‘Demokratikleşme’ adı altında yeni suç ve yasaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...