02 Mart 2014 06:00

Gökçek’in hesaplarında 1 Milyar TL’lik çelişki!

Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğünde, kurumlar mali hesapları hakkında 1 milyar TL’ye yakın uygunsuz işlem tespit etti. Denetim sonuçlarına göre iki kurum hesaplarında borçlar farklı gösteriliyor ya da hesap yılı içindeki işlemler yapılmıyor.

Gökçek’in hesaplarında 1 Milyar TL’lik çelişki!
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğünde, kurumlar mali hesapları hakkında 1 milyar TL’ye yakın uygunsuz işlem tespit etti. Denetim sonuçlarına göre iki kurum hesaplarında borçlar farklı gösteriliyor ya da hesap yılı içindeki işlemler yapılmıyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin de işçileri için ayırması gereken 45 milyon TL’lik kıdem tazminatı ödeneğini de ayırmadığı görülüyor.
Sayıştay 2012 yılı denetim raporlarına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, işçilerinin kıdem tazminatı hakkı olarak hesabında 45 milyon TL ayırması gerekiyordu. Ancak belediye hesabında bu para ayrılmadı. EGO Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğünün birbirlerine borçlu olduğu, ancak kurumların muhasebe kayıtlarında borçlarla ilgili fark olduğu tespit edildi. EGO ve ASKİ Müdürlüklerinin muhasebe hesapları arasında  13 milyon lira, belediye ve EGO muhasebe hesapları arasında 808 milyon lira fark bulundu.

986 MİLYON LİRALIK UYGUNSUZ İŞLEM
EGO Genel Müdürlüğü giderler hesabındaki 54 milyon 788 bin 735 TL’nin farklı hesaplara dağıtılarak, kuruma ait zararın daha az gösterildiği Sayıştay raporunda yer aldı. Ayrıca gelir alacaklar ve gelir takipli alacaklar hesabının uygun çalıştırılmaması sonucu 57 milyon 256 bin 490 TL tahsil edilmedi ve bir sonraki hesap yılına bırakıldı. Kişilerden alacaklar hesabından da  8 milyon 249 bin 720 TL uygunsuz şekilde bir sonraki yıla devredildi. Kurumların şüpheli bulunan parasal işlem toplamı ise 986 milyon 294 bin 945 TL oldu.
EGO Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli projeler için kullanılmış olan kredilerde, müdürlük kayıtları ve Hazine Müsteşarlığı kayıtları arasında tutarsızlık tespit edildi. Kurum 2013 yılı finansal tablolarında hazineye olan borçlarına yer vermedi.

BELEDİYE KANUNUNA DA UYMADI  
Büyükşehir Belediyesinin ise duran varlıklarının eskime değerlerini 2012 yılı öncesi olması gerekenden düşük gösterdiği kaydedildi. Kiraya verdiği gayrimenkulleri için  kiraya verilen duran varlıklar hesabı ve  diğer nazım hesaplar karşılığı hesabı’nı hiç işletmedi. Shopping Fest etkinlikleri için belediye ile Ankara Ticaret Odası (ATO) anlaşma imzaladı. Anlaşma gereği belediye, ATO hesabına kaynak aktarırken Belediye Kanunu’na aykırı davrandı.

CHP’Lİ VEKİL, BAKANA SORMUŞTU
Belediye ve EGO hakkındaki denetim raporlarını CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin Meclis gündemine getirmişti. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın  yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çetin’e henüz yanıt gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçileri, 1 Mayısta \'sendikalı\' olacak

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklunun ailesi ‘umut’ bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...